Κόμματα

07 Δεκεμβρίου 2018 12:54

Καμμένος: ο αλυτρωτισμός του Ζάεφ “σκότωσε” την Συμφωνία των Πρεσπών

Επίθεση στον Σκοπιανό Πρωθυπουργό, εξαπολύει ο Πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπ. Εθνικής Άμυνας. H αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Καμμένος: ο αλυτρωτισμός του Ζάεφ “σκότωσε” την Συμφωνία των Πρεσπών

«Μετά τις τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ είναι πλέον προφανές ότι έχει λήξει κάθε συζήτηση για επιβίωση της λεγόμενης “συμφωνίας των Πρεσπών”», αναφέρει σε δήλωση του ο Πάνος Καμμένος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών του Πρωθυπουργού των Σκοπίων.

Ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπ. Εθνικής Άμυνας στρέφει τα πυρά του κατά του Σκοπιανού Πρωθυπουργού, αναφέροντας ότι «ο αλυτρωτισμός και η προκλητική συμπεριφορά των Σκοπιανών αποδεικνύουν στη διεθνή κοινή γνώμη ότι όχι απλώς δεν είναι έτοιμοι να συμμετέχουν σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και ότι δικαιώνουν όλους όσοι από την πρώτη στιγμή επιμένουμε στη βεβαιότητα ότι είναι εγκλωβισμένοι στην προπαγάνδα του Μουσολίνι και του Τίτο».

Όλα αυτά την ώρα, που ο Σεργκέι Λαβρόφ, ανήμερα της επίσκεψης Τσίπρα στην Μόσχα, επιλέγει να συντηρήσει την θέση της Ρωσίας ότι υπήρξαν εκβιασμοί και χρηματισμοί βουλευτών στα Σκόπια προκειμένου να περάσουν οι αλλαγές στο Σύνταγμα που αναφέρονται στην Συμφωνία των Πρεσπών.

Ζάεφ

ΝΔ: ποιος έχασε την ντροπή για να την βρει ο Καμμένος

Το γραφείο Τύπου της ΝΔ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Καμμένου, αναφέρει σε ανακοίνωση του, ότι «όλοι οι Έλληνες συνειδητοποιούν πια ότι είχε δίκιο η Νέα Δημοκρατία, όταν από την αρχή κατήγγειλε την κυβέρνηση πως παραχωρώντας τη δήθεν “μακεδονική εθνότητα” και γλώσσα θα αποθρασύνει τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις των Σκοπίων. Ο τελευταίος που δικαιούται να καμώνεται τώρα ότι το κατάλαβε, είναι εκείνος που έδωσε το στυλό στον κ. Τσίπρα για να υπογράψει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά ποιος έχασε τη ντροπή του για την βρει ο Πάνος Καμμένος».

Λακωνική ήταν η απάντηση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, στην ανακοίνωση της ΝΔ, «Θα πρέπει ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας να θυμάται πάντα ότι εμπνευστής του όρου “Βόρεια Μακεδονία” είναι η εν αποστρατεία αδελφή του”.

Σε δήλωση του, ο Σταμάτης Μαλέλης, Γραμματέας του Τομέα Επικοινωνίας του Κινήματος Αλλαγής, αναφέρει «μετά και τις δηλώσεις Καμμένου, το κρίσιμο ερώτημα είναι: «Υπάρχει Κυβέρνηση στον τόπο, και μάλιστα αξιόπιστη για να χειρισθεί τα Εθνικά Θέματα;;». Άφωνος πάλι ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών;; Η απάντηση αυτονόητη…..

Ποτάμι: οι αλυτρωτισμοί να μην επιστρέφουν από το παράθυρο

Σε ανακοίνωση του, το Ποτάμι, επισημαίνει ότι, «οι αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ και των εκπροσώπων της κυβέρνησής του δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για το πώς βλέπουν οι γείτονες μας την επόμενη μέρα της συμφωνίας με την Ελλάδα. Ο αλυτρωτισμός, η καχυποψία και η αδιαλλαξία που ταλαιπωρούν επί δεκαετίες τις δύο χώρες  πρέπει να εκριζωθούν και να μην επιστρέφουν από το παράθυρο. Το Ποτάμι καλεί την ελληνική κυβέρνηση, αντί να αδρανεί, να ζητήσει από την ηγεσία της πΓΔΜ να δεσμευθεί επισήμως και με σαφήνεια και όχι απλώς με προφορικές δηλώσεις ότι δεν θέτει μειονοτικά ζητήματα. Και οι γείτονές μας δεν υπαναχωρούν από την παραδοχή -που αποτελεί και συμβατική τους υποχρέωση - ότι η γλώσσα τους ανήκει στην ομάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών. Το Ποτάμι επιμένει ότι πρέπει να αλλάξει το  όνομα της γειτονικής χώρας, να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία της. Αυτό είναι το συμφέρον των λαών μας, των επόμενων γενιών και σε ότι αφορά την Ελλάδα αυτό είναι το πατριωτικά ορθό και υπεύθυνο».

Σπύρος Λυκούδης: Υπάρχει ένα θέμα με τις δηλώσεις Ζάεφ

«Είμαι θετικός απέναντι στη Συμφωνία, αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω αυτά τα ζητήματα συμβιβασμού και το γεγονός ότι τίθενται από τον Ζάεφ» δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, αναφέροντας χαρακτηριστικά «αΑπό την πρώτη στιγμή είχα πει ότι  υπάρχουν δύο ζητήματα που έχουν τεθεί ως θέματα συμβιβασμού από τη δική μας πλευρά αυτό ήταν προφανές, το θέμα της γλώσσας και της ιθαγένειας ή εθνότητας όπως τη λέει ο καθένας, αυτά τα δύο σημεία είναι σημεία που κακοδιαχειρίζονται οι γείτονες. Υπ αυτή την έννοια θολώνει κάτι το οποίο θα μπορούσε να είναι σε θετική κατεύθυνση και καθαρό. Είμαι  θετικός απέναντι στη Συμφωνία αλλά δεν μπορώ να αγνοήσω αυτά τα ζητήματα, αν τεθούν και πως θα τεθούν θα το δούμε στην πορεία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO