Κυβέρνηση

18 Μαρτίου 2018 16:23

Τζανακόπουλος: διάλογος με το Κίνημα Αλλαγής προϋποθέτει “καθαρές κουβέντες”

Τι είπε για την τουρκική προκλητικότητα, την υπόθεση Novartis, το ποδόσφαιρο, τις σχεσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ  και την αθώωση Αμβρόσιου.

Τζανακόπουλος: διάλογος με το Κίνημα Αλλαγής προϋποθέτει “καθαρές κουβέντες”

«Οποιοσδήποτε διάλογος με το Κίνημα Αλλαγής προϋποθέτει μερικές "καθαρές κουβέντες", από τη δική του πλευρά κατ΄ αρχήν», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ταυτοχρόνως, επεσήμανε την άρνηση του ΠΑΣΟΚ να κάνει πολιτική αυτοκριτική για το παρελθόν, και τόνισε πως αυτή τη φάση δεν έχει νόημα η συζήτηση για έναν δομημένο διάλογο, σημειώνοντας παράλληλα πως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι "απολύτως ανοιχτοί" σε συζητήσεις με ανθρώπους οι οποίοι προέρχονται από τον συγκεκριμένο χώρο και αντιλαμβάνονται τα πολιτικά του αδιέξοδα και τα πολιτικά του λάθη.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Realfm ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι οι "καθαρές κουβέντες" από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής θα ήταν:

  1. Πολιτική αυτοκριτική, που φαίνεται ότι δεν θέλει να κάνει το Κίνημα Αλλαγής σε σχέση με τις επιλογές 2010-2015.
  2. Αποστασιοποίηση από τις επιλογές που έγιναν μετά το 2011, που η στρατηγική σύμπλευση με τη ΝΔ μετατράπηκε σε πολιτική ταύτιση.
  3. Σοβαρή πολιτική τοποθέτηση σε σχέση με την ανάγκη για την ανατροπή της λιτότητας.
  4. Καθαρή στάση σε ό,τι αφορά στα ζητήματα διαφθοράς, τα ζητήματα θεσμικής αναβάθμισης της ελληνικής Πολιτείας.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ήταν λάβρος κατά των δικαστών που αθώωσαν τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων, Αμβρόσιο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ό,τι "η γνώμη της κυβέρνησης είναι ότι εκφράσεις και στάσεις και συμπεριφορές που προσβάλλουν οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη είτε για λόγους χρώματος, είτε φυλής, είτε θρησκείας, είτε σεξουαλικού προσανατολισμού είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες και αυτό οφείλει να το λαμβάνει υπόψιν της και η Ελληνική Δικαιοσύνη και αυτό δύσκολα μπορεί να επιχειρηματολογήσει κανείς ότι το έπραξε στην υπόθεση αθώωσης του συγκεκριμένου ιεράρχη".

ΒΟΥΛΗ - ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΥΠΟΘΕΣΗ NOVARTIS

Αναφερόμενος στην υπόθεση της NOVARTIS, ο κ. Τζανακόπουλος είπε "η ΝΔ και ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλούσαν έως τώρα για σκευωρία. Πέραν του προσβλητικού της τοποθέτησης αυτής για την Ελληνική Δικαιοσύνη, φαίνεται πλέον πως μετά και τις αποκαλύψεις του ΣΚ δεν υπάρχει ούτε ένας πολίτης που να πιστεύει κάτι τέτοιο. Η Novartis μόνη της πριν ένα χρόνο αναγνώρισε ποια είναι τα πρόσωπα που πιθανώς να εμπλέκονται στη συγκεκριμένη υπόθεση! Ο κ. Γεωργιάδης θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί μέχρι να ολοκληρωθεί η διερεύνηση και να διαλευκανθεί η υπόθεση. Παγκοσμίως, όταν υπάρχουν ενδείξεις ή καταγγελίες για εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε τόσο μεγάλα σκάνδαλα εκείνα παραιτούνται ή έστω καθαιρούνται. Όμως στις τάξεις της ΝΔ παρατηρείται μια απουσία ευθιξίας -θυμηθείτε τι έγινε με τον κ. Αυγενάκη". 

Εξαπολύοντας νέα επίθεση στον Διοικητή της ΤτΕ, που το Σάββατο έριξε νέες βολές για την οικονομία και την ρητορική του Μαξίμου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε "ο κ. Στουρνάρας αντί να λειτουργεί ως σύμβουλος της ελληνικής κυβέρνησης σε ζητήματα γενικής οικονομικής πολιτικής επιμένει να τοποθετείται πολιτικά και να εμφανίζεται ως εισηγητής ενός διαφορετικού πολιτικού σχεδίου για τη χώρα. Αν θέλει να κάνει αυτό τότε θα πρέπει να επανέλθει στην πολιτική από όπου άλλωστε προήλθε πριν αναλάβει τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη. Το να λέει κανείς ότι η υπογραφή δανειακής σύμβασης που συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα ώστε να μπορεί να εκταμιεύει δόσεις είναι ίδια κατάσταση με τη μεταπρογραμματική εποπτεία που έχουν όλες οι χώρες που βγήκαν από προγράμματα όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Κύπρος έως την αποπληρωμή του 75% του χρέους τους, δηλώνει είτε άγνοια είτε πολιτική σκοπιμότητα".

Οικονομικό φορουμ Δελφών - Γ. Στουρνάρας

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο ποδόσφαιροο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε "εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σοβαρό θεσμικό πλαίσιο για την εξυγίανση του ποδοσφαίρου και σε αυτήν την προσπάθεια ξέρουμε ότι δε θα έχουμε μαζί μας τη ΝΔ. Δεν πρόκειται να συνεχιστεί η κατάσταση εκφυλισμού και παρακμής του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτή η κρίση που βιώνουμε αυτές τις ημέρες προσφέρει μια ευκαιρία προς αυτήν την κατεύθυνση". 

Σε ότι αφορά την διαρκή τουρκική προκλητικότητα, με αιχμή τους δύο φυλακισμένος στρατιωτικούς, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι "ο κ. Ερντογάν έχει απελευθερώσει μια εθνικιστική δυναμική στην τουρκική κοινωνία και αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση την οποία παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά. Η Ελλάδα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της πολιτικά και διπλωματικά για την εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία και για να επανέλθουμε σε μια κατάσταση κανονικότητας που θα επιτρέπει την ανάπτυξη ενός σοβαρού διαλόγου για όλα τα διμερή ζητήματα αλλά και αυτά των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας". 

VIDEO