Κυβέρνηση

13 Σεπτεμβρίου 2018 09:49

Γαβρόγλου στον ΑΝΤ1: τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα, όταν αρχίζει το σχολείο στις 9 (βίντεο)

Πότε και ποιους θα αφορά τυχόν αλλαγή στο ωράριο μαθημάτων. Τι λέει για την κατάργηση των Λατινικών, προαναγγέλλοντας προσλήψεις.

Γαβρόγλου στον ΑΝΤ1: τα παιδιά αποδίδουν καλύτερα, όταν αρχίζει το σχολείο στις 9 (βίντεο)

«Είναι μια σκέψη που έχουμε στο Υπουργείο, ως αποτέλεσμα επαφών με την επιστημονική κοινότητα που μελετά αυτά τα μηνύματα. Οι μελέτες επιβεβαιώνουν ότι τα παιδιά αποδίδουν με πολύ καλύτερο τρόπο, όταν αρχίζει αργότερα το σχολείο», τόνισε ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί στις 7», αναφορικά με την πρόταση του να αρχίζει το ωράριο μαθημάτων στις 9, αντί στις 08:15.

Όπως σημείωσε ο κ. Γαβρόγλου, «αυτό δεν θα έχει επίπτωση στο Γυμνάσιο και το Λύκειο. Υπάρχουν και σήμερα γονείς που αφήνουν πολύ νωρίς τα παιδιά τους στο σχολείο αυτό δεν θα αλλάξει. Πρέπει να δούμε ακριβώς πού και πως θα εφαρμοστεί τέτοιο μέτρο».

«Το σκεπτόμαστε πολύ σοβαρά, διότι όχι μόνο στο Γυμνάσιο και το Λύκειο, αλλά και στο Δημοτικό, διότι κι εκεί υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με την ώρα έναρξης των μαθημάτων. Επίσης, αυτό θα βοηθήσει σημαντικά και τους μαθητές με ειδικές ανάγκες και τους γονείς του, που ξυπνούν εξαιρετικά νωρίς το πρωί, προκειμένου να ετοιμαστούν τα παιδιά», όπως επεσήμανε.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΖΑΜΙ - ΜΟΥΦΤΗΔΕΣ

Για την Σαρία και τους Μουφτήδες

Ερωτηθείς για τις νέες τουρκικές προκλήσεις αναφορικά με την Θράκη και την απαίτηση της Άγκυρας για την εκλογή Μουφτήδων, ο Κώστας Γαβρόγλου σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες πχ. από υποχρεωτική η Σαρία έγινε προαιρετική. Επίσης, γίνεται εκσυγχρονισμός στις Μουφτείες, τοποθετήσαμε τοποτηρητές εκεί».

Αναφορικά με την εκλογή τους, ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων απάντησε ότι «ο νόμος ως έχει σήμερα αναφέρει ότι διορίζονται οι Μουφτήδες. Το θέμα για την εκλογή τους δεν είναι της παρούσης».

Για τα Λατινικά και την Κοινωνιολογία

Σε ότι αφορά την κατάργηση των Λατινικών από τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ο κ. Γαβρόγλου είπε ότι είναι προβληματικός ο τρόπος διδασκαλίας του μαθήματος και μικρή η χρησιμότητα του –μόνο σε μερικές Σχολές - σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει απόλυση φιλολόγων, όπως πολλοί αναφέρουν.

Για την αντικατάσταση του μαθήματος από την Κοινωνιολογία, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι είναι απαραίτητο να αναδειχθεί, δεδομένων των κοινωνικών προβλημάτων που υπάρχουν, σημειώνοντας ότι υπάρχουν Κοινωνιολόγοι στα σχολεία και πρέπει να προσληφθούν και άλλοι, δεδομένου ότι δεν μπορούν φιλόλογοι να διδάξουν το εν λόγω μάθημα.

"Το 2020 θα έχουμε ένα νέο Πανεπιστήμιο"

«Αν συνεχίσουν να υπάρχουν τμήματα με λίγους φοιτητές, θα πάψουν να λειτουργούν, θα υπάρχουν μόνο σχολές με αναβαθμισμένο πρόγραμμα σπουδών από το 2020, οπότε θα έχουμε ένα νέο Πανεπιστήμιο», επεσήμανε ο Κώστας Γαβρόγλου.

Όπως σημείωσε ο Υπ. Παιδείας, «δεν αλλάζει τίποτα ως προς τις σημερινές δυνατότητες εισαγωγής σε Σχολές μέσω των Πανελληνίων, όμως θα υπάρχει και η δυνατότητα να μπουν φοιτητές σε Σχολές μόνο με το απολυτήριο τους».

Εκστρατεία για την αντιμετώπιση του bullying

«Είναι βασικό το μήνυμα της Κυβέρνησης προς όλες τις οικογένειες που αφορά τον σχολικό εκφοβισμό», ανέφερε ο Υπ. Παιδείας, τονίζοντας «δεν αρκεί η περιγραφή μιας κατάστασης. Το θέμα του bullying πρέπει να το συζητήσουμε όλοι μεταξύ μας με έναν διεξοδικό τρόπο. Η βία δεν είναι μόνο στο σχολείο. Διακατέχει το σύνολο των δυτικών κοινωνιών και πρέπει να αντιμετωπιστεί με ριζικό τρόπο: από το βιντεοπαιχνίδια μέχρι τι σημαίνει να ζω δίπλα-δίπλα με κάτι διαφορετικό».

Όπως επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου, «πολλές φορές ο εκφοβισμός και η βία κρύβονται κάτω από τον μανδύα του «έλα ρε, πλάκα κάνουμε». Πρέπει να ζητήσουμε από τα παιδιά να μιλήσουν κι από τους εκπαιδευτικούς να το αντιμετωπίσουν. Επιμένω όμως ότι δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές».

«Οι ψυχολόγοι δεν μπορούν να λύσουν όλα τα προβλήματα. Βασικό στοιχείο είναι να μπορέσουμε να συζητήσουμε και τις πηγές αυτής της συμπεριφοράς. Υπάρχουν ηλεκτρονικά παιχνίδια που μέσα σε 5 δευτερόλεπτα σκοτώνεις καμιά τριανταριά ανθρώπους. Τι σόι παιχνίδι είναι αυτό!».

Εν τω μεταξύ, μιλώντας στην Βουλή, ο Κώστας Γαβρόγλου, επεσήμανε ότι αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Παιδείας η κανονικοποίηση των συνθηκών στα πανεπιστήμια και τις φοιτητικές εστίες.

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή του ΚΚΕ, Σταύρου Τάσσου για τις φοιτητικές εστίες, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε πως για πρώτη φορά φέτος ο προϋπολογισμός των Πανεπιστημίων αυξήθηκε κατά 45% και το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τα 47 εκατ. ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών, αποτελούν ενδείξεις ότι βγαίνουμε από ένα δύσκολο οικονομικό πλαίσιο.

Ερώτηση στην Βουλή κατέθεσε η ΝΔ 

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή η ΝΔ με την Νίκη Κεραμέως να τονίζει μεταξύ άλλων πως «αφού έλυσε όλα τα άλλα προβλήματα στην Παιδεία, ο κ. Γαβρόγλου αποφάσισε να ασχοληθεί και με το ωράριο στα σχολεία. Δυστυχώς, για άλλη μία φορά ο κ. Υπουργός πρώτα ανακοινώνει και μετά σκέπτεται αν και πώς μπορούν υλοποιηθούν αυτά που ανακοίνωσε».

Σύμφωνα με την ΝΔ, από αυτή την πιθανολογούμενη αλλαγή προκύπτουν σειρά πρακτικών ζητημάτων και πλήθος ερωτημάτων για τον κ. Υπουργό:

  • Ποια είναι τα κίνητρα πίσω από την εν λόγω εξαγγελία;
  • Σε τι θα ωφεληθεί η εκπαιδευτική διαδικασία, πέρα από το “να κοιμούνται τα παιδιά περισσότερο”, όπως ισχυρίστηκε ο Υπουργός;
  • Δεδομένου ότι η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) δήλωσε αιφνιδιασμένη, έχει συζητήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς την πρόθεσή του;  
  • Έχει υπόψιν διεθνείς καλές πρακτικές για το θέμα; Έχουν εκπονηθεί σχετικές επιστημονικές μελέτες για τις επιπτώσεις στους μαθητές;
  • Πώς θα αντιμετωπίσει ενδεχόμενες συνέπειες από την αλλαγή αυτή για τους εργαζόμενους γονείς οι οποίοι βρίσκονται από νωρίς στην εργασία τους;
  • Έχει σκεφτεί πώς θα επιλυθούν πρακτικά ζητήματα μετακίνησης για τους μαθητές που διαμένουν στην περιφέρεια;

Για πολλοστή φορά, η εκπαίδευση γίνεται αντικείμενο των προσωπικών πειραματισμών του κ. Γαβρόγλου. Δυστυχώς, τους πειραματισμούς αυτούς τους πληρώνουν τα παιδιά, οι γονείς τους και οι εκπαιδευτικοί», καταλήγει η ΝΔ.

VIDEO