Κόσμος

10 Ιουνίου 2023 19:11

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης

Διάβασέ μου το...

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ταξίδεψε σήμερα στο Κίεβο, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ενώ σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην νότια Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι ανακοίνωσε και επίσημα την έναρξη της ουκρανικής αντεπίθεσης
-

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο του πολέμου, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι επιχειρήσεις αυτές.

«Ενέργειες αντεπίθεσης και άμυνας βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και δεν θα μιλήσω για αυτές λεπτομερώς», τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου. «Πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στους στρατιώτες μας και εγώ τους εμπιστεύομαι», πρόσθεσε.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δέχθηκε στο Κίεβο τον πρωθυπουργό του Καναδά, Τζαστίν Τριντό, με τον οποίο συζήτησε για τις εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου, καθώς και τους τρόπους μεταφοράς οπλικών συστημάτων, για την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού απέναντι στις δυνάμεις εισβολής της Ρωσίας.

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη μεγάλη αντεπίθεση κατά του ρωσικού στρατού. Ο ρωσικός στρατός έχει αναφέρει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις κυρίως στο νότιο μέτωπο τις τελευταίες έξι ημέρες. Ο Πούτιν, ωστόσο, υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός απέτυχε «να επιτύχει τους στόχους του» κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων και έχει υποστεί μεγάλες απώλειες.

Οι ουκρανικές αρχές από την πλευρά τους δείχνουν να υποβαθμίζουν την έκταση των μαχών στο μέτωπο τις τελευταίες ημέρες, και δεν αναφέρονται με λεπτομέρειες στη στρατηγική τους. Σήμερα, ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικής Ουκρανίας δήλωσε ότι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν 1.400 μέτρα γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά.

Στο Κίεβο ο Τζαστίν Τριντό

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ταξίδεψε σήμερα στο Κίεβο, σε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας, ενώ σφοδρές μάχες μαίνονται μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών δυνάμεων στην νότια Ουκρανία. Ο Τριντό κατέθεσε στεφάνι σε ένα μνημείο πεσόντων Ουκρανών στρατιωτών και αργότερα σήμερα αναμένεται να συναντήσει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Καλωσορίσατε στην Ουκρανία, κύριε Πρωθυπουργέ», έγραψε στο twitter ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Αντριι Μέλνικ, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με μια φωτογραφία των ανδρών να ανταλλάσσουν χειραψία στην πλατφόρμα ενός σιδηροδρομικού σταθμού. Τον Καναδό πρωθυπουργό συνοδεύει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Κρίστια Φρίλαντ.

Ο υφυπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Ολεκσάντρ Πολιστσούκ παρουσίασε στον Τριντό μια θήκη που περιείχε μέσα θραύσματα από ένα πύραυλο που έπεσε στην Οδησσό. Μια ομάδα Ουκρανών στρατιωτικών, που εκπαιδεύτηκαν στον Καναδά, συνομίλησαν με τον Καναδό πρωθυπουργό. «Είναι μεγάλο προνόμιο που συναντώ τον πρωθυπουργό», τόνισε ένας από αυτούς, ο συνταγματάρχης Πέτρο Οσταπτσούκ. «Είχαμε την ευκαιρία να τον ευχαριστήσουμε προσωπικά», είπε από την πλευρά του ο Πολιστσούκ.

Ζελένσκι - Τριντό

Ένας στρατιώτης ζήτησε να φωτογραφηθεί μαζί με τον Τριντό, λέγοντας ότι η γυναίκα και το παιδί του ζουν στον Καναδά. Ο Καναδάς, στον οποίο κατοικεί μεγάλη ουκρανική διασπορά, είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές του Κιέβου, έχοντας χορηγήσει σημαντική στρατιωτική βοήθεια και έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 36.000 Ουκρανούς στρατιώτες. Η Οτάβα έχει επιβάλλει επίσης κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η επίσκεψη Τριντό γίνεται ενώ η Μόσχα ανέφερε μεγάλης κλίμακας ουκρανικές επιθέσεις ενάντια σε θέσεις του ρωσικού στρατού στην νότια και ανατολική Ουκρανία. Αυτές οι επιθέσεις ενδέχεται να αποτελούν μέρος μιας μεγάλης αντεπίθεσης που έχει προαναγγείλει εδώ και μήνες το Κίεβο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σημειώθηκαν επίσης επιθέσεις με ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους έξω από την πρωτεύουσα, καθώς και στην Οδησσό, στην επαρχία Πολτάβα και Χάρκοβο.

Ειδήσεις σήμερα:

Τρίκαλα: Συνελήφθη γιαγιά που έκοβε την περίφραξη του ΟΣΕ… για να περάσει απέναντι!

Πάτμος: Σύλληψη νεαρού για βιασμό ηλικιωμένης

Ασπρόπυργος: Ένοπλοι με καλάσνικοφ έκαψαν φορτηγά σε βενζινάδικο (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ