Αθλητικά

29 Οκτωβρίου 2019 07:08

Euroleague: ελληνορωσικές “μάχες” στη Μόσχα

Διάβασέ μου το...

Κοινός προορισμός η Μόσχα για Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό στο πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής στη Euroleague.

Euroleague: ελληνορωσικές “μάχες” στη Μόσχα
-

Ελληνορωσικές «μάχες» στη Μόσχα περιλαμβάνει το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής στη Euroleague, με τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό να αγωνίζονται σήμερα (29/10) και αύριο Τετάρτη (30/10) αντίστοιχα, ενώ λόγω «διαβολοβδομάδας» οι δύο ελληνικές ομάδες έχουν αμέσως μετά παιχνίδι στην έδρα τους την Πέμπτη (31/10) και την Παρασκευή (1/11).

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής, ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει την Κίμκι στη Ρωσία σήμερα (29/10, 19:00), ενώ ο Ολυμπιακός έχει ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή κόντρα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης, ΤΣΣΚΑ, την Τετάρτη (30/10, 19:00). Για την 6η αγωνιστική, οι «πράσινοι» φιλοξενούν την τουρκική Αναντολού Εφές στο ΟΑΚΑ την Πέμπτη (31/10, 21:00), ενώ οι «ερυθρόλευκοι» υποδέχονται τη Μακάμπι Τελ Αβίβ την Παρασκευή (1/11, 21:30), στο ΣΕΦ.

ΤΣΣΚΑ και Μπαρτσελόνα είναι οι δύο ομάδες χωρίς ήττα μέχρι στιγμής στη διοργάνωση, με τους Καταλανούς να έχουν εύκολη αποστολή στην 5η αγωνιστική, καθώς υποδέχονται τη χωρίς νίκη Βαλένθια, στο Παλάου Μπλαουγκράνα, την Τετάρτη (30/10).

Η Φενερμπαχτσέ πραγματοποιεί κακό ξεκίνημα με μία νίκη μόνο μέχρι τώρα. Η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς ταξιδεύει στο Τελ Αβίβ για το ματς με τη Μακάμπι, ενώ στην 6η αγωνιστική υποδέχεται την ομάδα του «μαθητή» του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Ζαλγκίρις Κάουνας, στην Κωνσταντινούπολη. Ο ρωσικός «εμφύλιος» Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης-ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η «μάχη» της Ρεάλ Μαδρίτης με την ανταγωνιστική Άλμπα Βερολίνου στη Μαδρίτη, ξεχωρίζουν επίσης από το πρόγραμμα της 6ης ημέρας της διοργάνωσης.

Αναλυτικά:

Μία αντίπαλο που μετρά μόλις μία ήττα στις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές, θα βρει στο δρόμο του ο Παναθηναϊκός την Τρίτη. Ο ηγέτης της Κίμκι, Αλεξέι Σβεντ, έχει μέσο όρο 21,8 πόντους και 6,3 ασίστ σε αυτά τα 4 πρώτα παιχνίδια της ρωσικής ομάδας. Εξαιρετικά έχει ξεκινήσει και ο παίκτης του Ολυμπιακού την περυσινή σεζόν, ο Λετονός Γιάνις Τίμα, με 15 πόντους και 4 ριμπάουντ μέσο όρο ανά παιχνίδι. Οι ψηλοί Ντέβιν Μπούκερ και Τζέρεμι Έβανς δημιουργούν «πονοκέφαλο» στην αντίπαλη φροντ λάιν, όπως και ο Αμερικανός φόργουορντ Άντονι Γκιλ. Η ομάδα του Ρίμας Κουρτινάιτις νίκησε στη Μόσχα τη Μακάμπι Τελ Αβίβ στην πρεμιέρα και εν συνεχεία την Μπασκόνια πάλι εντός έδρας, ηττήθηκε από τη συμπολίτισσα ΤΣΣΚΑ εκτός έδρας για την 3η αγωνιστική και επέστρεψε στα θετικά αποτελέσματα με την πρώτη εκτός έδρας νίκη της, μέσα στο Μόναχο, απέναντι στην Μπάγερν.

Ο Παναθηναϊκός θα πάρει θέση στο τζάμπολ έχοντας μία νίκη λιγότερη (2-2) από την αντίπαλό του, με την ψυχολογία ανεβασμένη μετά το νικηφόρο πέρασμα από την Αγία Πετρούπολη και έχοντας ξεκουράσει (αγωνίστηκαν μόλις 12,5 λεπτά) τους Νικ Καλάθη, Ντεσόν Τόμας, στη νίκη επί του Άρη το Σάββατο (26/10). Στο ίδιο παιχνίδι, ο Τζίμερ Φριντέτ έκανε εξαιρετικά πράγματα στο παρκέ, δείχνοντας πως προσαρμόζεται. Αυτό που θα πρέπει να βελτιώσει πάντως ο Παναθηναϊκός είναι ο τομέας των ριμπάουντ. Οι «πράσινοι» αναχωρούν το μεσημέρι της Δευτέρας (28/10) χωρίς τον Νίκο Παππά για τη ρωσική πρωτεύουσα. Μετά την Κίμκι, ακολουθεί η Αναντολού Εφές, η οποία επίσης μετρά τρεις νίκες, όπως η Κίμκι, και στο ΟΑΚΑ θα μεταβεί έχοντας αντιμετωπίσει εντός έδρας τον Ερυθρό Αστέρα, στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ολυμπιακός της μίας νίκης σε τέσσερις αγωνιστικές ενισχύθηκε με τους Ουίλ Ριντ και Τέιλορ Ρότσεστι, αλλά ο Κεστούτις Κεμζούρα δεν θα τους έχει στη διάθεσή του στη Μόσχα. Ο Ριντ αφίχθη την Κυριακή (27/10) στην Αθήνα, ενώ ο Ροτσέστι αναμένεται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στις 21:55 τη Δευτέρα (28/10). Οι πιθανότητες για «διπλό» απέναντι στην αήτητη ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη είναι... απειροελάχιστες για τους Πειραιώτες. Όχι μόνο λόγω της ποιότητας της πρωταθλήτριας Ευρώπης, αλλά και λόγω της έλλειψης πλάνου και συνοχής του Ολυμπιακού φέτος. Ο Κεστούτις Κεμζούρα και οι παίκτες του αναχωρούν το απόγευμα της Δευτέρας (28/10) και συγκεκριμένα στις 17:30, γνωρίζοντας πως θα πρέπει να βγάλουν ενέργεια, να πιέσουν στην άμυνα και να «ματώσουν» στα ριμπάουντ, τομέας που τους πλήγωσε στη Βιτόρια την περασμένη εβδομάδα.

Το γεγονός πως η ΤΣΣΚΑ έχασε τον MVP του περυσινού φάιναλ φορ, Ουίλ Κλάιμπερν (ρήξη πρόσθιου χιαστού) για το υπόλοιπο της σεζόν, δεν σημαίνει πως ο Έλληνας προπονητής της ΤΣΣΚΑ, Δημήτρης Ιτούδης δεν διαθέτει πολλά άλλα «όπλα». Απέναντί τους, οι «ερυθρόλευκοι» θα βρουν τον Γιάνις Στρέλνιεκς, ο οποίος φόρεσε τη φανέλα της ομάδας του Πειραιά την περασμένη σεζόν, μαζί με τους πρώην «ερυθρόλευκους» Κάιλ Χάινς και Ντάνιελ Χάκετ. Ο Έλληνας σέντερ, Κώστας Κουφός, ο οποίος αποχαιρέτησε το ΝΒΑ το καλοκαίρι για χάρη της ΤΣΣΚΑ δεν έχει αγωνιστεί σε κανένα παιχνίδι στη Euroleague μέχρι στιγμής, λόγω ενοχλήσεων στα γόνατα, μετά τον τραυματισμό του σε φιλικά παιχνίδια στην Τουρκία, κατά την προετοιμασία της ομάδας της Ρωσίας. Ένας... γνώριμος των παικτών του Ολυμπιακού, από τη θητεία του στον Παναθηναϊκό, ο Μάικ Τζέιμς, σημειώνει 19,3 πόντους και μοιράζει 5 ασίστ μέσο όρο στους 4 αγώνες που έχει δώσει με τη φανέλα της ΤΣΣΚΑ στη Euroleague φέτος. Η αλήθεια είναι πως μία ήττα στη Μόσχα θα θεωρηθεί εντός προγράμματος για τον Ολυμπιακό που εν συνεχεία θέλει νίκη πάση θυσία απέναντι στη Μακάμπι Τελ Αβίβ την Παρασκευή (1/11) στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για την 6η αγωνιστική.

Το πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής στη Euroleague έχει ως εξής:

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου

Κίμκι (Ρωσία)-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 19:00

Αναντολού Εφές (Τουρκία)-Ερυθρός Αστέρας (Σερβία)

Άλμπα Βερολίνου (Γερμανία)-Αρμάνι Μιλάνο (Ιταλία)

Βιλερμπάν (Γαλλία)-Μπασκόνια (Ισπανία)

Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΕΛΛΑΔΑ) 19:00

Ζαλγκίρις Κάουνας (Λιθουανία)-Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης (Ρωσία)

Μακάμπι Τελ Αβίβ (Ισραήλ)-Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)

Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία)-Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

Μπαρτσελόνα (Ισπανία)-Βαλένθια (Ισπανία)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ