Οικονομία

27 Μαΐου 2019 12:41

“Καμπανάκι” ESM για το κυβερνητικό πακέτο παροχών

Διάβασέ μου το...

Προειδοποιήσεις από τον επικεφαλής οικονομολόγο του ESM για το πακέτο παροχών και το στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων.

“Καμπανάκι” ESM για το κυβερνητικό πακέτο παροχών
-

Ότι δε θα επιτευχθεί ο στόχος για 3,5% πλεόνασμα το 2019, αν εφαρμοστούν τα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, εκτίμησε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ESM, Ρολφ Στράουχ.

Σε δηλώσεις που έκανε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ίδιος, υπογράμμισε ότι, «αν και δεν υπάρχει πλήρης αξιολόγηση των μέτρων, η αρχική εκτίμησή μας δείχνει ότι με αυτά τα μέτρα, ο αρχικός στόχος του πλεονάσματος 3,5% για το 2019 ενδέχεται να μην επιτευχθεί με σημαντική απόκλιση. Το 2020, θα υπάρξει ένας νέος προϋπολογισμός, οπότε είναι πιο δύσκολο να γίνει πρόβλεψη, αλλά εάν εφαρμοστούν τα ανακοινωθέντα μέτρα, τότε θα μπορούσαν να προκύψουν περισσότερα προβλήματα».

Ένα άλλο σημείο που τόνισε ο οικονομολόγος είναι ότι, «τα μέτρα που ελήφθησαν δεν είναι πραγματικά αναπτυξιακά και φιλικά προς την ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμη προς μακροπρόθεσμη βάση».

Ξεκαθάρισε τέλος ότι, αυτά τα μέτρα μπορεί να βοηθήσουν  την ανάπτυξη της χώρας μακροπρόθεσμα, όμως «αυτό απέχει από μια μεσο- μακροπρόθεσμη προοπτική. Και αυτό είναι ανησυχητικό για εμάς, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ