Οικονομική πολιτική

17 Ιανουαρίου 2019 16:37

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Το νέο τριμερές σχήμα χρηματοδότησης και τα σενάρια για παράταση του νόμου Κατσέλη

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας

Ένα εντελώς νέο μοντέλο προστασίας της πρώτης κατοικίας το οποίο δεν θα συνιστά έναν νόμο «Κατσέλη minus», υπό την έννοια καθιέρωσης ενός χαμηλότερου σε σχέση με τα ισχύοντα όρια προστασίας από τους πλειστηριασμούς περιέγραψε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Το νέο σχήμα θα έχει ως βάση την αξία του δανείου σε σχέση με την αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας, από την οποία θα ξεκινά η προσπάθεια τραπεζικής διευθέτησης μέσω «κουρέματος» και επιμήκυνσης και στη συνέχεια το δημόσιο θα έρχεται υπό όρους και προϋποθέσεις να επιδοτεί το νέο ύψος της δόσης.

Το υπό επεξεργασία σχέδιο πατάει στο κυπριακό μοντέλο «Εστία» και αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων με τις τράπεζες προκειμένου να διαμορφωθεί και το νέο όριο αξίας ακινήτου προκειμένου να ενταχθεί ένας δανειολήπτης στο σχήμα.

Ένα όριο αξίας πρώτης κατοικίας σε σχέση με το ύψος του δανείου θα καθορίζει τη συμμετοχή του δανειολήπτη στην τραπεζική ρύθμιση και ένα επιπρόσθετο όριο εισοδήματος, αλλά και ύψους αξίας κατοικίας θα καθορίζει τη συμμετοχή στο σχήμα επιδότησης.

Αρμόδιες πηγές διευκρινίζουν ότι στο βαθμό που το νέο σχήμα δεν είναι έτοιμο προς ενεργοποίηση την 1η Μαρτίου, οπότε εκπνέει η ισχύουσα παράταση του ν. Κατσέλη, θα δοθεί νέα παράταση για όσο χρειαστεί ώστε να υπάρξει μια ομαλή μετάβαση, χωρίς κενά.

AP - EUROGROUP - ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ - ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ - ΣΟΛΤΣ

Ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών την επομένη της επίσκεψης Μοσκοβισί και των δηλώσεών του που υποδεικνύουν καθυστερήσεις στην υλοποίηση των 16 προαπαιτούμενων έκανε γνωστό πως έχει προγραμματιστεί για αύριο ευρεία υπουργική σύσκεψη για τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης. Η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη το απόγευμα μετά την επίσκεψή του από το Eurogroup ενώ η αποστολή των θεσμών -μαζί και το ΔΝΤ- θα παραμείνει στην Αθήνα έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Στο επίκεντρο της αξιολόγησης αναμένεται να βρεθεί το θέμα των κόκκινων δανείων, το οποίο αναγνωρίζεται από κυβερνητική πηγή ως «το πιο πολύπλοκο και το πιο σημαντικό θέμα». Πέραν του κυπριακού μοντέλου Εστία, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και η διεργασίες για την εφαρμογή ενός σχεδίου δραστικής μείωσης των κόκκινων δανείων.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έδαφος κερδίζει η πρόταση του ΤΧΣδεδομένου ότι έχει δοκιμαστεί ήδη στην Ιταλία και θεωρείται πιο εύκολο να περάσει από την Κομισιον. Παρ’ όλα αυτά ο αξιωματούχος είπε σήμερα ότι το σχέδιο της ΤτΕ θα μπορούσε ενσωματωθεί σε δεύτερη φάση.

 Εφορία - Εκκαθαριστικό - χρέη - αποδείξεις

Οι ρυθμίσεις οφειλών

Παράλληλα, όπως αναφέρει και το Euro2day.gr, η κυβέρνηση τρέχει ένα σχέδιο «ολιστικής» ρύθμισης σε εφορίες, ταμεία, τράπεζες με Μόνιμο Μηχανισμό Εξωδικαστικό, ο οποίος αναμένεται να ενεργοποιηθεί το δεύτερο εξάμηνο του 2019. Άμεσα σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν οι 120 δόσεις από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών με παράλληλη νομοθεσία αναφορικά με το χτίσιμο ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για όσους τηρούν τις ρυθμίσεις οφειλών.

Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων όπου επίσης καταγράφονται καθυστερήσεις σύμφωνα με τις σημερινές διευκρινίσεις:

  1. Άμεσα προκήρυξη άδεια Καζίνο για Ελληνικό
  2. Εγνατία: δεν είναι το πιο προχωρημένο
  3. Έρχεται ν/σ Ενέργειας για διαχωρισμό δικτύων
  4. Προχωράει η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ
  5. Άμεσα η υπογραφή σύμβασης για Ελευθέριος Βενιζέλος
  6. ν/σ Κουβέλη για λιμάνια.

Γραμμή παραγωγής - εργάτες- εργοστάσιο


Ο κατώτατος μισθός

Στο θέμα του κατώτατου μισθού από τις δηλώσεις Μοσκοβισί προέκυψε χθες πράσινο φως για αυξήσεις αλλά πληροφορίες αναφέρουν πως μια πρόταση για αυξήσεις της τάξεως του 10% θα προκαλούσε έντονη γκρίνια από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο. Ο πήχης φαίνεται να μπαίνει πλέον πιο χαμηλά στη ζώνη 5%-8%.

Όσον αφορά στην καταγεγραμμένη ανησυχία της Κομισιόν έναντι δικαστικών αποφάσεων που μπορούν να προκαλέσουν ένα ανατρεπτικό για τη δημοσιονομική πολιτική κλυδωνισμό, σύμφωνα με τον αξιωματούχο οι συναρμόδιοι υπουργοί Έφη Αχτσιόγλου και Γιώργος Χουλιαράκης έχουν εκπονήσει μελέτη για επιπτώσεις και σχέδιο κάλυψης κόστους. Η επίπτωση θα είναι «μια κι έξω» και η καταβολή των αναδρομικών «μπορεί να είναι σε βάθος χρόνου».

Σε ερώτηση εάν το ΣτΕ πει ότι κακώς καταργήθηκαν τα Δώρα και πρέπει να καταβάλλονται κάθε χρόνο η απάντηση του αξιωματούχου ήταν πως «εκεί μπορείς να φέρεις ένα άλλο νομοσχέδιο»

Τέλος ο αξιωματούχος εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει κίνδυνος να μην εκταμιευθεί» η «δόση» από τα κέρδη ελληνικών ομολόγων κατόπιν της αξιολόγησης και η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται στις 27 Φεβρουαρίου.

VIDEO