Πολιτική

30 Μαΐου 2019 08:55

Στο “κόκκινο” η κόντρα για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη

Διάβασέ μου το...

Μαίνεται ο σάλος αναφορικά με την ανάδειξη των νέων επικεφαλής στον Άρειο Πάγο. Τι λέει η κυβέρνηση, τι απαντά η αντιπολίτευση. Ενστάσεις και από Συνταγματολόγους.

Στο “κόκκινο” η κόντρα για τις αλλαγές στην Δικαιοσύνη
-

Νέο μέτωπο μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης πυροδότησαν οι δηλώσεις του Δημήτρη Τζανακόπουλου που άφησε ανοιχτό το θέμα αλλαγής της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το βράδυ της περασμένης Κυριακής ανακοίνωσε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε χθες τη συνεδρίαση της με αυτό το θέμα , στο οποίο συνέκλιναν οι απόψεις πως δεν τίθεται ζήτημα νομιμότητας. Όμως υπήρξαν επιμέρους φωνές, εκ μέρους των 53, που έθεταν θέμα δεοντολογίας και πολιτικού κόστους. Ο Νίκος Φίλης φέρεται να εξέφρασε τη διαφωνία του και να ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία μόνο αν υπάρξει συναίνεση σε κάποια πρόσωπα εκ μέρους και της αντιπολίτευσης

«Η Νέα Δημοκρατία για άλλη μια φορά προσβάλλει τους θεσμούς και επιχειρεί τη χειραγώγηση της δικαιοσύνης», ανέφερε χθες ο κ. Τζανακόπουλος, προσθέτοντας ότι «η χώρα έχει σύνταγμα, έχει κυβέρνηση, έχει έννομη τάξη που καθορίζει αρμοδιότητες. Μάλλον κάποιοι θέλουν οι θεσμοί να μείνουν ακέφαλοι ενόψει εκλογών».

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία θέτει ζήτημα πολιτικής και ηθικής τάξης και σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «η υπό προθεσμία πλέον κυβέρνησή του, για λόγους στοιχειώδους πολιτικής και ηθικής τάξης δεν νοείται να λαμβάνει στο εξής καμία απόφαση που θα δεσμεύσει την χώρα για τα επόμενα χρόνια. Πολύ περισσότερο κρίσιμες αποφάσεις που αφορούν την ηγεσία της Δικαιοσύνης».

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ανταπάντησε θέτοντας ερωτήματα για τη στάση της αντιπολίτευσης. «Γιατί η Νέα Δημοκρατία ακολουθώντας τον κ. Βενιζέλο εκδηλώνει τέτοιο άγχος για τον ορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης κατά το γράμμα και το πνεύμα του συντάγματος και του νόμου; Ποιόν αλήθεια φοβούνται;»

Όμως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος σηκώνει το «γάντι στην κυβέρνηση, τονίζοντας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ πως «εάν η κυβέρνηση έχει συνείδηση της ευθύνης της απέναντι στη Δικαιοσύνη, θα έπρεπε να διαφυλάξει ένα κλίμα συναίνεσης και σεβασμού, αντί να παίζει με την επιλογή των δικαστών θέλοντας να ελέγξει καταστάσεις ματαιοπονώντας, γιατί έτσι δεν ελέγχει τίποτα, αφήνει πίσω της συντρίμμια στο χώρο της Δικαιοσύνης και της αξιοπιστίας των θεσμών».

Με τις επιχειρούμενες αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης διαφωνεί, πάντως και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος επισήμανε ότι «δεν πρέπει να ανοίξει το συγκεκριμένο θέμα».

Σε σχόλιο του ΚΚΕ ανέφερε ότι «η αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ για το διορισμό της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων αποτελεί μνημείο υποκρισίας, καθώς κανένα απ’ αυτά τα κόμματα στην πρόσφατη συνταγματική αναθεώρηση δε στήριξε την πρόταση του ΚΚΕ, προκειμένου να σταματήσει η ηγεσία των δικαστηρίων να διορίζεται απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση. Το σημερινό απαράδεκτο καθεστώς το θέλουν όλοι τους και τσακώνονται για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των διορισμών, μόνο και μόνο για να παίζουν τα διάφορα πολιτικά τους παιχνίδια και να υπηρετούν σκοπιμότητες».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, μιλώντας στην ΕΡΤ1, ο Βασίλης Λεβέντης ζήτησε από την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή την διαδικασία και να μην δεσμεύσει την επόμενη Κυβέρνηση, καλώντας επίσης να σεβαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ τους θεσμούς και την λειτουργία της Δημοκρατίας. Ο κ. Λεβέντης επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει δίκιο όταν ισχυρίζεται ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να ορίσει τους δικαστικούς λειτουργούς προσβάλλει την λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Η θητεία του προέδρου και της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου λήγει στις 30 Ιουνίου και ήδη ενάμιση μήνα πριν την εκπνοή της προθεσμίας- πολύ νωρίτερα σε σχέση με άλλες φορές- το υπουργείο Δικαιοσύνης είχε κινήσει τις διαδικασίες προεπιλογής των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών για την ηγεσία του ανωτάτου δικαστηρίου.

Συνταγματολόγοι θέτουν ενστάσεις για τη χρονική συγκυρία των αλλαγών στη Δικαιοσύνη που συμπίπτουν με την προεκλογική περίοδο.

Μιλώντας στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Α. Δημητρόπουλος, τόνισε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα υπάρχει δυσαρμονία μεταξύ κοινοβουλευτικής και λαϊκής πλειοψηφίας και τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση να παραιτηθεί και να μην προχωρήσει σε αλλαγές στην Δικαιοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ