Οικονομία

07 Ιουνίου 2019 07:11 Τελευταία ενημέρωση : 07 Ιουνίου 2019 16:00

Ψηφίζεται στη Βουλή η κατάργηση της μείωσης αφορολόγητου

Διάβασέ μου το...

Κατατέθηκε χθες και ψηφίζεται σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής η ακύρωση της μείωσης του αφορολογήτου ορίου στη φορολογία εισοδήματος, που είχε ψηφιστεί το 2017.

Ψηφίζεται στη Βουλή η κατάργηση της μείωσης αφορολόγητου
-

Με την ψήφιση της τροπολογίας για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου αναμένεται να ολοκληρωθεί η σημερινή τελευταία συνεδρίαση της Ολομέλειας της τρέχουσας Συνόδου της Βουλής.

Η τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου κατατέθηκε στο νομοσχέδιο κύρωσης της Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας.

Την τροπολογία είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 αναφέροντας πως η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου από την 1/1/2020, την τελευταία μέρα της λειτουργίας της Βουλής, καταθέτοντας τροπολογία. Κάλεσε και τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Μητσοτάκη να την ψηφίσει, αφού έχει δηλώσει ότι συμφωνεί ενώ ανέφερε ότι οι θεσμοί και οι εταίροι γνωρίζουν την απόφαση της κυβέρνησης και είναι συμφωνημένο.

Οπως προκύπτει από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που τη συνοδεύει, καταργούνται οι διατάξεις των άρθρων 10,11,12 και 13 του ν. 4472/2017 σχετικά με:

(ί) τη μείωση του αφορολόγητου ορίου εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, του άρθρου 16 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν. 417272013) και (ιι) τα φορολογικά, αντίμετρα που θεσπίστηκαν σε αντιπαραβολή του προαναφερόμενου μέτρου [μείωση του συνολικού ποσού του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) κατά ποσοστό 30% όταν δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, μείωση του φορολογικού συντελεστή βάσει του οποίου υπολογίζεται ο φόρος επί του εισοδήματος ύψους από 0 έως 20.000 ευρώ, από μισθούς και συντάξεις και επαναπροσδιορισμός του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς καθώς και της κλίμακα: βάσει της οποίας υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης].

Β. Από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται επί του κρατικού προϋπολογισμού τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:

1. Ετήσια απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, η οποία για το έτος 2020 εκτιμάται στο ποσό των 1.920 εκατ. ευρώ περίπου και για το έτος 2021 και εφεξής στο ποσό των 2.058 εκατ. ευρώ περίπου.

2. Αύξηση των εσόδων από την κατάργηση των ανωτέρω φορολογικών αντίμετρων η οποία ανέρχεται σε:

  • 209 εκατ. ευρώ για το έτος 2020 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝ.Φ.Ι.Α., όταν αυτός δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 ευρώ.
  • 877 εκατ. ευρώ, για το έτος 2020 και 997 εκατ. ευρώ από το έτος 2021 και εφεξής, από την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδημα από 0-20.000 ευρώ.
  • 368 εκατ. ευρώ, για το έτος 2020 και 613 εκατ. ευρώ για το έτος 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.

Όπως είχε πρόσφατα υποστηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας, πρόκειται για ένα μέτρο που έρχεται με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και ήταν σχεδιασμένο να γίνει, καθώς πλέον το επιτρέπει η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Μέχρι τώρα, η ΝΔ, όπως είχε προαναγγείλει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, απέχει από όλες τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες των τελευταίων ημερών. Το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και η ΧΑ, παρίστανται στην έναρξη των συνεδριάσεων καταγγέλλουν την διαδικασία και στη συνέχεια αποχωρούν. Το Ποτάμι συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες της Βουλής.