Βουλή

16 Ιανουαρίου 2019 13:18

Σκληρή “μάχη” στην Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η συζήτηση στην Ολομέλεια. Τα μεσάνυχτα η ονομαστική ψηφοφορία.

Σκληρή “μάχη” στην Βουλή για την ψήφο εμπιστοσύνης

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Βουλή η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία των βουλευτών.

Η πρώτη ημέρα της συνεδρίασης κινήθηκε σε υψηλούς τόνους με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη να συγκρούονται σε όλα τα επίπεδα, ενώ σχεδόν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί στις τοποθετήσεις τους αφιέρωσαν σημαντικό μέρος της ομιλίας τους, στο ζήτημα της κινητικότητας των βουλευτών. 

Το βράδυ, στο βήμα της Βουλής, θα βρεθούν εκ νέου οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι αναμένεται να έχουν έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης και σύγκρουσης, με τα φώτα να πέφτουν στους κ.κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη.

Ζούμε μια δεύτερη φάση ανασύνθεσης του πολιτικού σκηνικού της χώρας, ανέφερε μιλώντας σήμερα στη Βουλή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης που κατηγόρησε για υποκρισία της ΝΔ. «To αίτημα για παροχή εμπιστοσύνης υπερβαίνει τις ανάγκες μιας κοινοβουλευτικής αριθμητικής, έχει ένα πολιτικό βάθος και αφορά όχι μόνο το παρόν αυτής της κυβέρνησης αλλά την προοπτική της", είπε ο κ. Δραγασάκης και υπογράμμισε ότι «η ψήφος εμπιστοσύνης δεν αφορά μια ευκαιριακή πλειοψηφία, με στόχο την παράταση της ζωής της κυβέρνησης για κάποιους μήνες, αλλά είναι η απαρχή μιας γενικότερης αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, με στόχο μια νέα προοδευτική πλειοψηφία, μια ευρεία συμπαράταξη που θα οργανώσει το σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».

«Η συντηρητική αντιπολίτευση το καταλαβαίνει αυτό. Το αντιλαμβάνεται και το φοβάται. Και γι΄αυτό αντιπαλεύει αυτή την προοπτική με χυδαιολογίες για συναλλαγές, για παζάρια, μιλάει για πολιτικά ρετάλια, μιλάει για γυρολόγους της πολιτικής και κυβερνήσεις κουρελού, με τα οποία ανταγωνίζεται τη Χρυσή Αυγή», είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι απευθύνεται στα πιο απολίτικα στρώματα της κοινωνίας, προσπαθεί να καλλιεργήσει μίσος και φανατισμό, διότι δεν έχει άλλο τρόπο να αντιμετωπίσει αυτή την κοινωνική και πολιτική δυναμική η οποία διαμορφώνεται στη χώρα. 

Τσίπρας - Μητσοτάκης - Βουλή

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, υπογράμμισε πως «θα διαψευστούν όσοι ονειρεύονταν κυβερνητική κατάρρευση και σήμερα και μεθαύριο στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες.  «Η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης αποδεικνύει τις πολιτικές διεργασίες, που δεν είναι αδιαφανείς, ούτε σαν τα πολιτικά μαγειρεία του παρελθόντος. Οι πολιτικές διαφοροποιήσεις γίνονται στη βάση αρχών και εξυπηρέτησης του υπέρτερου εθνικού συμφέροντος και της πολιτικής σταθερότητας», επεσήμανε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε: «H ψήφος εμπιστοσύνης, με αφορμή την επικείμενη κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία της αριστερής διακυβέρνησης, μία τομή μέσα στη συνέχεια, όπως αυτή διαμορφώθηκε με τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, το δημοψήφισμα του Ιουλίου και τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά και την αναγκαστική, λόγω των συσχετισμών, συγκατοίκηση με ένα μικρό δεξιό κόμμα, τους ΑΝΕΛ».

Ο κ. Φίλης τόνισε ότι, ξαφνιάστηκε από την τοποθέτηση του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος, όπως είπε, «με μεγαλύτερη διακριτικότητα από ό,τι ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στοχοποίησε έναν έντιμο και δημοκράτη βουλευτή, τον Σπύρο Δανέλλη, διότι διέπραξε το λάθος να επιμένει με σταθερότητα στην άποψή του». Ακόμα ο κ. Φίλης έκανε λόγο για «μείζον θέμα πολιτικής τάξης και ηθικής», που δημιουργήθηκε από την επίθεση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στο νέο υπουργό Άμυνας Ευάγγελο Αποστολάκη. 

Στην ομιλία της η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη ανέφερε ότι η εμπιστοσύνη που όπως φαίνεται παίρνει απόψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει σε ανωμαλία τη λειτουργία του κοινοβουλίου. «Θέλω να σημειώσω και προσέξτε το καλά, ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει 145 βουλευτές σήμερα που μιλάμε. Με βάση το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, αυτή είναι η κοινοβουλευτική δύναμη η οποία θα αντανακλάται σε όλες τις επιτροπές της Βουλής, πράγμα το οποίο περίτρανα αποδεικνύει την ανωμαλία που θα υπάρξει στο εξής στη λειτουργία του κοινοβουλίου και αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να αλλάξετε και καθιστά το αίτημά μας για εκλογές ακόμη πιο επιτακτικό», είπε η κ. Μπακογιάννη η οποία μιλώντας λίγο μετά με δημοσιογράφους επισήμανε ότι ανακύπτει ζήτημα με την πλειοψηφία στις επιτροπές της Βουλής καθώς εκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη δύναμη που έχει σήμερα, διαθέτει 145 βουλευτές.

Μητσοτάκης - Βουλή

Η Ντόρα Μπακογιάννη σχολιάζοντας την πρόταση ψήφου εμπιστοσύνης υπογράμμισε ότι μπορεί απόψε η κυβέρνηση να πάρει την εμπιστοσύνη, «χάρη σε έξι βουλευτές που ανταλλάσσουν την ψήφο τους έναντι πολιτικών ωφελημάτων« αλλά «δεν έχει ούτε την πολιτική ούτε τη δημοκρατική νομιμοποίηση».

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, συγκρίνοντας τα όσα συμβαίνουν αυτές τα τελευταία 24ωρα με την εποχή της αποστασίας του ’65. «Η δεκαετία του 1960 ωχριά μπροστά σε αυτά που γίνονται εν έτει 2019 στη Βουλή, σε αυτά τα φαινόμενα παρακμής που καταλήγουν στο να σχηματιστεί μία τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που είναι πλειοψηφία πολιτικών ρεταλιών», είπε και επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό, αναφέροντας τι έλεγε το 2014 για τους βουλευτές που ήθελαν να ψηφίσουν τον Σταύρο Δήμα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών επιτέθηκε εμμέσως στο Ποτάμι που φέρεται να επιλέγει την αποχή από την σχετική ψηφοφορία. «Πολιτικά όποιος ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης ψηφίζει και υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών. Αλλά και όποιος ψηφίσει τη συμφωνία ή διευκολύνει την ψήφιση της με την αποχή του στηρίζει την κυβέρνηση», ανέφερε.

Οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι για 4 χρόνια συν-κυβερνούσε με την ακροδεξιά του Πάνου Καμμένου. «Ο Αντώνης Σαμαράς τι ήταν;», ρώτησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον κ. Βενιζέλο να απαντά: «Ο Σαμαράς μπροστά σε σας είναι της Βουλής των λόρδων, εσείς να δώσετε εξετάσεις για τη Βουλή των Κοινοτήτων στην χώρα σας».

Για "παζάρι που βολεύει τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ να "το παίζει κεντροαριστερός", όσο και το ακροδεξιό ΑΝΕΛ ότι αντιστέκεται στην αντιλαϊκή σκληρή πολιτική στη οποία, ωστόσο, έβαλε πλάτη όλη την τετραετία" έκανε λόγο στη ομιλία της στη Βουλή, η Διαμάντω Μανωλάκου, βουλευτής Β' Πειραιά του ΚΚΕ, τονίζοντας παράλληλα πως το ΚΚΕ καταψηφίζει την κυβέρνηση και καλεί να την καταψηφίσει ο ίδιος ο λαός. Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε ότι η επίθεση και ο σοβαρός τραυματισμός διαδηλωτών και του βουλευτή του ΚΚΕ, Γιάννη Δελή στη συγκέντρωση των εκπαιδευτικών, όπως και η καταστολή παλαιότερα κατά συγκέντρωσης συνταξιούχων, "δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα δισταγμό προκειμένου να επιβάλει την πολιτική της με αυταρχισμό και άγρια καταστολή".

"Όχι" από Σαρίδη και Λαζαρίδη

"Όχι στην παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δήλωσαν ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννης Σαρίδης και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Κώστας Λαζαρίδης.

«Καταψηφίζω την πρόταση της κυβέρνησης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης», ανέφερε ο κ. Σαρίδης ο οποίος επιτέθηκε σε όλα τα κόμματα -ένα προς ένα- κατηγορώντας τα ότι καλλιεργούν στους Έλληνες κλίμα μίσους και διχόνοιας, που είναι και οι πραγματικοί εχθροί της πατρίδας, όπως είπε.

«Εγώ λέω "όχι" στο αίτημα της κυβέρνησης γιατί θεωρώ ότι κάθε ψήφος εμπιστοσύνης είναι στήριγμα στο χέρι που σημαδεύει στη καρδιά της Μακεδονίας», επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Λαζαρίδης. «Αποστάτες δεν είναι μόνο αυτοί που ρίχνουν μια κυβέρνηση αλλά και αυτοί που επιστρατεύονται για να στηρίξουν μια παραπέουσα κυβέρνηση», κατέληξε ο ανεξάρτητος βουλευτής που χαρακτήρισε «κάρβουνο αναμμένο» τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Π. Πολάκης - Άδ. Γεωργιάδης

Χαμός μεταξύ Πολάκη – Γεωργιάδη

Εν τω μεταξύ, τα αίματα άναψαν το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή με πρωταγωνιστές για ακόμη μια φορά τους «αιώνιους  αντιπάλους» Άδωνι Γεωργιάδη και Παύλο Πολάκη.

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ στην ομιλία του έβαλε στο στόχαστρο την υπουργό τουρισμού Έλενα Κουντουρά για παλαιότερες δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι ανεξάρτητοι Έλληνες θα καταψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών. «”Αν έρθει ποτέ εμείς θα την καταψηφίσουμε”, έλεγε τότε η κυρία Κουντουρά. Τι έγινε σε 6 μήνες και άλλαξε στάση;», διερωτήθηκε ο κ. Γεωργιάδης.

Όμως όταν είδε στα υπουργικά έδρανα να κάθεται ο Παύλος Πολάκης θυμήθηκε μια παλαιότερη ανάρτησή του με αφορμή τα γενέθλια του κ. Καμμένου στον οποίο είχε αφιερώσει μια μαντινάδα και ξεκίνησε την επίθεση του στον αναπληρωτή υπουργό υγείας.  «Κολλητοί ο Παύλος με τον Πάνο! Έχει γράψει εκατοντάδες ποστ για το πόσο σιχαίνεται τους ακροδεξιούς. Χθες όμως που είπε ο Καμμένος ότι ο πατέρας της Κουντουρά έγραψε τον ύμνο της 21ης Απριλίου, δεν έγραψε κάτι. Δέχεστε να μένετε υπουργός με την ψήφο της κυρίας που γεννήθηκε από τον άνθρωπο που έγραψε τον ύμνο της χούντας;»

VIDEO