Τεχνολογία - Επιστήμη

10 Δεκεμβρίου 2019 22:24

Παρέμβαση της ACT στην Κομισιόν για το μέλλον της ευρωπαϊκής τηλεόρασης (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Ευρώπης, της οποίας ιδρυτικό μέλος είναι ο ΑΝΤΕΝΝΑ, γιόρτασε παράλληλα τα 30ά της γενέθλια.

Παρέμβαση της ACT στην Κομισιόν για το μέλλον της ευρωπαϊκής τηλεόρασης (βίντεο)
-

Του Νικόλα Βαφειάδη

H  Ένωση των Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών ACT, αντίστοιχη της EBU, αλλά των ιδιωτικών ομίλων, παρενέβη στις Βρυξέλλες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να προστατεύσει το μέλλον της ευρωπαϊκής τηλεόρασης, που διασφαλίζει θέσεις εργασίας και προάγει την δημοσιογραφία και την καλλιτεχνική δημιουργία.

«Η οπτικοακουστική αγορά της Ε.Ε. αντιπροσωπεύει πάνω από 100 δισ. δολάρια, πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο Τόμας Ράμπε, CEO του Ομίλου RTL.

Ο ΑΝΤΕΝΝΑ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της ACT, με παρουσία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η παρέμβαση του Προέδρου του Ομίλου, Θοδωρή Κυριακού ήταν σημαντική: «Οι προτεραιότητες - κλειδί για την τηλεόραση είναι προφανώς να συνεχίσουμε να προσελκύουμε μαζικά ακροατήρια, να εξασφαλίσουμε ότι ο κάθε τηλεθεατής στην κάθε χώρα της ΕΕ απολαμβάνει την εμπειρία της καλύτερης ψυχαγωγίας, τις πιο αξιόπιστες ειδήσεις και πληροφορίες. O τομέας των Μέσων Ενημέρωσης, από πολιτικής και πολιτιστικής πλευράς, επηρεάζει την κοινωνία μας σε μεγάλο βαθμό. Και το να κρατήσουμε υγιή αυτόν τον τομέα είναι πρώτη προτεραιότητα». 

Ένα από τα ζητήματα που τέθηκαν είναι η διαφορά αντιμετώπισης της ιδιωτικής τηλεόρασης από το ίντερνετ. Επισημάνθηκε ο ασφυκτικός κλοιός της πολυνομίας που διέπει τον έλεγχο των τηλεοπτικών, ειδησεογραφικών και μη, προγραμμάτων, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο διαδίκτυο.

«Κάνουμε έκκληση για μια εύρωστη μηντιακή πολιτική, υπεύθυνες πολιτικές για τις πλατφόρμες online, δικαιώματα και εμπορική ελευθερία στην οποία μπορούμε να βασιστούμε», σημείωσε ο Δρ. Φέντελε Κονφαντονιέρι, Πρόεδρος Δ.Σ. Mediaset Ιταλίας.

«Η τηλεόραση θα πρέπει να φτάνει στο κοινό από την κάθε πλατφόρμα, γραμμικά ή όχι, εξασφαλίζοντας ότι παρέχει την καλύτερη απόδοση ως προς την τιμή στους διαφημιστές και προφανώς και στους πελάτες της συνδρομητικής τηλεόρασης. Αλλά επίσης να παραμένουμε ανταγωνιστικοί και να είμαστε σε θέση να παρέχουμε στους τηλεθεατές μας περιεχόμενο που είναι ενδιαφέρον, ενημερωτικό, εκπαιδευτικό», ανέφερε ο Πρόεδρος του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ.

Ο κ. Κυριακού τόνισε πως «Η πρόκληση είναι όλο και μεγαλύτερη, αλλά οι προκλήσεις φέρνουν και ευκαιρίες και ποτέ δεν ήταν πιο συναρπαστικός καιρός να είσαι στην τηλεόραση στην Ευρώπη. Κι είναι επίσης μια μέρα για να τιμήσουμε τους δημοσιογράφους που ψάχνουν την αλήθεια.Τα fake news και η αντιμετώπιση των επιθέσεων κατά της δυτικής δημοκρατίας είναι νομίζω η κορυφαία πρόκληση των καιρών μας».

Στόχος της ACT είναι η συνεργασία με την Κομισιόν ώστε να εξασφαλισθεί η ελευθερία στα μέσα ενημέρωσης και παράλληλα ο εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας τους, ώστε να ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες του σύγχρονου Ευρωπαίου τηλεθεατή.

Στη λαμπρή γιορτή των 30ών γενεθλίων της ACT στις Βρυξέλλες, συμμετείχαν οι επικεφαλής των μεγαλύτερων ραδιοτηλεοπτικών ομίλων στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ