Ευρώπη

07 Δεκεμβρίου 2018 13:57

Σάλος στη Γαλλία: Μαθητές “αιχμάλωτοι πολέμου”

Σοκάρει το βίντεο που κυκλοφόρησε λίγο πριν τις νέες μεγάλες κινητοποιήσεις το Σάββατο σε ολόκληρη τη χώρα.

Σάλος στη Γαλλία: Μαθητές “αιχμάλωτοι πολέμου”

Σάλο έχει προκαλέσει το βίντεο που δείχνει αστυνομικούς στη Γαλλία  έχουν ρίξει στα γόνατα μαθητές που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» και να τους υποχρεώνουν να βάλουν τα χέρια πίσω από τα κεφάλια.

Στο βίντεο οι αστυνομικοί ακούγονται να φωνάζουν προς τους συλληφθέντες τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν.

Το περιστατικό συνέβη στο Μαντ-λα-Ζολί όπου συνελήφθησαν συνολικά 153 άτομα ανάμεσά τους και μαθητές ηλικίας 12 ετών.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή ο οποίος ήταν επικεφαλής της επιχείρησης τα άτομα συνελήφθησαν μετά από συγκρούσεις και καταστροφές για «συμμετοχή σε ένοπλη οχλαγωγία», ενώ πρόσθεσε ότι θέλησε να σταματήσει «μια διαδικασία εκτός ελέγχου».

Το βίντεο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο προκαλώντας οργή λίγο πριν τις νέες μεγάλες κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» το Σάββατο.

Κλειστά θα παραμείνουν για λόγους ασφαλείας,  το μουσείο του Λούβρου, ο πύργος του Άιφελ και άλλα αξιοθέατα του Παρισιού, ενώ έξι αγώνες ποδοσφαίρου ακυρώθηκαν.

Η γαλλική κυβέρνηση μάλιστα ανακοίνωσε πως θα λάβει «έκτακτα μέτρα» και στους δρόμους θα υπάρχουν περισσότεροι από 65.000 αστυνομικοί.  

Ο υπουργός Εθνικής Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ δήλωσε σήμερα "σοκαρισμένος" από τις εικόνες που προβάλλονται στο βίντεο αλλά υπενθύμισε "το πλαίσιο" των βίαιων επεισοδίων που οδήγησαν σε αυτήν την επιχείρηση της αστυνομίας.

"Η εικόνα αυτή είναι απολύτως σοκαριστική. Υπάρχουν σοκαριστικές εικόνες γιατί βρισκόμαστε σε ένα εξαιρετικό κλίμα βίας. (...) Θα πρέπει να προσέξουμε πολύ και τις αποκομμένες εικόνες. Θα πρέπει να ξέρουμε τι συνέβη προηγουμένως, το πλαίσιο μέσα στο οποίο βρίσκονται", δήλωσε ο υπουργός στο δίκτυο France Inter.

"Τί συνέβη χθες στην Μαντ-λα-Ζολί; Υπήρχαν στοιχεία εκτός λυκείου, άτομα συχνά άνω των 20 ετών, που είχαν συγκεντρώσει κάδους απορριμμάτων τις προηγούμενες ημέρες, είχαν αποκλείσει το λύκειο, είχαν επιστρατεύσει μαθητές ενίοτε και από άλλα λύκεια, είχαν εισβάλλει σε ένα οίκημα, κλέψει γκαζάκια (...) Διέπραξαν ακρότητες, επιτέθηκαν στις δυνάμεις της τάξης, οι οποίες επεδίωξαν να τους θέσουν υπό έλεγχο και θέτοντάς τους υπό έλεγχο, τους έβαλαν απέναντι σε έναν τοίχο με τις εικόνες που βλέπουμε", συνέχισε.

"Όταν είδα τις εικόνες αυτές, σοκαρίστηκα. Αλλά ζητώ, στον κόσμο αυτόν στον οποίο βλέπουμε τα πράγματα με έναν πολύ μεροληπτικό τρόπο, να εντάξουμε τα πράγματα στο πλαίσιό τους", επέμεινε.

"Δεν λέω ότι είναι κάτι το καλό, είναι κάτι το κακό και βεβαίως θα εξετάσουμε ενδεχόμενες συνέπειες. Όμως την ώρα που οι δυνάμεις της τάξης είναι σε απόλυτη κινητοποίηση σε όλη τη Γαλλία, με τεράστιες δυσκολίες, αναλαμβάνοντας απίστευτο ρίσκο, θα πρέπει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους", σημείωσε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ.

Μαθητές λυκείου και φοιτητές μετέχουν εδώ και μερικές ημέρες στην κινητοποίηση των "κίτρινων γιλέκων", προβάλλοντας τις δικές τους διεκδικήσεις κατά των μεταρρυθμίσεων για το λύκειο, για τις εξετάσεις στο τέλος του λυκείου (μπακαλορεά) και του νόμου που εγκρίθηκε πέρυσι για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια.

Χθες 80 εκπαιδευτικά ιδρύματα είχαν αποκλειστεί και "σε περίπου 300 σημειώθηκαν επεισόδια", διευκρίνισε ο υπουργός. Περισσότεροι από 700 άνθρωποι συνελήφθησαν.

"Υπάρχουν πολλοί που δεν είναι μαθητές και έχουν ανάμειξη σε αυτό και δυστυχώς συχνά αυτοί που πιάνονται στα πράσα είναι μαθητές διότι οι άλλοι είναι επαγγελματίες της βίας", κατέληξε ο Ζαν-Μισέλ Μπλανκιέ, απευθύνοντας έκκληση για "ηρεμία".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO