Γενικά

24 Νοεμβρίου 2017 20:58

Δυσαρέσκεια Σκουρλέτη για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Στη γραμμή Φίλη-Κυρίτση κι ο ΥΠΕΣ. Βίντεο της ΝΔ, προειδοποίηση για “Black Monday” στη Βουλή. Νέες “βολές” Κοτζιά.

Δυσαρέσκεια Σκουρλέτη για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία

Τη δυσαρέσκειά του για την επιχειρούμενη συμφωνία πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ανάφερε ότι «προφανώς κάθε χώρα έχει δικαίωμα να αξιοποιεί τον πλεονάζοντα εξοπλισμό της, ωστόσο θα έπρεπε να είμαστε πολύ πιο προσεκτικοί σε τέτοιου είδους κινήσεις, καθώς δεν μπορεί μια χώρα με το μέγεθος της Ελλάδας να πουλάει οπλισμό αδιαφορώντας για το πώς θα χρησιμοποιηθεί αυτός».

Χαρακτήρισε προβληματικό το γεγονός ότι ο κ. Λοβέρδος εμφανίζεται να κατέχει απόρρητα έγγραφα «και να ζητάει με κόλπα αυτά να γίνουν φέιγ βολάν μέσα στη Βουλή» και κάλεσε τον βουλευτή να δώσει απαντήσεις, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.

Να σημειωθεί ότι χθες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης και Γιώργος Κυρίτσης, ζήτησαν από την Κυβέρνηση να ακυρώσει την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω της σκληρής κόντρας Βούτση –ΝΔ για τα απόρρητα έγγραφα που έφερε στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σε σημερινή του δήλωση ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, υπογραμμίζει ότι η δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων είναι εθνικά επιζήμια κι ασκεί σκληρή κριτική στην αντιπολίτευση για τη στάση της.

Εν τω μεταξύ, η ΝΔ μέσω ενός βίντεο κι ενός χρονικού εξελίξεων επιτίθεται εκ νέου στην Κυβέρνηση ζητώντας εξηγήσεις και απαντήσεις.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, σε ανάρτηση του σχολίασε ότι «Τα απόρρητα έγγραφα δεν είναι φεϊγ βολάν. Καμία αντίρρηση να δουν τα απόρρητα παραρτήματα της σύμβασης με τη HellasSat και την εισήγηση των ειδικών εμπειρογνωμόνων, βουλευτές που θα υποδείξει κάθε κόμμα, σε κατ’ ιδίαν συνάντηση. Όχι όμως σε δημόσια συνεδρίαση».

Νίκος Παππάς - tweet

Από την άλλη πλευρά στη ΝΔ ετοιμάζονται για την "μετωπική" σύγκρουση της Δευτέρας στη Βουλή, με τον αρμόδιο Τομεάρχη της ΝΔ, Βασίλη Κικίλια να προειδοποιεί ότι "την Δευτέρα έρχεται Black Monday στη Βουλή για Τσίπρα - Καμμένο" και την εκπρόσωπο του κόμματος, Μαρία Σπυράκη να προαναγγέλει τη δημοσιοποίηση νέων στοιχείων για το θέμα.

Πολιτικές και “εγκληματικές ευθύνες” επιρρίπτει στον Αλέξη Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ζητώντας παράλληλα διερεύνηση ποινικών ευθυνών για την υπόθεση “Σαουδική Αραβία”. Ο ίδιος είπε πως αναδεικνύεται η μπόχα ενός συστήματος και έκανε λόγο για μεγάλο σκάνδαλο από την πώληση ή την απόπειρα πώλησης σε ένα κράτος-δολοφόνο όπως η Σαουδική Αραβία.

Για ηθικό θέμα στην περίπτωση που σταλεί πολεμικό υλικό στη Σαουδική Αραβία έκανε λόγο ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ 104,6» προσθέτοντας ότι δεν είναι λογικό ένας καταδικασμένος σε λαθρεμπόριο να επιθεωρεί στρατιωτικό υλικό.

Ο Προϋπολογισμός και η παγματικότητα της κοινωνίας

Για τον προϋπολογισμό του 2018, ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι αποτυπώνει ένα νέο τοπίο, όπως είναι οι εκτιμήσεις για μια ανάπτυξη που δεν έχουμε τα τελευταία χρόνια, την αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων και τη μείωση της ανεργίας.

«Από εκεί και πέρα, υπάρχει η πραγματικότητα της κοινωνίας. Προφανώς δεν έχουμε μπει σε άλλη φάση, αλλά για να βελτιωθεί η καθημερινότητα των πολιτών θα πρέπει προηγουμένως να βελτιωθούν τα μακροοικονομικά μεγέθη», σημείωσε.

Υπογράμμισε επίσης ότι «η κυβέρνηση υλοποιεί ένα πρόγραμμα που είναι αποτέλεσμα του επώδυνου συμβιβασμού το 2015, αλλά η διαφορά είναι ότι εμείς έχουμε συνείδηση αυτής της αντίφασης, δηλαδή να εφαρμόζεις με εκβιαστικά διλήμματα μια πολιτική της οποίας δεν αναγνωρίζεις την πατρότητα. Ταυτόχρονα προσπαθούμε να λειάνουμε τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής και να τις κάνουμε πιο ανώδυνες, σε αντίθεση με τη ΝΔ που τις πιστεύει, ορκίζεται σε αυτές και προφανώς θα τις εφάρμοζε με διαφορετικό τρόπο».

Αναφερόμενος στο πρωτογενές πλεόνασμα, ανέφερε ότι θα επιτευχθεί ο στόχος την επόμενη χρονιά, αλλά εκτίμησε ότι είναι ανέφικτο η χώρα να το διατηρήσει την επόμενη πενταετία. Για το λόγο αυτό πρόκρινε τον επανασχεδιασμό των στόχων σε περίπτωση που η χώρα κατορθώσει το 2018 να έχει υψηλό ρυθμό ανάπτυξης και να ανακτήσει την πιστοληπτική της ικανότητα.

Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε «αποθέωση της μεταπολιτικής και τη μεταδημοκρατίας που δεν τιμάει την έννοια του πολιτικού υποκειμένου» τις εκλογές στην Κεντροαριστερά, ενώ πρόσθεσε ότι «το διάστημα που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην αντιπολίτευση δεν φαίνεται να έχει διάθεση χειραφέτησης απέναντι στη ΝΔ, καθώς ουσιαστικά εξακολουθεί και κινείται ως δορυφόρος της».

Για τις επικείμενες προσλήψεις στην καθαριότητα των δήμων, ο αρμόδιος υπουργός τις προσδιόρισε σε περίπου 8.800, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός προέκυψε με βάση τις πραγματικές ανάγκες των δήμων, καθώς και ότι δεν θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι οι μισθοί τους πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα προσληφθούν κατ' ανάγκη οι σημερινοί συμβασιούχοι, καθώς όπως είπε δεν πρόκειται για έναν φωτογραφικό διαγωνισμό αλλά για ανοιχτό, στον οποίο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέσει τα χαρτιά του και να διεκδικήσει μια θέση με βάση τη μοριοδότηση.

Προανήγγειλε, τέλος, την προκήρυξη διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ τις επόμενες εβδομάδες για προσλήψεις σε νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, ενώ απέρριψε το ενδεχόμενο είσπραξης του ΕΝΦΙΑ από τους ΟΤΑ διότι, όπως εξήγησε, θα προκαλούσε οικονομικές ανισότητες μεταξύ των μεγάλων δήμων με το τεράστιο απόθεμα κτιρίων και των μικρών με πιο αραιή δόμηση.

 

VIDEO