Οικονομική πολιτική

28 Φεβρουαρίου 2019 14:49

Πετρόπουλος: θα δώσουμε όσα αναδρομικά επιτρέπει ο Προϋπολογισμός

Τι λέει ο Υφ. Εργασίας, μετά απο τα "καμπανάκια" της Κομισιόν. Τι θα γίνει με την ρύθμιση χρεών και τις αλλαγές στον κατώτατο μισθό.

Πετρόπουλος: θα δώσουμε όσα αναδρομικά επιτρέπει ο Προϋπολογισμός

Η Κυβέρνηση θα καταβάλει τα αναδρομικά που θα αποφασίσουν τα δικαστήρια «στο βαθμό που έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια», είπε την Πέμπτη ο Υφυπουργός Εργασίας, "απαντώντας" σε όσα ζήτησαν οι δανειστές με την δεύτερη έκθεση μεταμνημονιακού ελέγχου που έδωσαν την Τετάρτη στη δημοσιότητα.

Ειδικά για τη σύσταση των Ευρωπαίων να υπάρξουν ισοδύναμα ο Τάσος Πετρόπουλοςμ, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, σχολίασε ότι «η κυβέρνηση ρυθμίζει τα όρια στη χώρα».

Για το θέμα των 120 δόσεων ο Υφυπουργός Εργασίας επιχείρησε να εμφανιστεί σίγουρος ότι «θα το κάνουμε», λέγοντας ότι «η έκθεση της Κομισιόν θέτει ζητήματα που θα απαντήσουμε με πειστικό τρόπο και θα άρουμε οποιεσδήποτε επιφυλάξεις. Θέλουμε η ρύθμιση να κατατεθεί τον Μάρτιο και δουλεύουμε  στην κατεύθυνση αυτή. Δεν υπάρχει σύσταση. Πρόκειται για συνήθη σημείωση για μέτρα που πάντα πρέπει να ελέγχονται για να μην εκφεύγουν του προγράμματος που η χώρα έχει δεσμευτεί».

Ερωτηθείς για τις ενστάσεις των Ευρωπαίων όσον αφορά το θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ότι «δεν υπάρχει άρνηση ή αντίρρηση για το θέμα, είναι λεπτομέρειες πολύ σημαντικές αυτές κι ακόμα και για τους πιο ειδικούς δύσκολο να γίνουν κατανοητές. Ερωτά η Κομισιόν ώστε στη συζήτηση που θα γίνει στο προσεχές διάστημα  να διευκρινιστούν ορισμένα θέματα, αυτό θα γίνει».

Αναφερόμενος στην καταβολή των αναδρομικών ο κ. Πετρόπουλος τόνισε πως:« Η κυβέρνηση ρυθμίζει τα θέματα στη χώρα και έχουμε πει ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια θα μας δίνουν πάντα τη δυνατότητα να καταβάλλουμε ποσά στο βαθμό που τέτοια ποσά από την πλευρά των δικαστηρίων μας δίνεται η απόφαση ότι πρέπει να καταβληθούν. Δεν έχει οριστικοποιηθεί όλο αυτό το πράγμα, ξέρουμε ότι υπάρχει μία απόφαση από τον Ιούνιο του ΄15 που μιλάει μόνο για όσους έχουν υποβάλλει μέχρι τότε αγωγές. Ποτέ δεν περιμένουμε δικαστικές αποφάσεις για να κάνουμε την διορθωτική πολιτική που χρειάζεται να κάνουμε για να σβήσουν όλα αυτά τα προβλήματα που από το παρελθόν προέκυψαν. Αυτό δεν σημαίνει ότι αμέσως θα το κάνουμε, θα το κάνουμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων που θα προκύπτουν από τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουμε. 

«Θα πείσουμε τα τεχνικά κλιμάκια ότι αυτά που κάνουμε  είναι στα πλαίσια των δυνατοτήτων της χώρας. Αυτό είναι που έχει σημασία, αν είναι μέσα στις δυνατότητες ή   αν δημιουργούν πρόβλημα δημοσιονομικού εκτροχιασμού.  Δεν υπάρχει περίπτωση ραπίσματος, τα πράγματα είναι ελεγμένα από την πλευρά μας».

Για το ζήτημα των συντάξεων χηρείας ο υφυπουργός Εργασίας δήλωσε πως:« κανένας και καμία δεν βρίσκονται στον αέρα, καμία γυναίκα δεν υπάρχει που να της κοπεί η σύνταξη με βάση τις ισχύουσες διατάξεις τον μήνα Απρίλιο, διότι 13 Μαίου άρχισε η ισχύς του νόμου και όλοι σήμερα παίρνουν τη σύνταξη τους κανονικά. Έχω  πει μάλιστα ότι μετά τη 13η Μαίου επίσης δεν θα υπάρξει καμία περίπτωση διότι θα κάνουμε αναστολή του μέτρου προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα νέας προσαρμογής και μέτρων τα οποία θα αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της απασχόλησης των γυναικών αυτών. Αυτό που αξιώνουμε είναι να το συνδέσουμε με τη δυνατότητα να βρουν εργασία».

"Επιλύονται προβλήματα που αγνοήθηκαν στο παρελθόν"

Άμεσα επιλύονται τα σφάλματα υπολογισμού στην καταβολή των αναδρομικών διαβεβαίωσε τη Βουλή ο Τάσος Πετρόπουλος και επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις και ειδικότερα στη ΝΔ ότι επιχειρεί να αγνοήσει το παρελθόν και τα προβλήματα που κληροδότησε.

«Η εικόνα των κάδων απορριμμάτων που άνθρωποι έψαχναν στα σκουπίδια, στην Αθήνα που είχαν εξαφανιστεί οι γάτες και οι σκύλοι, είναι μια εικόνα πραγματική η οποία έχει εκλείψει», είπε ο υφυπουργός Εργασίας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Νότη Μηταράκη για τα λάθη στα αναδρομικά των συνταξιούχων και των ειδικών μισθολογίων.

Σύμφωνα με τον κ. Πετρόπουλο, η επίλυση του προβλήματος έγινε αμέσως με τους δικαιούχους να γνωρίζουν με προσωπική ενημέρωση, το ποσό που θα τους επιστραφεί. Η διαδικασία επιστροφής εισφορών είναι αυτή που προβλέπει ο νόμος κι όπως είπε ο υφυπουργός Εργασίας η παρακράτηση είναι τμηματική και δεν υπάρχει άμεση αξίωση επιστροφής των επιπλέον ποσών, ώστε να μην διαταραχθεί η καθημερινότητά τους. Σε ότι αφορά σε εκείνους που έλαβαν λιγότερα, θα τους επιστραφούν όσα προβλέπει ο νόμος.

Βρούτσης: η Κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια για τις 120 δόσεις

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Βρούτσης, σχολιάζοντας το θέμα των 120 δόσεων μετά τις χθεσινές ενστάσεις της Κομισιόν, τόνισε ότι, «επί 6 μήνες, η κυβέρνηση υποσχόταν ρύθμιση 120 δόσεων, θυσιάζοντας τα έσοδα του κράτους στο βωμό της κομματικής σκοπιμότητας. Χθες, αποκαλύφθηκε από την έκθεση - κόλαφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η ίδια δεσμευόταν στους θεσμούς ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, ισχυριζόμενη ότι κάτι τέτοιο θα υπονόμευε την “κουλτούρα” των πληρωμών.

Στους πολίτες και τις επιχειρήσεις που σήμερα βρίσκονται σε απόγνωση, η κυβέρνηση οφείλει να πει την αλήθεια και να σταματήσει τη διγλωσσία. Πού λέει τελικά ψέματα; Στους θεσμούς ή στους Έλληνες;»

VIDEO