Πολιτική

26 Μαΐου 2019 19:47

Εκλογές 2019: πολιτική θύελλα μετά το Exit Poll

Διάβασέ μου το...

Το σαφές προβάδισμα της ΝΔ κι ο «πάγος» του ΣΥΡΙΖΑ για τις εθνικές κάλπες. Η «αποδυνάμωση» της Χρυσής αυγής και η «επίθεση» των κομμάτων στον Αλέξη Τσίπρα.

Εκλογές 2019: πολιτική θύελλα μετά το Exit Poll
-

Προβάδισμα της τάξης των 8,5 μονάδων δίνει στην Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ το 100% του Exit Poll που δημοσιοποιήθηκε ακριβώς στις 20:30, ενώ η εκτίμηση του Θωμά Γεράκη της Marc για το τελικό αποτέλεσμα των Ευρωκλογών ειναι ότι η διαφορά των δύο κομμάτων θα φθάσει στο 9,5%.

Με βάση το εύρος της διαφοράς, η Νέα Δημοκρατία, στην πρώτη αντίδραση της, μέσω πηγών της Πειραιώς σημειώνει ότι ο λαός έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα για πολιτική αλλαγή που είχε ζητήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό εκλογικό μαραθώνιο του ΑΝΤ1 κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει άμεσα εκλογές, λέγοντας χαρακτηριστικά στον Αλέκο Φλαμπουράρη «στις πόσες μονάδες διαφορά δηλαδή θα αποφασίσετε να φύγετε;».

«Τα αποτελέσματα των exit poll δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποστεί στρατηγική ήττα, όπως επιδίωκαν η Νέα Δημοκρατία και ένα ολόκληρο μιντιακό και εκδοτικό σύστημα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος. «Εμείς πρέπει να αναλύσουμε το τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, πρέπει να περιμένουμε να δούμε τα πραγματικά αποτελέσματα και στη βάση αυτή να βγάλουμε και τα τελικά πολιτικά συμπεράσματα», δήλωσε ο κ. Τζανακόπουλος. 

«ΝΔ και ΚΙΝΑΛ είχαν έναν βασικό στόχο: την στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό δεν το πέτυχαν!». Έτσι σχολίασε τα exit polls ο Υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ σκωπτικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος σχολίασε «υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι οι δημοσκοπήσεις και η στατιστική έχουν ένα κοινό με τα λουκάνικα: Δεν θέλεις να δεις πως... φτιάχνονται!», είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα:

Συμμετέχοντας στο πάνελ του ΑΝΤ1, με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης επεσήμανε ότι «διαψεύδονται όσοι προέβλεπαν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επεσήμανε ότι δεν πρέπει κανείς να περιμένει την προκήρυξη εθνικών εκλογών πρόωρα. 

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πάλι μέσω πηγών της Κουμουνδούρου, σημειωνόταν «θα περιμένουμε τις πρώτες εκτιμήσεις των πραγματικών αποτελεσμάτων του ΥΠΕΣ για να σχολιάσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια το μήνυμα της κάλπης. Σε κάθε περίπτωση όσοι περίμεναν ή είχαν προεξοφλήσει ότι το αποτέλεσμα των σημερινών ευρωεκλογών θα δρομολογήσει πολιτικές εξελίξεις, φαίνεται πως θα διαψευσθούν». 

Για λογαριασμό του ΚΙΝΑΛ, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη τόνιζαν ότι πρόκειται για «σαφή αποδοκιμασία του Αλέξη Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνοντας «οο Τσίπρας έπαιξε τα ρέστα του και έχασε». Σε ότι αφορά την τρίτη θέση που φέρεται να καταλαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής, επισημαίνεται ότι «μπήκε μπλόκο στους νεοναζί και αυτό το πιστώνεται και η Χαριλάου Τρικούπη». Επεσήμαναν ακόμη ότι «παρά τη συστηματική πόλωση περί ντέρμπι, το ΚΙΝΑΛ βγήκε ενισχυμένο και με νέα δυναμική», σημειώνοντας ότι «το αποτέλεσμα σήμερα απεγκλωβίζει πολλές δυνάμεις». Ο Σταμάτης Μαλέλης, απο την εκπομπή του ΑΝΤ1, κάλεσε την Κυβέρνηση να προκηρύξει άμεσα βουλευτικές εκλογές.

Στελέχη του ΚΚΕ εξέφραζαν την αισιοδοξία τους ότι το καλό κλίμα που συνάντησαν το προηγούμενο διάστημα μπορεί να αποτυπωθεί και στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς οι μέχρι τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι το ΚΚΕ ξεπερνά το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Ο Πάνος Καμμένος, μέσω Twitter, επεσήμανε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ αυτοκτόνησε στις Πρέσπες».

Στις πρώτες του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων "επιτέθηκε" στους ψηφοφόρους, λέγοντας ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι οι πολίτες δεν στήριξαν, όπως είπε, ένα κόμμα που αγωνίστηκε για την Μακεδονία, αλλά ενίσχυσαν το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη "που κατέστρεψε την χώρα" και τον Κυριάκο Βελόπουλου που πουλάει "αυτόγραφα του Χριστού".

Ο επικεφαλής του ΜεΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής εκλογικά αποτελέσματα, τόνισε η επίδοση του ΜεΡΑ25, συνιστά έναν άθλο πανευρωπαϊκό, αλλά και στην Ελλάδα.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ