Γενικά

28 Νοεμβρίου 2018 10:48

Στη Βουλή η τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα

Με ποια κριτήρια θα διανεμηθεί το κοινωνικό μέρισμα. Τι περιλαμβάνουν οι τροπολογίες για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας επιχειρήσεων.

Στη Βουλή η τροπολογία για το κοινωνικό μέρισμα

Κοινωνικό μέρισμα 710 εκατ. ευρώ θα διανεμηθεί και φέτος στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια με πέρυσι.

Ο υπουργός παρουσιάζοντας τις τροπολογίες που ψηφίζονται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής για μείωση του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας επιχειρήσεων, επεσήμανε πως στόχος της κυβέρνησης είναι τα μόνιμα μέτρα εκ των προτέρων, παρά εκ των υστέρων μερίσματα.

«Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια δεν έχουμε ανάγκη από υπερπλεονάσματα, στοχεύουμε σε μόνιμα μέτρα εκ των προτέρων, ό,τι ισχύει για το 2019 θα ισχύσει και μέχρι το 2021 και αυτό αφορά και το επίδομα στέγασης», είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση προτιμά μια πολιτική με μόνιμα μέτρα εκ των προτέρων παρά εκ των υστέρων μερίσματα.

Κοινωνικό Μέρισμα - Τροπολογία

Σε ότι αφορά στον ΕΝΦΙΑ, μειώνεται κατά 30% για περιουσίες που η αντικειμενική τους αξία είναι μέχρι 60.000 ευρώ. Όταν η συνολική αξία της περιουσίας υπερβαίνει τις 60.000 ευρώ το ποσό της έκπτωσης του 30% μειώνεται κατά 70 λεπτά ανά 1.000 ευρώ με μέγιστη έκπτωση του ΕΝΦΙΑ τα 100 ευρώ. Σε σύνολο 5,9 εκατ. ιδιοκτητών, τα 3,5 εκατ. (το 60% ιδιοκτητών) θα έχει μείωση 30%, άλλο 1 εκατ. (17% ιδιοκτητών) θα έχει μείωση 20% και άλλες 500.000 θα έχουν μείωση 10%.

«Βλέπουμε ότι μειώνουμε μεσοσταθμικά τον ΕΝΦΙΑ 10% αλλά για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των πολιτών η μείωση είναι μεγαλύτερη», είπε και πρόσθεσε πως σε αυτό το κομμάτι εντάσσεται το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων αλλά και ένα συντριπτικά μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης. «Κι είναι προφανές πως κανείς δεν θα δει αύξηση», επεσήμανε.

Σε ότι αφορά στην τροπολογία για τη μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως θα κερδίσουν μόνον οι μεγάλες, αλλά και οι μικρότερες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO