ΗΠΑ - Καναδάς

15 Ιουλίου 2018 18:49

Τραμπ: εχθροί των ΗΠΑ oι ΕΕ, Ρωσία και Κίνα

«Βολές» του Αμερικανού Προέδρου λίγο πριν από τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του. Τι ζήτησε «προκαταβολικά» από τη Μόσχα.

Τραμπ: εχθροί των ΗΠΑ oι ΕΕ, Ρωσία και Κίνα

Η Ρωσία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα είναι οι «εχθροί» των Ηνωμένων Πολιτειών, υποστήριξε ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS.

Στη συνέντευξη αυτή, που παραχωρήθηκε το Σάββατο και μεταδόθηκε σήμερα, παραμονή της πρώτης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία, η ΕΕ και η Κίνα είναι, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, οι «εχθροί» των ΗΠΑ.

«Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την ΕΕ, αλλά είναι εχθρός. Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εχθρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα... Αυτό σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές», σημείωσε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναχώρησε σήμερα από τη Βρετανία έπειτα από μια επίσκεψη κατά την οποία η κριτική που άσκησε στα σχέδια της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για το Βrexit επισκίασε τις προσπάθειες να παρουσιαστεί μια ενισχυμένη διμερής σχέση.

συνάντηση - Τραμπ - Μέι - Λονδίνο

Ο Τραμπ κατευθύνεται στο Ελσίνκι όπου τη αύριο θα έχει σύνοδο κορυφής με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ ήδη χιλιάδες κόσμου στη φινλανδική πρωτεύουσα διαδήλωσαν κατά της συνάντησής τους.

AP - Ντόναλντ Τραμπ - Βλαντιμίρ Πούτιν - Ελσίνκι - Φινλανδία

Στη συνέντευξή του στο CBS Evening News, ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε, επίσης ότι μπορεί να ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του την έκδοση στις ΗΠΑ δώδεκα πρακτόρων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών σε βάρος των οποίων απαγγέλθηκαν την Παρασκευή κατηγορίες για παραβίαση των ηλεκτρονικών υπολογιστών του Δημοκρατικού Κόμματος το 2016.

Ο Τραμπ δεν ήταν ωστόσο καταφατικός, λέγοντας μόνο ότι «μπορεί» να υποβάλει το αίτημα αυτό στον Πούτιν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να ζητήσει την έκδοση των πρακτόρων, είπε «Δεν το είχα σκεφθεί», προτού πει στη συνέχεια «Όμως σίγουρα, θα θέσω ερωτήσεις για το θέμα αυτό, αλλά για άλλη μια φορά, αυτό συνέβη κατά την περίοδο της προεδρίας Ομπάμα».

VIDEO