Κυβέρνηση

11 Ιανουαρίου 2019 07:11

Έφθασε η “Ημέρα της Κρίσεως” για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Εν αναμονή πολιτικών εξελίξεων μετά την κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ο. των Ανεξάρτητων Ελλήνων και τη συνάντηση Τσίπρα-Καμμένου.

Έφθασε η “Ημέρα της Κρίσεως” για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Καθοριστική για τις πολιτικές εξελίξεις είναι η σημερινή ημέρα, καθώς ο Πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του, στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος, ενώ θα έχει μία κρίσιμη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Τροφή στα σενάρια αποχώρησής του από την Κυβέρνηση, έδωσε χθες ο κ. Καμμένος, με μια φράση του προς τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων. «Ίσως και να είναι η τελευταία φορά που κάνουμε Συμβούλιο Αρχηγών μαζί», δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.

H απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να… πετάξει το γάντι στον Πάνο Καμμένο, αποκαλύπτοντας πως αν άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση τότε αμέσως θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, δημιούργησε νέα δεδομένα.

Το σίγουρο είναι πως ο κ. Καμμένος θα πει “όχι” στη συμφωνία των Πρεσπών, πλέον όμως το κρίσιμο είναι αν θα ανακοινώσει και την αποχώρησή του από την κυβέρνηση και αν θα πάψει να τη στηρίζει.

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ξεκαθάρισε πως το "διαζύγιο" μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι δεδομένο και πως το κόμμα του δεν πρόκειται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, σε περίπτωση που ζητηθεί από τον Πρωθυπουργό.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε πως αν οι ΑΝΕΛ σταματήσουν να στηρίζουν την Κυβέρνηση ο ίδιος θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.  Εκεί μένει να δούμε πόσα είναι τα “κουκιά”, με δεδομένο ότι η Κυβέρνηση πρέπει να βρει 151 βουλευτές. Φέρεται να έχει βρει ήδη 150 και όπως φαίνεται το “μπαλάκι” έχει περάσει στα χέρια του κ. Κόκκαλη των ΑΝΕΛ, ο οποίος θα καταψηφίσει τη Συμφωνία, αλλά δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν θα καταψηφίσει και την Κυβέρνηση

150 υπολογίζονται τα “ναι”, προσμετρώντας τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και τους: Κ. Παπακώστα (ανεξάρτητη), Σπ. Δανέλλη (Ποτάμι), Θ. Παπαχριστόπουλο (ΑΝΕΛ), Ελ. Κουντουρά (ΑΝΕΛ) και Κ. Ζουράρι (ΑΝΕΛ).

Πρέπει να σημειωθεί, βέβαια, ότι σε τηλεφωνική του παρέμβαση στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 “Καλημέρα Ελλάδα”, ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Δανέλλης, τόνισε πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση.


Πάντως στο Μαξίμου τονίζουν πως το “όχι” στην Κυβέρνηση θα σημαίνει πως δεν θα περάσουν και τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών που έχουν ανακοινωθεί και αυτό ίσως δίνει και μια διέξοδο στους ΑΝΕΛ, αλλά και στον Καμμένο να στηρίξουν την Κυβέρνηση.

VIDEO