Πολιτική

16 Ιουνίου 2019 08:06 Τελευταία ενημέρωση : 16 Ιουνίου 2019 13:38

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: προκλητικό βήμα η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Διάβασέ μου το...

Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις Τσαβούσογλου.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: προκλητικό βήμα η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ
-

Ως ένα «ιδιαίτερα προκλητικό» βήμα, που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή, χαρακτηρίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την τοποθέτηση που είχε κάνει στις αρχές Μαΐου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Άγκυρα έχει ξεκινήσει τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε την βαθιά ανησυχία της Ουάσινγκτον για τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Τσαβούσογλου, υπενθυμίζοντας την προγενέστερη ανακοίνωση με την οποία το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να ακυρώσει την απόφαση της για την πραγματοποίηση των παράνομων γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

«Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος στην δήλωση που έκανε στις 6 Μαΐου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τις εξαγγελθείσες προθέσεις της Τουρκίας που αφορούν την έναρξη υπεράκτιων γεωτρήσεων σε μια περιοχή την οποία αξιώνει η Κυπριακή Δημοκρατία ως Αποκλειστική Οικονομικής της Ζώνη. Αυτό το βήμα είναι ιδιαίτερα προκλητικό και δημιουργεί τον κίνδυνο για την αύξηση της έντασης στην περιοχή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

τΗ Δευτέρα, το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων θα τεθεί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Κύπρου, όπου ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένεται να ζητήσει από την Ε.Ε να «επικαιροποιήσει» τη θέση της και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για κατάλληλη απάντηση προς την Τουρκία. Ο Κύπριος ΥΠΕΞ αναμένεται να επιδιώξει όπως το προσχέδιο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που θα τεθεί προς συζήτηση την Τρίτη, περιλαμβάνει συγκεκριμένη παράγραφο για την ΑΟΖ, καλύπτοντας τις κυπριακές θέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν άμεση η αντίδραση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα αλλά και άλλων ευρωπαίων ηγετών που έσπευσαν να επαναλάβουν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο και την κυβέρνησή της. Κάλεσαν μάλιστα την Τουρκία να σταματήσει τις έκνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο.

"Ο κ. Ερντογάν παραβιάζοντας ευθέως το διεθνές δίκαιο, κλιμακώνει τις προκλήσεις του κατά της Ελλάδας, της Κύπρου, της Ευρώπης , ακόμα και με προσωπικές πλέον επιθέσεις σε χώρες και ηγέτες της ΕΕ. Η Ελληνική Κυβέρνηση επιβάλλεται σε συνεννόηση με τη Λευκωσία, να εξασφαλίσει την σαφή και κατηγορηματική καταδίκη της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται την Πέμπτη. Καθώς και την αναγγελία συγκεκριμένων μέτρων και κυρώσεων εάν οι παράνομες ενέργειες συνεχιστούν" τόνισε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την ικανοποίηση του από την αλληλέγγυα στάση των εταίρων και  τόνισε ότι το διεθνές δίκαιο είναι ξεκάθαρο και δεν μπορεί να το παραβιάσει κανένας. «Πρόκειται για παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας με την εισβολή, στην πραγματικότητα, από την Τουρκία στην ΑΟΖ μας σε μια προσπάθεια να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στην περιοχή», είπε και πρόσθεσε ότι «πρόκειται για μια απειλή εναντίον της ειρήνης και είναι ακριβώς αυτό που προσπαθούμε να αποφύγουμε». Ξεκαθάρισε ότι «δεν επιθυμούμε μια κρίση».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ