Διπλωματία

08 Νοεμβρίου 2018 18:39

Προσαγωγές Βορειοηπειρωτών μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Μεταξύ αυτών, στενοί συγγενείς του 35χρονου και εκπρόσωποι της ομογένειας. Τι αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ.

Προσαγωγές Βορειοηπειρωτών μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Σε προσαγωγές Βορειοηπειρωτών στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου, προχώρησαν οι Αλβανοί αστυνομικοί, αμέσως μετά την κηδεία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες, που έγινε παρουσία πλήθους κόσμου απο τα χωριά της μειονότητας και από την Ελλάδα. 

Μεταξύ των προσαχθέντων, είναι ο γαμπρός του 35χρονου ομογενή, καθώς και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, ο οποίος είχε μεταβεί στην περιοχή για την κηδεία του 35χρονου, που σκοτώθηκε απο αλβανικά πυρά την 28η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η προσαγωγή του γαμπρού του Κωνσταντίνου Κατσίφα οφείλεται σε παρεξήγηση, γι΄ αυτό και μέσα σε λίγα λεπτά, δίχως να υπάρξει σημαντικό ζήτημα, αφέθηκε ελεύθερος από τις αλβανικές Αρχές.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών, Μπάμπης Καραθάνος, σε επικοινωνία του με τον ΑΝΤ1, ανέφερε ότι ο ίδιος κι ακόμη 4 άτομα, ειναι υπό περιορισμό στο Αστυνομικό Τμήμα Αργυροκάστρου, διχως όπως υποστηρίζει να του έχουν αναφέρει τους λόγους για τους οποίους έχει προσαχθεί εκεί ούτε εάν πρόκειται για προσαγωγή του ή για σύλληψη του απο τις αλβανικές Αρχές.

Οι αλβανικές Αρχές ενημέρωσαν το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ για τις 5 προσαγωγές, χωρίς όμως να έχουν γίνει ακόμη γνωστές, περισσότερες πληροφορίες, ενώ σύμφωαν με το ΑΠΕ τπυς παρέχεται προξενική συνδρομή, από το προξενείο μας στο Αργυρόκαστρο.

Σύμφωνα πάντως με τον Πρόεδρο του ΚΕΑΔ, Βαγγέλη Ντουλέ, τα άτομα τα οποία έχουν προσαχθεί στο αστυνομικό τμήμα Αργυροκάστρου από τις αλβανικές αστυνομικές αρχές, είναι 12.

Τα άτομα αυτά, ανέφερε, έχουν προσαχθεί για εξακρίβωση στοιχείων και διευκρίνισε πως σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 10 ώρες.

Κωνσταντίνος Κατσίφας - Πορεία - Αργυρόκαστρο

Σύμφωνα με είδηση που αναρτήθηκε στην αλβανική φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα  shqiptarja.com,  η αλβανική αστυνομία «προέβη στη σύλληψη  δύο ατόμων, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνίας, διότι έφραξαν την εθνική οδό Κακαβιάς – Αργυρόκαστρου για δέκα λεπτά σήμερα μετά την κηδεία του Κ. Κατσίφα. Πρόκειται για  τον "Έλληνα εξτρεμιστή Μπάμπη Καραθάνο,  που είναι πολιτικός εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής" και για τον Ανέστη  Κάτση».

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, γράφει σε νεότερη είδηση η ιστοσελίδα shqiptarja.com, υπάρχουν υπόνοιες ότι ο Μπάμπης Καραθάνος εισήλθε παράνομα στην Αλβανία. Η ίδια ιστοσελίδα γράφει ότι ο Καραθάνος  φώναζε  σήμερα στην κηδεία του Κ. Κατσίφα,  συνθήματα όπως, «Η Βόρειος Ήπειρος είναι ελληνική» και προσθέτει ότι είναι γνωστός για τις αντιαλβανικές του θέσεις και έχει κατηγορηθεί ότι είναι ένας από τους δράστες του επεισοδίου της Επισκοπής (σ.σ: Στις 10 Απριλίου 1994).

Κωνσταντίνος Κατσίφας - Πορεία - Αργυρόκαστρο

Σύμφωνα με το ΥΠΕΞ έχουν γίνει τέσσερις προσαγωγές: του Μπάμπη Καραθάνου, λόγω προβλήματος με τα ταξιδιωτικά του έγγραφα και ακόμη τριών ατόμων εκ των οποίων η προσαγωγή των δύο έχει γίνει για ήσσονος σημασίας θέματα.

Αργά το απόγευμα Βορειοηπειρώτες υποστήριζαν ότι ο συνολικός αριθμός των προσαχθέντων ξεπερνά τους 20.

Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την κηδεία του Κ. Κατσίφα, πλήθος κόσμου έκανε πορεία διαμαρτυρίας για τον θάνατο του, στον δρόμο Αργυροκάστρου - Κακαβιάς.

Κωνσταντίνος Κατσίφας - Πορεία - Αργυρόκαστρο

VIDEO