Γενικά

17 Φεβρουαρίου 2019 11:00

Πέθανε ο “φούρναρης της Κω”, που θαύμαζε όλη η Ευρώπη

Την οδύνη του εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας για έναν άνθρωπο-σύμβολο. Ποιός ήταν και γιατί είχε τιμηθεί με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016.

Πέθανε ο “φούρναρης της Κω”, που θαύμαζε όλη η Ευρώπη

Πέθανε σήμερα τα ξημερώματα σε ηλικία 77χρονών ο Διονύσης Αρβανιτάκης, ο φούρναρης της Κω, που είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ευρώπη για την καθημερινή και συνεχή βοήθεια του στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που είχαν έρθει στο νησί.

Ο Διονύσης Αρβανιτάκης έφτιαχνε και διένειμε ψωμιά σχεδόν σε καθημερινή βάση στους εκατοντάδες πρόσφυγες που έφταναν στο νησί, πριν δημιουργηθούν οι δομές φιλοξενίας.

Για την δράση του τιμήθηκε με το βραβείο της Κοινωνίας των Πολιτών το 2016 από την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Στη δράση του είχε αναφερθεί και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας ότι «Ευρώπη είναι ο φούρναρης στην Κω που δίνει το ψωμί του σε πεινασμένες και ταλαιπωρημένες ψυχές».

φούρναρης - βράβευση - Διονύσης Αρβανιτάκης - EESC

 Η “υπόκλιση” του Πρωθυπουργού στον “φούρναρη της Κω”

Με επαινετικά λόγια αποχαιρετά ο Πρωθυπουργός τον Διονύση Αρβανιτάκη, τον βραβευμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση "φούρναρη της Κω”, που έγινε σύμβολο ανθρωπιάς και συμπαράστασης στους πρόσφυγες .

Σε ανάρτησή της στο twitter, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και ευρωβουλευτής, Μαρία Σπυράκη, έγραψε για τον θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη: «Ο Διονύσης Αρβανιτάκης τιμήθηκε με το Βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη απο το Ευρωκοινοβούλιο. Δεν μπόρεσε να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες. Το παρέλαβα εκ μέρους του. Ήταν το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για Ευρωπαίους πολίτες, όπως ο δικός μας φούρναρης στην Κω».

Σπυράκη - Twitter - Φούρναρης της Κω

Την οδύνη του για τον θάνατο του Διονύση Αρβανιτάκη εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας ότι "ο φούρναρης της Κω συμβόλιζε την δικιά μου Ευρώπη".   

«Καλό ταξίδι Διονύση Αρβανιτάκη, παντοτινό σύμβολο μιας ευρωπαϊκής Ελλάδας που νοιάζεται τους αδύναμους», έγραψε σε ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς για την απώλεια του φούρναρη της Κω. Στην ίδια ανάρτησή του ο κ. Σχοινάς υπενθυμίζει και τη δήλωση που είχε κάνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Ευρώπη είναι ο φούρναρης της Κω που μοιράζει το ψωμί του στους πρόσφυγες και στις πεινασμένες ψυχές».

Σχοινάς - Twitter - Φούρναρης της Κω


VIDEO