Διπλωματία

06 Δεκεμβρίου 2018 07:00

Νέα αναδίπλωση των Σκοπίων για τη “μακεδονική γλώσσα”

Την προσήλωση της πΓΔΜ στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας. Η αντίδραση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.

Νέα αναδίπλωση των Σκοπίων για τη “μακεδονική γλώσσα”

«Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλια του Ζόραν Ζάεφ έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο» επανέλαβε με δημόσια τοποθέτησή του ο εκπρόσωπος τύπου της κυβέρνησης της πΓΔΜ, Μίλε Μποσνιάκοφσκι. Ειδικότερα κληθείς κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών να σχολιάσει τις ελληνικές αντιδράσεις στις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, περί δυνατότητας διδασκαλίας της “μακεδονικής” γλώσσας στην Ελλάδα, είπε:

«Θα ήθελα να είμαι ακριβής, για να μην υπάρξει καμία παρανόηση. Η κυβέρνηση της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” είναι έντονα αφοσιωμένη στην πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και όλες οι ενέργειες και δηλώσεις μας γίνονται με καλή πίστη για να στηρίξουμε αυτή τη Συμφωνία. Ως χώρα που επιδιώκει να ενταχθεί στην ΕΕ, έχουμε πλήρη συνείδηση ότι οι χώρες μεριμνούν για τους δικούς τους πολίτες και ότι οι χώρες των Βαλκανίων δεν αναμειγνύονται στις εσωτερικές υποθέσεις των γειτονικών χωρών για το όποιο ζήτημα.

Σε αυτή την κατεύθυνση υπογραμμίζουμε το άρθρο 4 παράγραφος 3 της Συμφωνίας των Πρεσπών, με το οποίο δεσμευόμαστε να μην αναμειγνυόμαστε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, περιλαμβανομένης της υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσώπων που δεν είναι πολίτες μας. Από αυτήν την άποψη εννοείται ότι οι πολιτικές σε θέματα γλώσσας στις δύο χώρες δεν καθορίζονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εκφράζουμε πλήρη κατανόηση και σεβασμό ότι το ζήτημα ποιες γλώσσες διδάσκονται στην Ελλάδα είναι ένα θέμα εσωτερικής πολιτικής και εσωτερική υπόθεση της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός Ζάεφ είναι πλήρως προσηλωμένος σε μία πολιτική που φέρνει τις ευρωπαϊκές αξίες στην περιοχή των Βαλκανίων, όπως είναι αφοσιωμένος και στην βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας. Εκφράζουμε λύπη αν τα σχόλιά του έγιναν αντιληπτά και ερμηνεύτηκαν με λάθος τρόπο» δήλωσε ο Μίλε Μποσνιάκοφσκι.

Ζάεφ - Τσίπρας

Σγουρίδης: Η κυβέρνηση θα πρέπει να αναπέμψει τη Συμφωνία των Πρεσπών

«Θα έπρεπε να αναπέμψει η κυβέρνηση τη Συμφωνία», δήλωσε ο αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα.

Όπως είπε ο Παναγιώτης Σγουρίδης, αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, «ξέρω ότι οι δύο άνδρες επικοινωνούν τακτικά», διευκρινίζοντας ότι δεν γνωρίζει τι συζητούν μεταξύ τους.

Αναφερόμενος στη θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων σχετικά με την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τη συμφωνία.

VIDEO