Πολιτική

05 Ιουλίου 2016 18:59

Αποκαλύψεις και αντιδράσεις ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα

Η αποκάλυψη ότι την Άνοιξη του 2015 η κυβέρνηση ετοίμαζε planB, συνέπεσε με την πρώτη επέτειο από το δημοψήφισμα. Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης–ΝΔ.

Αποκαλύψεις και αντιδράσεις ένα χρόνο μετά το δημοψήφισμα

Ένας χρόνος συμπληρώθηκε την Τρίτη, 5 Ιουλίου, από την ημέρα του πρώτου δημοψηφίσματος μετά το 1974, δηλαδή την ημέρα που οι πολίτες κλήθηκαν στις κάλπες για να αποφασίσουν υπέρ ή κατά της πρότασης των θεσμών για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.

Το αποτέλεσμα, δηλαδή το συντριπτικό «Όχι» που είπε το 61,3%, αιφνιδίασε, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, οδήγησε σε παραίτηση τον Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της ΝΔ αλλά, τελικά, δεν εμπόδισε την υπογραφή του τέταρτου μνημονίου, με τη διαπραγμάτευση-θρίλερ της 12ης-13ης Ιουλίου 2015.

«Το ΟΧΙ του λαού μας, κορυφαία πράξη αντίστασης στο ευρωιερατείο της λιτότητας, αλλά και στο κατεστημένο που σχεδίαζε το πνιγμό της χώρας προκειμένου να επιστρέψει», σημειώνει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω Twitter, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει στις αναρτήσεις του ότι «ένα χρόνο μετά, συνεχίζουμε με ψηλά το κεφάλι. Παλεύουμε να ξαναστήσουμε την Ελλάδα στα πόδια της, με τις λιγότερες δυνατές πληγές» και ότι «ανοίγουμε το δρόμο σε μεγάλες θεσμικές τομές για την Ελλάδα του 2021. Δίκαιη ανάπτυξη, δημοκρατία, δικαιοσύνη, προκοπή». 

Τσίπρας - tweets - δημοψήφισμα - ΟΧΙ - επέτειος

Ωστόσο, ακριβώς ένα χρόνο μετά έρχεται η αποκάλυψη ότι την Άνοιξη του 2015 η κυβέρνηση ετοίμαζε plan B για την υιοθέτηση της Νέας Δραχμής. Συγκεκριμένα, Ο Αμερικανός καθηγητής Τζέημς Γκαλμπρέιθ, συντονιστής της ομάδας που είχε συγκροτήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, σύμφωνα με την εφημερίδα "Καθημερινή", εξέδωσε βιβλίο όπου περιγράφει λεπτομερώς το σχέδιο εκτάκτου ανάγκης, το οποίο προέβλεπε εθνικοποιήσεις τραπεζών, ενεργοποίηση της Αστυνομίας και τού Στρατού, ακόμη και επιστράτευση δημοσίων υπαλλήλων. 

Στα "μαχαίρια" κυβέρνηση - ΝΔ 

Η αποκάλυψη αυτή όπως ήταν αναμενόμενο ανέβασε τους τόνους των αντιδράσεων μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

 «Οι αποκαλύψεις του Τζέιμς Γκαλμπρέιθ κάνουν πιο επιτακτική τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για αυτή τη σκοτεινή περίοδο» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή το Σχέδιο Β' του Γιάνη Βαρουφάκη που αποκαλύπτει στο βιβλίο του ο αμερικανός οικονομολόγος.

Μάλιστα, το θέμα της μη συζήτησης μέχρι σήμερα της πρότασης της ΝΔ για Εξεταστική έθεσε και ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βουτση.

Παράλληλα, για τον ένα χρόνο από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος που συμπληρώνεται σήμερα ο κ. Κουμουτσάκος αφού το χαρακτήρισε "παρωδία" είπε οτι "το κόστος το πληρώνει η χώρα με τη ραγδαία φτωχοποίησή της".  

Δημοψήφισμα - Ψηφοδέλτιο

«Κατά την περίοδο της διαπραγμάτευσης, η ΝΔ ζητούσε να "υπογράψουμε ό, τι χαρτί μας δώσουν", αδιαφορώντας για τις συνέπειες στον ελληνικό λαό. Αυτή ήταν η εγκληματική τους πολιτική που απορρίφθηκε. Τα ψέματα, οι εκβιασμοί και τα διαπιστευτήρια στους ακραίους κύκλους των δανειστών δεν ξεχνιούνται από τον ελληνικό λαό. Η ιστορία δεν παραγράφεται και δεν ξαναγράφεται», αναφέρει μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Γιώργου Κουμουτσάκου. 

Την ίδια στιγμή ο Νίκος Παππάς υποστήριξε πως το Φεβρουάριο του 2015 ο τότε υπουργός Οικονομικών εισηγήθηκε να κλείσει η νέα κυβέρνηση τη συμφωνία που διαπραγματευόταν η προηγούμενη του Αντώνη Σαμαρά, δηλαδή να κλείσει η πέμπτη αξιολόγηση με τους όρους που είχε αποδεχτεί η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ωστόσο, ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε πως «την ίδια μέρα, με κατηγορούν ταυτόχρονα ότι ήθελα να γυρίσω την Ελλάδα στη δραχμή, αλλά και ότι ήθελα να συνεχίσω το πρόγραμμα του Σαμαρά», και συμπλήρωσε στο real.gr πως «εξεταστική θα έπρεπε να μου κάνουν, αν δεν είχα plan B».

Μάλιστα, τα παραπάνω τα σχολίασε και μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter.

Βαρουφάκης - tweet - επέτειος

Θεοδωράκης: Πως έγινε το "'όχι" - "ναι"

Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης, στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, ανάρτησε απόσπασμα από τις σημειώσεις που κράτησε, μετά τη λήξη της οκτάωρης σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που έγινε την επομένη του δημοψηφίσματος αποκαλύπτοντας  πώς κατέληξαν οι αρχηγοί στο κοινό κείμενο που- όπως λέει- έκανε το ΟΧΙ, ΝΑΙ. 

Σταύρος Θεοδωράκης - facebook - αποκαλύψεις - πολιτικοί αρχηγοί