Γενικά

11 Φεβρουαρίου 2019 20:38

Ρέγκλινγκ: Παραμένουν ανοικτά θέματα για την Ελλάδα

Τι είπε ο επικεφαλής του ESM σχετικά με τις αποφάσεις για τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα. Τι δήλωσαν Σεντένο και Μοσκοβισί.

Ρέγκλινγκ: Παραμένουν ανοικτά θέματα για την Ελλάδα

Στο Eurogroup του Μαρτίου παρέπεμψε τις αποφάσεις για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP) ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες. 

"Η επιστροφή των κερδών -το ποσό δεν είναι αμελητέο, μαζί είναι σχεδόν 1 δισ. ευρώ φέτος- θα γίνει με βάση τα αποτελέσματα της δεύτερης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας η οποία θα παρουσιαστεί στο επόμενο Eurogroup", ανέφερε ο επικεφαλής του ESM. 

"Το Eurogroup θα δει την έκθεση και θα αποφασίσει. Είναι ξεκάθαρο πως υπάρχουν ανοιχτά θέματα αυτή τη στιγμή, αλλά η Ελλάδα έχει μερικές εβδομάδες για να δουλέψει πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης. Βρισκόμαστε σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, τα ανοιχτά θέματα έχουν εντοπιστεί και οι αρχές εργάζονται πολύ σκληρά. Αλλά δεν μπορώ να σας πω σήμερα τι θα γίνει στο επόμενο Eurogroup", ανέφερε. 

Στα ανοικτά θέματα περιλαμβάνεται και η μετάβαση από τον νόμο Κατσέλη σε ένα νέο σχέδιο νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Στην πρόταση της κυβέρνησης περιλαμβάνεται «κούρεμα» δανείων, επιδότηση δόσης αλλά και μείωση του ορίου προστασίας α' κατοικίας, βασισμένο στο λεγόμενο κυπριακό μοντέλο.

Το συγκεκριμένο θέμα είναι πρώτο στην ατζέντα της συνάντησης του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Κυβερνητικές πηγές, περιγράφοντας το κλίμα των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν διαφορές, εκφράζουν όμως αισιοδοξία ότι θα υπάρξει συμφωνία και εντός των χρονικών ορίων που έχει η κυβέρνηση μπροστά της, θα έχει ψηφίσει το νόμο που θα αντικαταστήσει τον «νόμο Κατσέλη».

Γιουρογκρουπ - Eurogroup - Βρυξέλλες

Σεντένο: Η οικονομία της Ευρωζώνης έχει επιβραδύνει 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Eurogroup, Μάριο Σεντένο επισήμανε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης έχει επιβραδύνει το τελευταίο διάστημα, αν και σημείωσε ότι "τα θεμελιώδη παραμένουν ισχυρά και η Ευρωζώνη συνεχίζει να αναπτύσσεται και να δημιουργεί θέσεις εργασίας". 

"Οι κίνδυνοι που επιβαρύνουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι κυρίως πολιτικοί", δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, προειδοποιώντας ότι "δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός". 

Ο Σεντένο, σύμφωνα με το capital.gr, ανακοίνωσε παράλληλα ότι Eurogroup ομόφωνα υιοθέτησε την απόφαση για την τοποθέτηση του Φίλιπ Λέιν, διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, στη θέση του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. "Είναι μια εξαιρετική επιλογή", δήλωσε.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ότι "στην εικόνα κυριαρχούν πλέον οι καθοδικοί κίνδυνοι", προσθέτοντας ότι "οι περισσότεροι κίνδυνοι είναι πολιτικοί εκτός και εντός της Ευρωζώνης", χωρίς πάντως να αναφερθεί συγκεκριμένα σε κάποια χώρα της ζώνης του ευρώ.

Γιουρογκρουπ - Eurogroup - Βρυξέλλες

Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε πάντως ότι η αύξηση της απασχόλησης και των μισθών θα συνεχίσουν να στηρίζουν την κατανάλωση, ενώ την ίδια στιγμή και οι επενδύσεις ενισχύονται, ενώ οι τράπεζες είναι πιο ισχυρές και στο δημοσιονομικό πεδίο υπάρχει μείωση των ελλειμμάτων και αυτό μπορεί να επιτρέψει κάποιο βαθμό επεκτατικής πολιτικής.

"Συνολικά η εικόνα είναι θετική", ανέφερε, προειδοποιώντας πάντως ότι η νομισματική ένωση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χωρίς να βελτιωθεί η σύγκλιση και η ανταγωνιστικότητα.

VIDEO