Γενικά

06 Δεκεμβρίου 2018 23:32

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: οδοφράγματα και σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια

"Μάχες" ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και αστυνομικούς. Τραυματίστηκαν δυο νεαροί. Σοβαρά επεισόδια και στη Θεσσαλονίκη.

Επέτειος δολοφονίας Γρηγορόπουλου: οδοφράγματα και σοβαρά επεισόδια στα Εξάρχεια

Σκηνικό έντασης στήθηκε και πάλι στο κέντρο της Αθήνας, κατά την διάρκεια πορειών και συγκεντρώσεων για την 10η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ομάδες κουκουλοφόρων έστησαν οδοφράγματα με κάδους απορριμμάτων και υλικά από σπασμένα πεζοδρόμια στις οδούς Στουρνάρη, Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη, ενώ ομάδα νεαρών έσπασε την είσοδο σε κτίριο του υπουργείου Πολιτισμού επί της οδού Σπύρου Τρικούπη 16 και ανέβηκε στην ταράτσα, πετώντας αντικείμενα στους αστυνομικούς.

Παράλληλα πολλοί κουκουλοφόροι ανέβηκαν σε ταράτσες κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων και πετούσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα στους άνδρες των ΜΑΤ. Μέχρι τα μεσάνυχτα η Αστυνομία προχωρήσε σε 35 προσαγωγές, μεταξύ των οποίων και πολλοί ανήλικοι.

Η ένταση κορυφώθηκε γύρω στις 8 το βράδυ, όταν ομάδα κουκουλοφόρων που ήταν συγκεντρωμένοι στο οδόφγραγμα της οδού Στουρνάρη, απομακρύνθηκαν από αυτό κι άρχισαν να πετούν πέτρες στους άντρες των ΜΑΤ. Οι αστυνομικοί με τη σειρά τους πραγματοποίησαν επίθεση προσπαθώντας να προβούν σε συλλήψεις και απάντησαν με χημικά, με αποτέλεσμα η ένταση να φτάσει στο "κόκκινο".

Κάποια από τα δέντρα στη οδό Στουρνάρη τυλίχθηκαν στις φλόγες, όπως και μια είσοδο πολυκατοικίας.Πιθανότατα από τις μολότοφ προκλήθηκε φωτιά και σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, μέσω της βεράντας του, η οποία κατασβέστηκε μετά από λίγη ώρα.

Ανάλογη εικόνα επικράτησε και στο οδόφραγμα που τοποθετήθηκε στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Νοταρά, με τους κουκουλοφόρους να βάζουν φωτιές σε ρόδες οχημάτων και να τις πετούν στους αστυνομικούς, οι οποίοι επιστράτευσαν την αστυνομική "Αύρα",  εκτοξεύοντας νερό για να διαλύσουν τα οδοφράγματα.

Το ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση για να παραλάβει έναν νεαρό που τραυματίστηκε στο πόδι από θραύσματα, ενώ ακόμη ένας νεαρός αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα από τα χημικά, αλλά δεν δέχθηκε βοήθεια από τους διασώστες.

Εξάρχεια - επεισόδια

Εξάρχεια - επεισόδια

Εξάρχεια - επεισόδια

Οι κουκουλοφόροι δεν δίστασαν να βάλουν φωτιά με μολότοφ και σε ένα αυτοκίνητο, προκειμένου να εξουδετερώσουν την ισχύ των χημικών, που δεχόντουσαν από τα ΜΑΤ.

Αθήνα - επεισόδια - επέτειος Γρηγορόπουλου

ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ

ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ

ΟΔΟΦΡΑΓΜΑΤΑ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Γρηγορόπουλος - πορεία - επεισόδια - Αθήνα

Τα επεισόδια ξεκίνησαν από το πρωί, κατά τη διάρκεια της πορείας μαθητικού – φοιτητικού συλλαλητηρίου στο κέντρο της Αθήνας, κατά τη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν επεισόδια από κουκουλοφόρους οι οποίοι πέταξαν πέτρες και μολότοφ, ενώ προκάλεσαν ζημιές σε καταστήματα και φανάρια στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Προηγουμένως, νεαροί είχαν ξηλώσει μάρμαρα από και πλάκες πεζοδρομίου από την πλατεία Κοραή, όπου έγραψαν και συνθήματα.

Γρηγορόπουλος - πορεία - επεισόδια - Αθήνα

Οι αστυνομικοί απάντησαν με χρήση χημικών και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, ενώ τα μαγαζιά έκλεισαν αμέσως, κατεβάζοντας τα ρολά τους.

Ζημιές προκλήθηκαν σε κάποιες βιτρίνες, αλλά και σε φανάρια και στάσεις λεωφορείων, ενώ η  αστυνομία προχώρησε συνολικά σε δέκα προσαγωγές, μέχρι το μεσημέρι.

Γρηγορόπουλος - πορεία - επεισόδια - Αθήνα

Γρηγορόπουλος - πορεία - επεισόδια - Αθήνα

Οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα και Πανεπιστήμιο έκλεισαν προσωρινά, άνοιξαν και πάλι το απόγευμα, αλλά ο σταθμός στο Πανεπιστήμιο έκλεισε εκ νέου λίγη ώρα μετά.

Πορείες και συγκεντρώσεις έχουν προγραμματιστεί σε πολλές πόλεις της χώρας, ενώ σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν και στη Θεσσαλονίκη, όπου ομάδα κουκουλοφόρων έκαψε μια ελληνική σημαία έξω από το ΑΠΘ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΦΩΤΙΑ - ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ - ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Θεσσαλονίκη - επεισόδια

Θεσσαλονίκη - επεισόδια

Θεσσαλονίκη - επεισόδια

VIDEO