Κόμματα

12 Φεβρουαρίου 2019 15:22

Ο Μητσοτάκης καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να πει “ναι” για το άρθρο 16

Τι λέει ο Πρόεδρος της ΝΔ για την Συνταγματική Αναθεώρηση, τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και το παράδειγμα της Κύπρου.

Ο Μητσοτάκης καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να πει “ναι” για το άρθρο 16

«Σήμερα ξεκινά στη Βουλή η συζήτηση για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Μία κορυφαία διαδικασία, που απαιτεί από όλους εθνική υπευθυνότητα», αναφέρει σε δήλωση του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η Νέα Δημοκρατία προτείνει μία ευρεία και τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση.  Στόχος μας είναι το Σύνταγμα να συμβαδίζει με τις σύγχρονες ανάγκες της χώρας μας. Στην οικονομία, στη Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην Παιδεία, παντού».

Όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΝΔ, «κεντρική πρότασή μας είναι και η αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα Πανεπιστήμια που, δυστυχώς, κρατάει πίσω τη χώρα μας εδώ και 44 χρόνια. Η Πολιτεία πρέπει να εγγυάται την ποιοτική δημόσια ανώτατη εκπαίδευση, δίνοντας ευκαιρίες σε όλους. Αλλά πρέπει και να επιτρέπει αυτό που ισχύει σε όλο τον κόσμο: τη λειτουργία και ιδιωτικών, μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων. Υπό τον έλεγχο, βεβαίως πάντα, ειδικής Ανεξάρτητης Αρχής, υψηλού κύρους». 

«Είναι καιρός τα παιδιά μας να πάψουν να φεύγουν για σπουδές στο εξωτερικό. Να έχουν περισσότερες δυνατότητες σπουδών στην Ελλάδα και οι οικογένειες τους να μην επιβαρύνονται με δυσβάστακτα έξοδα. Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε εκπαιδευτικό κέντρο όλης της Μεσογείου. Αξιοποιώντας το σημαντικό επιστημονικό δυναμικό της εντός και εκτός Ελλάδος. Αλλά και εξασφαλίζοντας σημαντικά έσοδα από χιλιάδες ξένους φοιτητές που θα σπουδάζουν στην χώρα μας. Το πέτυχε η Κύπρος. Γιατί να μην το πετύχουμε και εμείς;», επισημαίνει ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνοντας προσκλητήριο στους βουλευτές των άλλων παρατάξεων καταλήγει «καλώ τους βουλευτές όλων των κομμάτων, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, έστω και την τελευταία στιγμή, να κατανοήσουν αυτήν την αυτονόητη αναγκαιότητα και να συναινέσουν στην αλλαγή του άρθρου 16, ώστε η επόμενη Βουλή να μπορεί να αναθεωρήσει το περιεχόμενό του. Διαφορετικά, η ευκαιρία αυτή κινδυνεύει να χαθεί για αλλά 10 χρόνια».

«Ας αφήσουμε πίσω μας τις αγκυλώσεις άλλων εποχών. Η Παιδεία πρέπει στην πράξη να γίνει κεντρικός μοχλός για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας. Είναι ώρα ευθύνης για όλους», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το Ποτάμι θα επιμείνει στην ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων επειδή είναι μια αναγκαία αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας. Η εμμονή άρνησης της αναθεώρησης του άρθρου 16 οφείλεται σε ιδεολογικές αγκυλώσεις και είναι απλώς το άλλοθι της αριστεροσύνης του ΣΥΡΙΖΑ», γράφει την ίδια ώρα σε σχόλιο του στο Twitter ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς. 

Γιώργος Μαυρωτάς - tweet - Συνταγματική Αναθεώρηση

ΝΔ:  Συνταγματολόγοι καταρρίπτουν τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τους Συνταγματολόγους κ. Σπύρο Βλαχόπουλο, Ξενοφώντα Κοντιάδη, Κώστα Μποτόπουλο, Πέτρο Παραρά και Φίλιππο Σπυρόπουλο, παρουσία και του εισηγητή της ΝΔ Κώστα Τασούλα. 

Σύμφωνα με την ΝΔ, «βασικό αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καινοφανής θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ ότι ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος οι αποφάσεις της παρούσας βουλής δεσμεύουν την επόμενη όχι μόνον ως προς τα αναθεωρητέα άρθρα, αλλά και ως προς το περιεχόμενό τους».

Κυρ. Μητσοτάκης - Συνταγματολόγοι - συνάντηση

την ίδια ώρα η Πειραιώς σημειώνει ότι «οι Συνταγματολόγοι οι οποίοι τοποθετήθηκαν εκτενώς για την καινοφανή αυτή άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, ομόφωνα συμφώνησαν ότι «η επόμενη βουλή που θα είναι αναθεωρητική, καθοιονδήποτε τρόπο δεν δεσμεύεται ως προς το περιεχόμενο των αναθεωρητέων διατάξεων». Επιπλέον δε επισήμαναν ότι ακριβώς γι’ αυτό το λόγο «στην αναθεωρητική διαδικασία παρεμβάλλονται οι εθνικές εκλογές, προκειμένου να τοποθετηθεί το εκλογικό σώμα και επί των προτάσεων των κομμάτων για τη Συνταγματική αναθεώρηση»»

Κυρ. Μητσοτάκης - Συνταγματολόγοι - συνάντηση

«Κατόπιν τούτου η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να σταθεί επιτέλους στο ύψος των περιστάσεων. Να εγκαταλείψει έστω μια φορά τις καιροσκοπικές μεθοδεύσεις της και να αντιμετωπίσει με την δέουσα σοβαρότητα την αναθεώρηση του Συντάγματος που είναι η σημαντικότερη κοινοβουλευτική διαδικασία», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

VIDEO