Διπλωματία

19 Μαρτίου 2019 10:41

Νέα τουρκική πρόκληση μετά τα περί “γκιαούρηδων”: Ατυχής η ανακοίνωση της Αθήνας

Επίθεση στην Ελλάδα εξαπολύει το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν. Η απάντηση Κατρούγκαλου.

Νέα τουρκική πρόκληση μετά τα περί “γκιαούρηδων”: Ατυχής η ανακοίνωση της Αθήνας

Επίθεση στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για την ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τη Σμύρνη, όπου μίλησε για «γκιαούρηδες στη θάλασσα» εξαπολύει με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Δύο 24ωρα μετά την ομιλία του Ερντογάν στη Σμύρνη, παρουσία του αρχηγού των Γκρίζων Λύκων, το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητάει και τα ρέστα από την Ελλάδα χαρακτηρίζοντας «ατυχή» την ανακοίνωση-απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Συγκεκριμένα, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας με ημερομηνία 18 Μαρτίου που αναφέρεται στην ομιλία του αξιότιμου προέδρου μας στην Σμύρνη στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας είναι ακατανόητη και περίεργη σε σχέση με το χρόνο και το περιεχόμενό της».

«Είναι εντελώς ατυχής η ανακοίνωση της Ελλάδας με την οποία ξεχνά ιστορικές πραγματικότητες όπως ότι προσπάθησε να κατακτήσει την Ανατολία και ότι πλήρωσε αποζημίωση στην Τουρκία επειδή ο στρατός της προέβη σε καταστροφές στην Ανατολία. Σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με το κλίμα εμπιστοσύνης που προσπαθούμε να αναπτύξουμε με αυτή τη χώρα και τις σχέσεις καλής γειτονίας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η απάντηση της Αθήνας

Ωστόσο, από την Κύπρο όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απάντησε στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ. Συγκεκριμένα, ο κ. Κατρούγκαλος όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο είπε:

«Η δήλωσή μας έλεγε, κάτι το οποίο είναι αναντίρρητο από τον οποιονδήποτε καλόπιστο παρατηρητή, ότι η εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να εργαλειοποιείται για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ιστορία και στην αξιοπρέπεια των γειτονικών λαών. Αυτή ήταν η δήλωσή μας, είναι τόσο αναμφισβήτητα και γενικά αποδεκτά αυτά, όχι απλώς από το Διεθνές Δίκαιο, αλλά και από τον νομικό και πολιτικό πολιτισμό που κυριαρχεί στην Ευρώπη. Δεν θέλω να σχολιάσω τις δηλώσεις του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, γιατί όπως σας είπα, ο σκοπός μας δεν είναι η κλιμάκωση αλλά η αποκλιμάκωση της έντασης. Και να ξεκαθαρίσω, επειδή το δηλώνει και αυτό στην κατάληξή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, ότι όταν δηλώνουμε ότι σκοπός μας είναι η βελτίωση των σχέσεων πρέπει να το επιβεβαιώνομε και στην πράξη».

VIDEO