Κοινωνία

10 Ιανουαρίου 2019 13:18

Προβλήματα στις μετακινήσεις φέρνει η “Υπατία” (εικόνες)

Παγωμένη βροχή σε Μακεδονία και Θεσσαλία και τεράστιος όγκος νερού στην Ήπειρο. Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από τους ανέμους.

Προβλήματα στις μετακινήσεις φέρνει η “Υπατία” (εικόνες)

Μια ασυνήθιστη παγωμένη βροχή έχει φέρει σε Μακεδονία και Θεσσαλία η κακοκαιρία «Υπατία», μαζί με μεγάλα ύψη βροχής στη Δυτική Ελλάδα, την ώρα που παραμένουν τα προβλήματα από τον παγετό, με πολλά σχολεία να είναι ακόμα και σήμερα κλειστά και τους δρόμους σε πολλές περιπτώσεις να αποτελούν "παγοδρόμια" για τα οχήματα. Για αυτό άλλωστε, το πρωί σημειώθηκε καραμπόλα τεσσάρων αυτοκινήτων, κοντά στη ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματίες.

Στη Θεσσαλονίκη, επιπλέον, υπάρχουν νέα προβλήματα στην ορατότητα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία", όπου δύο πτήσεις της Ryanair δεν κατάφεραν να προσγειωθούν, με τη μία να επιστρέφει στην Αθήνα και τη δεύτερη να προσγειώνεται στην Καβάλα.Αντίθετα, κανονικά πραγματοποιούνται μέχρι στιγμής οι προγραμματισμένες πτήσεις από το «Μακεδονία».

Κλειστό θα μείνει και σήμερα το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ, αντίθετα, κανονικά λειτουργούν οι υπηρεσίες του ΑΠΘ και διεξάγονται όσα μαθήματα είναι προγραμματισμένα μετά τις 11:00 (αναβλήθηκαν και θα αναπληρωθούν αυτά μεταξύ 09:00 - 11:00, λόγω δυσκολιών στη μετακίνηση των φοιτητών).

Οι θερμές αέριες μάζες πάνω από τις πολύ ψυχρές επιφανειακές, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ), οδηγούν στη δημιουργία του φαινομένου της παγωμένης βροχής, δηλαδή οι σταγόνες της βροχής παγώνουν, αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με το έδαφος ή οποιαδήποτε επιφάνεια. Αυτό έχει ως συνέπεια ακόμη και σε περιοχές που δεν υπάρχει χιονόστρωση, αλλά η θερμοκρασία παραμένει κάτω από το μηδέν, να προκαλείται συσσώρευση πάγου που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στις μετακινήσεις.

Τα πέντε μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχής που κατέγραψαν πανελλαδικά οι σταθμοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo μέχρι το βράδυ της Tετάρτης, ήταν όλα στη Δυτική Ελλάδα, συγκεκριμένα στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας (96 χιλιοστά), στη Δωδώνη (92), στη Γαβαλού Αιτωλοακαρνανίας (85), στα Λεπιανά Αρτας (78) και στην Ηγουμενίτσα (76 χιλιοστά).

σταλακτίκες - πάγος - πολυκατοικία - Θασσαλονίκη

σταλακτίκες - πάγος - πολυκατοικία - Θασσαλονίκη

Για την Πέμπτη, αναμένονται βροχές κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά, στο Ιόνιο, και στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο, ενώ σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο, στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο και στις παράκτιες προς αυτά περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και δυτικά ορεινά και ημιορεινά και κατά τόπους παγωμένη βροχή σε πεδινές περιοχές της βόρειας χώρας, κυρίως τις πρωινές ώρες. Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν από αργά το απόγευμα της Πέμπτης.

σταλακτίκες - πάγος - πολυκατοικία - Θασσαλονίκη

σταλακτίκες - πάγος - πολυκατοικία - Θασσαλονίκη

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες έχουν προκαλέσει οι ισχυροί νοτιοδυτικοί άνεμοι που πνέουν στα πελάγη, εντάσεως 8-9 μποφόρ και στο βόρειο Αιγαίο 10. Εξασθένηση των φαινομένων, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, αναμένεται από αργά το απόγευμα.

Κανονικά θα διεξαχθούν τα δρομολόγια των πλοίων από τις 3 το μεσημέρι και μετά από το λιμάνι του Πειραιά. Για τον Αργοσαρωνικό, τα δρομολόγια εκτελούνται μόνο με πλοία συμβατικού τύπου, ενώ από τη Ραφήνα κανονικά θα πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο στις 5:30 το απόγευμα. Από το λιμάνι του Λαυρίου το απογευματινό δρομολόγιο για Κέα δεν θα εκτελεστεί. Από τις 12 το μεσημέρι ήρθη το απαγορευτικό απόπλου στην Κρήτη.

Κλειστές εξακολουθούν να παραμένουν οι γραμμές Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Ζάκυνθος, Κυλλήνη-Κεφαλονιά, Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα, Πρίνου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία, για τυχόν ακυρώσεις ή αλλαγές δρομολογίων.

Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο (Ενημέρωση ΕΛ.ΑΣ. 18:30)

Φωτογραφίες: seleo.gr