Γενικά

13 Οκτωβρίου 2018 13:01

Βρυξέλλες και Βερολίνο θα “κρίνουν” την περικοπή των συντάξεων

Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού που θα σταλεί στην Κομισιόν, το “μπαλάκι” που πέταξε η Λαγκάρντ και η στάση της Αθήνας.

Βρυξέλλες και Βερολίνο θα “κρίνουν” την περικοπή των συντάξεων

Με το ερώτημα αν η Αθήνα θα στείλει στην Κομισιόν προσχέδιο Προϋπολογισμού με δύο σενάρια για τις συντάξεις - όπως κατατέθηκε στην Βουλή – ή σε αυτό δεν θα περιλαμβάνονται τελικώς οι ψηφισμένες περικοπές που πρέπει να εφαρμοστούν από την Πρωτοχρονιά, το παιχνίδι επικεντρώνεται πλέον σε δύο πρωτεύουσες για τις τελικές αποφάσεις αναφορικά με το ζήτημα που καίει 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους και τις οικογένειες τους.

Το «παιχνίδι» θα παιχτεί πλέον στις Βρυξέλλες, αλλά και στο Βερολίνο, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει στείλει ανάμεικτα μηνύματα αναφορικά με τις προθέσεις του επί του θέματος.

Η Αθήνα επιμένει στα επιχειρήματα της, όπως περιγράφονται στο προσχέδιο που κατέθεσε την 1η Οκτωβρίου στο Κοινοβούλιο, ότι μπορούν και να αποτραπούν οι μειώσεις και να εφαρμοστεί μεγάλο μέρος των αντίμετρων, δεδομένου ότι από τις προβολές του οικονομικού επιτελείου προκύπτει επαρκής δημοσιονομικός χώρος.

Οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών θα μελετήσουν το σχέδιο προϋπολογισμού που θα στείλει η Αθήνα και στο Eurogroup της 5ης Νοεμβρίου αναμένεται να δοθεί το στίγμα των προθέσεων των ευρωπαίων εταίρων, ενώ ως τελευταίο ορόσημο για τις σχετικές αποφάσεις στέκει το Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι λίγες ημέρες αργότερα – λόγω και των Εορτών, θα γίνει νωρίτερα η καταβολή συντάξεων -  θα πρέπει να πιστωθούν οι συντάξεις του Ιανουαρίου (σημ: με τα σημερινά δεδομένα, από αυτές θα τεθεί σε εφαρμογή η περικοπή έως 18%, βάσει του “νόμου Κατρούγκαλου”).

AP - Λαγκάρντ - Τσακαλώτος

Τις Βρυξέλλες ως κομβικό παίχτη για τις τελικές αποφάσεις υπέδειξαν την Παρασκευή, στις συναντήσεις τους με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τόσο ο Π. Τόμσεν όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας όμως στον Υπουργό Οικονομικών ότι αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα από την ελληνική Κυβέρνηση είναι ο επαρκής δημοσιονομικός χώρος για την λήψη μέτρων κοινωνικής πολιτικής, ουσιαστικά καλώντας την Αθήνα, για να έχει μόνιμο αποτέλεσμα, να προχωρήσει στην περικοπή των συντάξεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO