Κυβέρνηση

01 Νοεμβρίου 2018 20:10

Κατρούγκαλος στον ΑΝΤ1: τεστ για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις η υπόθεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Πότε θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών απο την Βουλή. Τι λέει για τις τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο κι αν. Μεσόγειο.

Κατρούγκαλος στον ΑΝΤ1: τεστ για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις η υπόθεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, σχολιάζοντας την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα με αιχμή τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

«Η διαφορά μας με τους Τούρκους έγκειται στον τρόπο με τον οποίο επιλύονται οι διεθνείς διαφορές. Εμείς επιλέγουμε το διεθνές δίκαιο. Δεν είναι τυχαίο ότι εμείς έχουν επιλέξει το Δίκαιο της Θάλασσας, έχουμε υποστηρίξει την βούληση της Κύπρου να αναθέσει σε μεγάλες εταιρείες, που προφανώς έχουν και την στήριξη των χωρών τους την έρευνα στην ΑΟΖ», είπε ο Αν. Υπ. Εξωτερικών.

«Από την άλλη πλευρά έχουμε έναν βερμπαλισμό» είπε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι η αυτήν την ώρα η Τουρκία επιχειρεί επαναπροσέγγιση με την Δύση, λόγω  των οικονομικών δυσκολιών που περνά, χαρακτηρίζοντας τυχοδιωκτισμό μια πιθανή ανακίνηση θεμάτων για το Αιγαίο και την ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ότι η βελτίωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη «περνά από την Ελλάδα».

Κατρούγκαλος - Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων ΑΝΤ1

Σε ότι αφορά το Σκοπιανό, ο Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στα Σκόπια για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που αναμένεται στα τέλη του έτους στην FYROM,  αμέσως μετά θα γίνει η κύρωση της Συμφωνίας από την Ελλάδα.

Μάλιστα, προσδιόρισε κάτι τέτοιο να γίνει το αργότερο έως τον Μάρτιο, αποκλείοντας το ενδεχόμενο αμέσως μετά να γίνουν εθνικές εκλογές.

Σε ότι αφορά την δολοφονία του 35χρονου ομογενή στην Αλβανία, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η Αθήνα επισημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία για να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση, λέγοντας ότι υπάρχει ανάγκη τήρηση του καλού επιπέδου των σχέσεων των δύο χωρών.

Σχολιάζοντας την προκλητική ανάρτηση του Έντι Ράμα, είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών πρέπει να συντηρούνται και από τις δύο πλευρές σε καλό επίπεδο, λέγοντας ότι η έκβαση της έρευνας και της υπόθεσης του Κωνσταντίνου Κατσίφα αποτελεί ένα τεστ στην προσπάθεια βελτίωσης των Ελληνοαλβανικών σχέσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO