Κυβέρνηση

19 Μαΐου 2018 08:39

Ο Τσίπρας ενημερώνει ΠτΔ και πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό

Για τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων ενημερώνει ο πρωθυπουργός. Η νέα πρόταση για «Μακεδονία του Ίλιντεν». Αντίθετη η ΝΔ.

Ο Τσίπρας ενημερώνει ΠτΔ και πολιτικούς αρχηγούς για το Σκοπιανό

Ο Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις 09:30 το πρωί, στο Προεδρικό Μέγαρο, προκειμένου να ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Ακολούθως, ο πρωθυπουργός θα έχει κύκλο τηλεφωνικών επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη προκειμένου να τον ενημερώσει για τις συνομιλίες του με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός είπε στον πρόεδρο της ΝΔ ότι συζητά το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Το όνομα αυτό βρίσκει κάθετα αντίθετο την ΝΔ, καθώς όπως τονίζει η Πειραιώς, το όνομα αυτό συνδέεται ιστορικά και ευθέως με την επιδίωξη δημιουργίας «μακεδονικού» έθνους και κράτους που περιλαμβάνει τη Θεσσαλονίκη και εκτείνεται ως το Αιγαίο. 

«Οποιαδήποτε αναφορά του Ίλιντεν στο όνομα της γειτονικής χώρας όχι μόνον δεν θέτει τέλος στον αλυτρωτισμό των Σκοπίων, αλλά αντιθέτως τον επιβεβαιώνει και τον ενισχύει. Γι’ αυτό είναι απαράδεκτο ακόμη και να τίθεται προς συζήτηση», αναφέρουν πηγές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Πάντως, κυβερνητικές πηγές χθες, τόνιζαν πως δεν υποχωρεί η κυβέρνηση από τις «κόκκινες» γραμμές της αναφορικά με την επίλυση του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, σημειώνουν κυβερνητικές πηγές.

«Erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία», τονίζουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν πως «η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (ΕΕ - ΝΑΤΟ)».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO