Γενικά

20 Μαρτίου 2019 16:39

“Ναι” της Βουλής στο ασυμβίβαστο - δεν θα κάνουν χρήση οι Νεοδημοκράτες

“Πυρά” στην λεγόμενη “τροπολογία Κουντουρά” από Φώφη Γεννηματά και Σταύρο Θεοδωράκη...

“Ναι” της Βουλής στο ασυμβίβαστο - δεν θα κάνουν χρήση οι Νεοδημοκράτες

Πέρασε από την Ολομέλεια της Βουλής η λεγόμενη και “τροπολογία Κουντουρά” που αίρει το ασυμβίβαστο βουλευτή και υποψήφιου ευρωβουλευτή.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, 148 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν υπέρ, έναντι 105 της αντιπολίτευσης που καταψήφισαν, ενώ 4 βουλευτές δήλωσαν «παρών».

Δύο βουλευτές της ΝΔ, ο επικεφαλής ευρωψηφοδελτίου Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αλλά και η συνυποψήφια του για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου  ανακοίνωσαν πως δεν θα κάνουν χρήση της επίμαχης τροπολογίας, ενώ δεν έχει γίνει γνωστό τι θα πράξει η Κατερίνα Μάρκου που επίσης είναι υποψήφια ευρωβουλευτής.

H  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζει πως «εννοείται ότι δεν μπορείς να καταψηφίζεις μια διάταξη και μετά να τη χρησιμοποιείς» προσθέτοντας πως «αυτό κάνω και τώρα παραμένοντας πιστή στις αρχές και αξίες που ακολούθησα σε όλη μου την πορεία ενασχόλησης με τα κοινά».

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, υπογράμμισε: «Κατ΄ επανάληψη είχα μιλήσει για την ηθική στην πολιτική και τους άγραφους κανόνες. Ως εκ τούτου δεν θα κάνω χρήση της διάταξης που καταργεί το ασυμβίβαστο βουλευτή- υποψήφιου ευρωβουλευτή»

Η τροπολογία δέχθηκε τα σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αναζητά «σωσίβιο» για την κυβερνητική πλειοψηφία

«Η εξόφληση γραμματίων ενόψει ευρωεκλογών αποκαλύπτει την απαράδεκτη συναλλαγή στην οποία βασίζεται η ευκαιριακή πλειοψηφία της Κυβέρνησης στην Βουλή. Οι πρωτοφανείς μεθοδεύσεις αλλαγής της εκλογικής διαδικασίας στο πάρα πέντε δημιουργούν εύλογα την αίσθηση ότι διακυβεύεται, η διαφάνεια και το κύρος των εκλογών που αποτελούν θεμελιώδη δημοκρατική κατάκτηση.  Ο πανικός και η απόγνωση είναι κακός σύμβουλος κ. Τσίπρα. Ως εδώ!», δήλωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά.

«Φτηνά παιχνίδια της μικροπολιτικής και όχι της πολιτικής», σχολίασε ο Σταύρος Θεοδωράκης και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Καλό είναι να αλλάζουμε τα πράγματα σε νεκρό χρόνο, πριν αρχίσει το ματς».

Σε άλλο μήκος κύματος ο ανεξάρτητος βουλευτής Ηρακλείου, Σπύρος Δανέλλης:

«Η κ. Φώφη Γεννηματά μιλάει σήμερα, για «εξόφληση γραμματίων ενόψει ευρωεκλογών που αποκαλύπτει την απαράδεκτη συναλλαγή, στην οποία βασίζεται η ευκαιριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στην Βουλή». Την ίδια στιγμή ο κ. Μάκης Βορίδης λέει στη Βουλή: «Τέτοια πράγματα δεν γίνονται πουθενά, μόνο εδώ, κανείς δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου».
Και οι δύο ξεχνούν πως δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές του 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου άλλαξε πλήρως το εκλογικό σύστημα, γιατί έκρινε πως αυτό τη συμφέρει. Η τότε κυβέρνηση «πούλησε» μάλιστα ως δημοκρατικοποίησή το σταυρό προτίμησης, μη διστάζοντας να επιβάλλει μία και μοναδική εκλογική περιφέρεια για το σύνολο της χώρας! Παράλληλα, αύξησε τον αριθμό των υποψηφίων σε 42, προκειμένου να ενεργοποιήσει περισσότερους στο κυνήγι των ψήφων. Τέλος, επιχείρησε και την άρση του παράλογου ασυμβίβαστου βουλευτή – υποψηφίου ευρωβουλευτή, το οποίο εντέλει «μάζεψε», μετά από εσωκομματικές αντιδράσεις. Σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ξεχνώντας όλα αυτά, μιλούν για «πρωτοφανείς μεθοδεύσεις».
Και για το τελευταίο, επειδή μας διακρίνει ασθενής μνήμη στο ΒΗΜΑ FM 24/2/2014, ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, μεταξύ άλλων λέει: «Αυτό που θα γίνει είναι να αρθεί το ασυμβίβαστο. Όμως, για την ΝΔ με απόφαση του προέδρου ο βουλευτής του Κοινοβουλίου που θα θελήσει να είναι υποψήφιος θα πρέπει πρώτα να υποβάλλει την παραίτησή του.[…] τα άλλα κόμματα θα μπορούν να κάνουν αυτό που νομίζουν. Ο νόμος δηλαδή θα επιτρέπει στους βουλευτές να βάζουν υποψηφιότητα χωρίς κανένα πρόβλημα για το ευρωκοινοβούλιο. […]»
Όσο οι μικροκομματικές σκοπιμότητες επιβάλλουν την υποκρισία, τόσο το πολιτικό σύστημα θα βυθίζεται στην ανυποληψία και θα εμπεδώνεται στη συνείδηση των πολιτών η άποψη πως “όλοι το ίδιο είναι”.»

Επικριτικός ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θεόδωρος Τοσουνίδης: «Η "πολύφερνη νύφη" σήμερα ανταμείφτηκε. Η άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής ιδιότητας και υποψηφιότητας για την Ευρωβουλή όχι απλά δικαιώνει τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, αλλά αποκαλύπτει με τραγικό τρόπο τα κίνητρα των πράξεων. Οι Έλληνες βλέπουν και καταλαβαίνουν. Την απάντησή τους θα τη στείλουν με την ψήφο τους στις κάλπες. Την απόφασή τους δεν θα μπορείτε πλέον να την αλλάξετε με μια ακόμα (ν)τροπολογία»

VIDEO