Γενικά

03 Δεκεμβρίου 2015 11:40

Το συγκινητικό “αντίο” στον Μηνά Χατζησάββα

Αίσθηση προκάλεσε ο επικήδειος απο τον επί 25 έτη σύντροφο του αγαπημένου ηθοποιού. Πλήθος συναδέλφων και φίλων του βρέθηκαν στο Α΄ Νεκροταφείο

Το συγκινητικό “αντίο” στον Μηνά Χατζησάββα

Στο Α΄ Νεκροταφείο πήγαν οι συγγενείς και οι φίλοι του Μηνά Χατζησσάβα για να του πουν το τελευταίο αντίο, στην πολιτική κηδεία που έγινε.

Ο ηθοποιός που έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα, είχε εκφράσει την επιθυμία να αποτεφρωθεί. Στην Ελλάδα, όμως, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό κι έτσι, μετά την κηδεία, η σορός του μεταφέρεται στο εξωτερικό για την καύση.

Η οικογένειά του είχε κάνει έκκληση αντί για στεφάνια να κατατεθούν χρήματα, σε ειδικό κουτί που υπήρχε στο χώρο, για τη στήριξη των προσφύγων. Οι φίλοι ανταποκρίθηκαν.

«Να γελάτε! Αυτό ήθελε!» έλεγε ο επί 25 χρόνια σύντροφος του Μηνά Χατζησάββα, Κώστας Φαλελάκης στους φίλους τους,  που πήγαν να πουν το «τελευταίο αντίο» στον σπουδαίο ηθοποιό.

Ο Κ.Φαλελάκης αποχαιρέτισε τον άνθρωπό του με ένα τραγούδι της Nina Simone, το «Just say i love him» και με έναν επικήδειο που συγκλόνισε τους παρόντες και όχι μόνο.

κηδεία - Μηνάς Χατζησάββας

κηδεία - Μηνάς Χατζησάββας

Ο ηθοποιός μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε ώστε να μπορεί να σταθεί στο πλευρό του Μηνά Χατζησάββα ως ο πιο κοντινός του άνθρωπος. Αναφέρθηκε στις βεβαιώσεις που χρειάστηκαν από την γιατρό του συντρόφου του, αλλά και από την αστυνομία, για να μπορέσει να κάνει τα απαραίτητα.

κηδεία - Μηνάς Χατζησάββας

κηδεία - Μηνάς Χατζησάββας

«Μηνούλη μου… Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ακόμη τι έχει συμβεί. Είναι μία γιορτή αποχαιρετισμού σήμερα και έτσι θέλω να νιώσουμε όλοι. Γνωριστήκαμε με το Μηνά το 1991 και ερωτευτήκαμε όταν μου διάβασε ένα ποίημα της Κικής Δημουλά. Τον Μηνά δεν θα τον θάψουμε, θα τον θυμόμαστε για πάντα. Ήταν απίστευτο, πάντως, αυτό που έζησα στο νοσοκομείο όταν πήγα για να πάρω τη σορό του και αυτό είναι ένα μήνυμα στον πρωθυπουργό για το σύμφωνο συμβίωσης. Ήμουν ο άνθρωπος του τα τελευταία 25 χρόνια και όμως δεν ήταν αυτονόητο ότι μπορούσα να πάρω εγώ τη σορό του», είπε.

κηδεία - Μηνάς Χατζησάββας

κηδεία - Μηνάς Χατζησάββας

κηδεία - Μηνάς Χατζησάββας

κηδεία - Μηνάς Χατζησάββας

Και συνέχισε: «Προσδοκούσε αυτό το γαμημένο σύμφωνο συμβίωσης που δεν έρχεται και αντί για συλλυπητήρια θα έλεγα ότι υπάρχουν και διαφορετικοί άνθρωποι και στην κοινωνία το λέω, που είναι ομοφυλόφιλοι. Δεν το έκρυψε ο Μηνάς ποτέ αυτό. Δεν ντράπηκε ποτέ γι” αυτό. Θέλουμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια και να πεθαίνουμε με αξιοπρέπεια. Δώστε μας αυτή την δυνατότητα επιτέλους», είπε και καταχειροκροτήθηκε.

 κηδεία - Μηνάς Χατζησάββας

κηδεία - Μηνάς Χατζησάββας

Σε ανάρτηση του στο Facebook, ο επικεφαλής του Ποταμιού, αναφέρεται στην ομόφυλη σχέση του γνωστού ηθοποιού, αλλά και στο γεγονός ότι δεν υπάρχει αποτεφρωτήριο νεκρών στην Ελλάδα.

O Σταύρος Θεοδωράκης για τον Μηνά Χατζησάββα

O Μηνάς Χατζησάββας ήταν ομοφυλόφιλος. Και ήθελε όταν πεθάνει να τον κάψουν.
Πέθανε. Και ο σύντροφός του – εδώ και 25 χρόνια – Κώστας Φαλελάκης πρέπει τώρα να πείσει και το τελευταίο όργανο της ελληνικής πολιτείας ότι αυτός αντιπροσωπεύει τη θέληση του Μηνά. Θα πληρώσει βέβαια και φόρο για την κοινή τους περιουσία γιατί δεν είναι αυτοδίκαια κληρονόμος του. Και για να καεί η σορός του Μηνά πρέπει να «πάνε» στη Βουλγαρία. Να γίνει τέφρα και να σκορπισθεί στη θάλασσα (κάπου ανοιχτά των Πολιτικών της Εύβοιας έμαθα ότι ήθελε ο Μηνάς).


Γιατί τα γράφω όλα τόσο ψυχρά; Γιατί θέλω να πω χωρίς φτιασιδώματα ότι είναι ντροπή μας αυτές οι «εκκρεμότητες». Τα δικαιώματα των ανθρώπων δεν είναι μόνο για τα χαρτιά και τα συνθήματα. Είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!

ΥΓ: Τα γράφω ψυχρά και για έναν ακόμη λόγο. Στην πολιτική κηδεία του Μηνά, στο πρώτο νεκροταφείο, ήταν τόση η αρμονία που δεν τολμώ να προσθέσω ένα κόκκο συναισθήματος. Οι ιστορίες του Κώστα, οι στίχοι της Δημουλά, η φωνή του Κοτανίδη, οι μουσικές της Nina Simone, τα μηνύματα της οικογένειάς του, τα λιτά χειροκροτήματα, τα λευκά άνθη συντέλεσαν σε μια ζηλευτή παράσταση. Του οφείλουμε πολλά του Μηνά Χατζησάββα. Μας έμαθε και πως αλλιώς μπορούμε να αποχαιρετάμε τους νεκρούς μας. Γιατί, μην έχετε αμφιβολία, την παράσταση αυτός την υπαγόρευσε. Με την ευγένεια, το πνεύμα και την αντισυμβατικότητα της ζωής του.

Σταύρος Θεοδωράκης - ανάρτηση - facebook - Μηνάς Χατζησάββας

VIDEO