Πολιτική

02 Ιουλίου 2018 16:55

Τσίπρας: η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της

Για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια μίλησε ο Πρωθυπουργός στη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, από το οποίο απουσίαζε ο Πάνος Καμμένος.

Τσίπρας: η Ελλάδα στέκεται ξανά στα πόδια της

«Είναι η στιγμή να κοιτάξουμε στο μέλλον. Στην επόμενη μέρα. Και η επόμενη μέρα είναι ελπιδοφόρα», τόνισε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, εξηγώντας πως με την απόφαση του Eurogroup εξασφαλίστηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του δημόσιου χρέους, που η εφαρμογή τους δίνει τη δυνατότητα στην χώρα να ανακτήσει τη σταθερή και αυτοδύναμη πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές.

«Με την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων, αλλά και την περίοδο χάριτος αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων για τα δάνεια του EFSF, ύψους 100 δισεκατομμυρίων ευρώ, γίνεται το αποφασιστικό βήμα ώστε μεσοπρόθεσμα οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου να μην υπερβαίνουν το 15% του ΑΕΠ» ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

«Έχουμε, επίσης, εξασφαλίσει την επιστροφή των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών και της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν αγοράσει, ύψους 4,8 δισ. ευρώ. Επιστροφές που θα γίνονται σε ετήσιες δόσεις εφόσον η Ελλάδα τηρεί τους δημοσιονομικούς κανόνες που συμφωνήθηκαν», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Κυρίως, έχουμε εξασφαλίσει ένα χρηματοδοτικό μαξιλάρι ύψους περίπου 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται εδώ για ένα απολύτως κρίσιμο μέτρο, μία δικλείδα ασφαλείας που καλύπτει χρηματοδοτικά τις ανάγκες της χώρας για τουλάχιστον δύο έτη μετά το τέλος του προγράμματος στήριξης» πρόσθεσε.

Αλ. Τσίπρας - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«Έτσι, οι έξοδοι στις αγορές θα γίνονται χωρίς χρηματοδοτική πίεση και θα αποσκοπούν στη βέλτιστη διαχείριση του χρέους μας. Και είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της ένα τέτοιο τεράστιο αποθεματικό» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας είπε πως «η απόφαση του Eurogroup ήταν μία απόφαση που η Ελλάδα εδικαιούτο. Μία απόφαση που αποτελεί την ελάχιστη αναγνώριση στις θυσίες του ελληνικού λαού, που δεν ήταν πάντα δίκαιες», συμπληρώνοντας πως για τις αστοχίες των μνημονιακών προγραμμάτων, ευθύνη δεν έχουν μόνον «οι θεσμοί που τα σχεδίασαν και πολλές φορές επέβαλαν την εφαρμογή τους», αλλά και οι ελληνικές κυβερνήσεις του παρελθόντος.

Αλ. Τσίπρας - ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Συνεχίζοντας τις αιχμές για τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας ανέφερε «Αυτοί που απέτυχαν να βγάλουν τη χώρα από τα μνημόνια, μη ολοκληρώνοντας επιτυχώς ούτε το πρώτο ούτε το δεύτερο πρόγραμμα... Και τώρα για να εξυπηρετήσουν προφανείς πολιτικές σκοπιμότητες επιθυμούσαν να παραμείνει η χώρα στην ομηρεία της μνημονιακής εποπτείας».

«Δυστυχώς γι’ αυτούς, ευτυχώς για τη χώρα, τους διαψεύσαμε», είπε ο Πρωθυπουργός και συνέχισε «Έχουμε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, χωρίς πιστωτικές γραμμές, χωρίς νέα προαπαιτούμενα έναντι μέτρων για το χρέος, χωρίς ασφυκτική επιτροπεία έναντι χρηματοδότησης. Η Ελλάδα στέκεται στα πόδια της ξανά. Θα χρηματοδοτεί τις ανάγκες της με τις δικές της δυνάμεις. Και οι Κυβερνήσεις που θα εκλέγει ο ελληνικός λαός θα αποφασίζουν την πολιτική με την οποία θα καλύπτουν τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους. Αυτή είναι η αλήθεια, όσο και αν κάποιους ενοχλεί».

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της Ελλάδας θα γίνεται στο γνωστό πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί για όλα τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που εξέρχονται από πρόγραμμα.