Πολιτική

05 Ιουνίου 2019 12:25

Βουλή: θύελλα αντιδράσεων και αποχωρήσεις

Διάβασέ μου το...

Ποια κόμματα αποχώρησαν από τη συζήτηση για τους ποινικούς κώδικες. Η δήλωση Καλογήρου που έδωσε την αίσθηση «παγώματος» της διαδικασίας.

Βουλή: θύελλα αντιδράσεων και αποχωρήσεις
-

Εν μέσω θυελλωδών αντιδράσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αποχώρησαν από τη διαδικασία κάνοντας λόγο για απονομιμοποιημένη Βουλή μετά την προαναγγελία εθνικών εκλογών, ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή η συζήτηση των ποινικών κωδίκων.

«Η διακοπή της συναινετικής πορείας θα μας οδηγήσει να δούμε τα ζητήματα με βάση τα νέα δεδομένα», ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου, δίνοντας την αίσθηση ακόμη και «παγώματος» της συζήτησης και ψήφισης του νέου ποινικού κώδικα και του νέου κώδικα ποινικής δικονομίας.

Πηγές ωστόσο, του υπουργείου Δικαιοσύνης, όταν ρωτήθηκαν σχετικά από τον ΑΝΤ1, απέκλειαν αυτό το ενδεχόμενο.

Η ΝΔ όπως είχε προαναγγείλει με συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης δεν προσήλθε καν στη συνεδρίαση, ενώ αποχώρησαν ΔΗΣΥ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.

«Κρατήσατε τους κώδικες συνειδητά και τους φέρνετε την τελευταία στιγμή, όταν έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό η προκήρυξη εκλογών. Δεν υπάρχει ούτε η αναγκαία νηφαλιότητα για διάλογο, ούτε η απαραίτητη συναίνεση», είπε ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου της ΔΗΣΥ και ζήτησε την απόσυρση των ποινικών κωδίκων.

«Αν δεν θέλετε κύριε υπουργέ να συνδέσετε την παρουσία σας στο υπουργείο Δικαιοσύνης με διαδικασία που είναι σοβαρή για να υποτάσσεται σε σκοπιμότητες πρέπει να το αποσύρετε και το ξανασυζητάμε μετά τις εκλογές. Είναι πολύ σοβαρό να συζητηθεί σε μια βουλή μόνο με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιους πρόθυμους», είπε και αποχώρησε από τη διαδικασία.

Για απαράδεκτη και fast track διαδικασία που αφορά πολύ σοβαρό νομοθέτημα, έκανε λόγο, αποχωρώντας κι ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ.

Στη συζήτηση μετέχει μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι.