Συνδικαλιστικά

11 Φεβρουαρίου 2019 20:25

Αμετακίνητοι στα μπλόκα τους αγρότες και κτηνοτρόφοι

Δυναιμικές κινητοποιήσεις σε Σέρρες και Βόλο. Νέα πρόσκληση απο Αραχωβίτη. Σε στάση αναμονής τα τρακτέρ σε κομβικά σημεία του οδικού δικτύου.

Αμετακίνητοι στα μπλόκα τους αγρότες και κτηνοτρόφοι

Αμετακίνητοι στα μπλόκα τους παραμένουν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας και με εξαίρεση τους Σερραίους, που προχώρησαν το μεσημέρι σε αποκλεισμό της εφορίας στο κέντρο της πόλης, οι υπόλοιποι τηρούν στάση αναμονής, εν όψει της απάντησης στο αίτημά τους για τετραμερή συνάντηση, υπό τον Έλληνα Πρωθυπουργό ή έστω τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης.

Σε συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συντονιστικού των αγροτών αποφασίστηκε να ενισχυθεί η παρουσία τους με ακόμα ένα μπλόκο και περιμένουν από την κυβέρνηση ενημέρωση για συνάντηση με εκπροσώπους και τεσσάρων συναρμόδιων υπουργείων που εμπλέκονται στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους λέγοντας ότι δεν πρόκειται να συναντηθούν με κυβερνητικό κλιμάκιο για φωτογραφίες και κουβέντα, αλλά σε μια τέτοια συνάντηση θα πρέπει να τους παρουσιαστούν λύσεις στα προβλήματά τους.

«Οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές, για διάλογο. Εκτιμώ ότι η αδιάλλακτη στάση που δείχνει η ηγεσία των μπλόκων υποκινείται από άλλες σκοπιμότητες και θα μου επιτρέψετε να πω ότι εδώ υπάρχουν μάλλον και κομματικές σκοπιμότητες». Αυτά υπογράμμισε το βράδυ της Δευτέρας, μιλώντας σε αγρότες της περιοχής, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ολυμπία Τελιγιορίδου, αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις, για να προσθέσει:

«Γιατί κάποιοι που θέλουν πραγματικά να λυθούν τα προβλήματά τους, τους δεν αρνούνται τον διάλογο αλλά προσέρχονται σε αυτόν. Είναι προσχηματική λοιπόν η άρνηση όταν λένε ότι δεν δέχονται να μιλήσουν με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και θεωρούν ότι για να γίνει ο διάλογος πρέπει να συμμετέχει ο πρωθυπουργός ή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης»

Νίκαια - αγρότες - μπλόκο

Λίγο μετά τις 11 το πρωί αγρότες με τρακτέρ απέκλεισαν συμβολικά το κτίριο της εφορίας στις Σέρρες, στέλνοντας μήνυμα στην Κυβέρνηση πως απαιτούν ουσιαστικό διάλογο. 

«Δεν μας αρέσουν οι γκαζόζες. Θέλουμε ουσιαστικό διάλογο με τα τέσσερα συναρμόδια υπουργεία. Πρέπει να σταματήσουν να πετάνε τη μπάλα από εδώ κι από εκεί. Ήρθε η ώρα των αποφάσεων. Αυτοί που με μεγάλη ευκολία ερχόταν στα μπλόκα τώρα τους βλέπουμε να χάνονται. Έχουν πάθει αμνησία; Ξέχασαν πολύ γρήγορα, αλλά θα είμαστε εδώ να τους θυμίσουμε και θα σκληραίνουμε τη στάση μας μέρα με την ημέρα», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σερρών, Γιάννης Τουρτούρας.

Νωρίτερα, οι αγρότες της Μαγνησίας συγκεντρώθηκαν στον Περιφερειακό δρόμο, στο ύψος της Ιωλκού. Ακολούθησε η στάθμευση των τρακτέρ στην παραλία του Βόλου και από εκεί ξεκίνησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τελική κατάληξη το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, όπου επέδωσαν το ψήφισμά τους.

ΛΑΡΙΣΑ - ΜΠΛΟΚΟ - ΑΓΡΟΤΕΣ - ΤΡΑΚΤΕΡ

Σε στάση αναμονής, με παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους στα κομβικά σημεία του οδικού δικτύου, όπου έχουν επιλέξει να στήσουν τα μπλόκα τους, θα βρίσκονται αγρότες και κτηνοτρόφοι της υπόλοιπης Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Υπενθυμίζεται ότι στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία έχουν στηθεί αγροτικά μπλόκα στα εξής σημεία:

  • Στον κόμβο Δερβενίου επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Καβάλας
  • Στα διόδια Μαλγάρων, επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθήνας
  • Στον νομό Ημαθίας, στον κόμβο της Κουλούρας, επί της Εγνατίας οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας
  • Στην Εθνική Οδό Βέροιας - Σκύδρας, στο ύψος του Σιδηροδρομικού Σταθμού Νάουσας
  • Στον νομό Πέλλας, στον κόμβο Γυψοχωρίου
  • Στον νομό Πιερίας, στη δημοτική οδό Εθνικού Σταδίου Κατερίνης
  • Στο 67ο χιλιόμετρο Παλαιάς Εθνικής Οδού Κατερίνης -Θεσσαλονίκης
  • Στις Σέρρες στο μπλόκο στη διασταύρωση Σιδηροκάστρου
  • Στην έξοδο από το Άργος Ορεστικό, επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Κρυσταλλοπηγής

Στο μεταξύ, την Τετάρτη, αγρότες και κτηνοτρόφοι του δήμου Παιονίας, θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να "κλειδώσουν" τον τρόπο με τον οποίο θα εισέλθουν και εκείνοι στις φετινές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Αργά το μεσημέρι, απο την Κρήτη, ο Σταύρος Αραχωβίτης προσκάλεσε εκ νέου τους αγρότες στο τραπέζι του διαλόγου. 

Ωστόσο, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ολυμπία Τελιγιορίδου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, είπε ότι είναι «προσχηματικό το αίτημα των αγροτών για συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Υποκρύπτει σκοπιμότητες κομματικές και καταδεικνύει ότι επί της ουσίας δεν θέλουν τον διάλογο».

VIDEO