Life

11 Ιουλίου 2018 22:16

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης στρέφεται νομικά κατά της αδερφής του

Κατηγορεί την αδερφή του για τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιεί το όνομα του πατέρα τους, τονίζοντας ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα. Η απάντηση της Άννας Μπιθικώτση.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης στρέφεται νομικά κατά της αδερφής του

«Επιδιώξαμε να λειτουργήσουμε ως ασπίδα για την υστεροφημία της οικογένειάς μας, και να μην επιτρέψουμε να δίνονται αφορμές για αρνητικό σχολιασμό, ψιθύρους και απαξιωτικές αναφορές. Δυστυχώς, η προσπάθειά μας αυτή, δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά της αδελφής μου Άννας Μπιθικώτση». 

Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης, γιός του αείμνηστου τραγουδιστή, προαναγγέλλοντας ότι θα στραφεί τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του, Μεταξία, στις δέουσες νομικές ενέργειες κατά της αδερφής του Άννας.

Από την πλευρά της η Άννα Μπιθικώτση, με επιστολή της απαντά στα όσα της καταλογίζει ο αδερφός της, σημειώνοντας μεταξύ άλλων, ότι «ήδη από το έτος 2001, παρουσιάζω απροσκόπτως στο κοινό ακριβή αποσπάσματα από τα δυο βιβλία μου», καθώς και ότι της δημιουργεί έκπληξη «η εκ νέου δημοσιοποίηση δυσφημιστικών προς το πρόσωπο της σχολίων τα οποία, όπως αναφέρει προκαλούν και την εσφαλμένη εντύπωση ότι προσβάλλει την μνήμη και το έργο του πατέρα της.

Αναλυτικά η δήλωση του Γρηγόρη Μπιθικώτση:

«Ο πατέρας μου, με μεγάλωσε με έναν αξιακό κώδικα αρχών και ηθικής, που με οδηγούσε πάντοτε στη ζωή μου, να επιδιώκω το κοινό καλό.

Να προσφέρω απλόχερα, χωρίς να διεκδικώ ανταμοιβή.

Να ενώνω, και να μην χωρίζω, ούτε να διαιρώ.

Να σέβομαι, να αγαπώ, να θυμάμαι, να τιμώ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, διαχειρίστηκα με διακριτικότητα, για μεγάλο χρονικό διάστημα, την ακατανόητη επιμονή της αδελφής μου, να μεταχειρίζεται το όνομα και τη μνήμη του πατέρα μας, με τρόπο και για σκοπούς που είναι βέβαιον ότι θα τον έβρισκαν πλήρως αντίθετο.

Δυστυχώς και  παρά το ότι η ίδια πολύ καλά γνωρίζει ότι η μητέρα μου Μεταξία Μπιθικώτση και εγώ, είμαστε οι αποκλειστικοί και νόμιμοι δικαιούχοι του περιουσιακού (πνευματικά και συγγενικά) και ηθικού δικαιώματος αντίστοιχα, στο σύνολο του έργου του αείμνηστου Γρηγόρη Μπιθικώτση, εκείνη εξακολουθεί  χωρίς νόμιμο δικαίωμα και χωρίς τη δική μας άδεια, να πραγματοποιεί, όπως και κατά το παρελθόν έπραττε, μουσικές εκδηλώσεις - παραστάσεις- συναυλίες  με θέμα το έργο του μεγάλου δημιουργού και μάλιστα χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές που αρμόζουν σε μια τέτοια παρουσίαση ώστε να προστατεύεται και να διαφυλάσσεται το έργο αυτό. 

Επιδιώξαμε να λειτουργήσουμε ως ασπίδα για την υστεροφημία της οικογένειάς μας, και να μην επιτρέψουμε να δίνονται αφορμές για αρνητικό σχολιασμό, ψιθύρους και απαξιωτικές αναφορές.

Δυστυχώς, η προσπάθειά μας αυτή, δεν βρήκε ανταπόκριση από την πλευρά της αδελφής μου Άννας Μπιθικώτση.

Γι’ αυτό και  από κοινού με την μητέρα μου Μεταξία Μπιθικώτση αναγκαζόμαστε  να προβούμε στις δέουσες νομικές ενέργειες, ώστε από την πλευρά μας να διατηρούμε καθαρή τη συνείδησή μας ότι προστατεύουμε τη μνήμη του συζύγου και πατέρα και τιμούμε και διαφυλάσσουμε το όνομα και το έργο του.

Έστω και τώρα, την ύστατη ώρα, προσδοκώ να βρει η αδελφή μου τη δύναμη να μας ακολουθήσει στην οδό της μετριοπάθειας.

Και να μην συνεχίσει να αδικεί τη μνήμη του πατέρα μας. Αλλά και τον εαυτό της…» 

Η επιστολή της Άννας Μπιθικώτση 

Σήμερα έλαβα γνώση του περιεχόμενου των δηλώσεων του αδερφού μου που έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα sites σχετικά με την υποτιθέμενη προσβολή του πνευματικού έργου του πατέρα μου από εμένα, καθώς και την παράλειψη μου να λάβω τη σχετική άδεια από τους νόμιμους δικαιούχους του έργου του αειμνήστου πατέρα μου.

Θα ήθελα να δηλώσω, όπως άλλωστε έχω δηλώσει και στο παρελθόν προφορικά και γραπτά ότι εγώ ήδη από το έτος 2001, παρουσιάζω   απροσκόπτως   στο κοινό ακριβή αποσπάσματα από τα δυο βιβλία μου με τίτλο: «ΑΝΤΙ ΣΙΩΠΗΣ» και «ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗΣ 1922 - 2005», που αναφέρονται στον αείμνηστο πατέρα μου Γρηγόριο Μπιθικώτση ως άνθρωπο, καλλιτέχνη και δημιουργό, του οποίου ως γνωστόν το έργο του σημάδεψε την ιστορία αυτού του τόπου. Οι παρουσιάσεις τους έχουν τύχει πλήρους αποδοχής από το κοινό και τους καλλιτέχνες μέχρι και σήμερα.

Δύο και πλέον χρόνια μετά την επιστολή μου για το ίδιο ακριβώς θέμα - την οποία και κοινοποίησα  σε κάθε μέσο και έγινε ευρέως γνωστή -  έκπληξη μου δημιουργεί η εκ νέου δημοσιοποίηση δυσφημιστικών προς το πρόσωπο μου σχολίων τα οποία δε,  προκαλούν και  την εσφαλμένη εντύπωση ότι προσβάλλω την μνήμη και το έργο του πατέρα μου.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της ιστορίας του ονόματος «που κουβαλάω ως κληρονομιά»- και αυτό είναι ένα γεγονός το οποίο δεν μπορεί να αλλάξει- καθώς επίσης της προσφοράς μου στα πνευματικά δρώμενα της Ελλάδος με σκοπό να συνεχίσω να παρουσιάζω απρόσκοπτα τα πνευματικά δημιουργήματα μου, δηλώνω-  όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν  προς κάθε Αρμόδια Αρχή και σε κάθε άλλο Πρόσωπο, γνωστό ή/και άγνωστο -  ότι θα υπερασπιστώ με κάθε νόμιμο τρόπο το δικαίωμα παρουσίασης της πνευματικής μου δημιουργίας σε οποιονδήποτε πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χώρο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως έκανα απρόσκοπτα μέχρι σήμερα, θα αποκρούω δε οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού ή/και αποκλεισμού τόσο εμού, όσο και του έργου μου από τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Σε κάθε περίπτωση μοναδικός και οριστικός κριτής της ποιότητας και της διάρκειας ενός πνευματικού έργου το οποίο αναδεικνύει και καθιστά διαχρονικό το έργο ενός μεγάλου καλλιτέχνη, είναι το απλό κοινό που συρρέει κατά εκατοντάδες στις διάφορες παρουσιάσεις που κάνω ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό  με γνωστούς καλλιτέχνες αναγνωρίζοντας έμπρακτα την αξία και την ποιότητα της πνευματικής μου ιδιοκτησίας.

Σας γνωστοποιώ ανάλογη επιστολή μου την οποία είχα κοινοποιήσει προς κάθε μέσο δυο χρόνια πριν:

Περιήλθε σε γνώση μου επιστολή του Γρηγορίου και της Μεταξίας Μπιθικώτση, με την οποία προσπαθούν να απαγορεύσουν σε κάθε τρίτο να πραγματοποιούν οποιαδήποτε εκδήλωση, με θέμα το έργο και τη ζωή του Γρηγόριου Μπιθικώτση.

Φαντάζομαι ότι στους τρίτους δεν περιλαμβάνεται και το όνομά μου. Εάν δεν το λένε, αλλά παρ’ ελπίδα το εννοούν, θα πρέπει  να πληροφορήσω ότι είμαι γνήσιο τέκνο του πατέρα μου, Γρηγορίου Μπιθικώτση και ως τέτοιο συμμετέχω, ως εκ του νόμου δικαιούχος μαζί με τα άλλα παιδιά του στην πολιτιστική του ταυτότητα και κληρονομιά, αλλά και στην ιστορία του γενικότερα, στοιχεία τα οποία είναι πάνω και πέραν από τα καλλιτεχνικά δικαιώματα,  στα οποία και τους έχει περιορίσει ως περιουσιακό στοιχείο, στο συνθετικό του έργο και μόνο.

Συνεπώς, μαζί με το δικό μου πνευματικό έργο μπορεί να συμπλέει σε κάθε εκδήλωση (πολιτιστική, καλλιτεχνική κλπ.) αρμονικά και η ζωή και το πολιτιστικό έργο του πατέρα μου και ουδείς μπορεί να παρεμποδίσει τέτοιες εκδηλώσεις με οποιοδήποτε τρόπο. 

Είναι αυτονόητο ότι σε μια ευνομούμενη πολιτεία , η οποία οφείλει να προάγει τον πολιτισμό, ενέργειες περιορισμού ή/και αποκλεισμού της πνευματικής δραστηριότητας των δημιουργών και καλλιτεχνών , από όπου και αν προέρχεται, είναι αντίθετη με την πνευματική κληρονομιά της χώρας και προσκρούει στις παραδόσεις της και στις αρχές του δικαίου.

Προς αποφυγή άστοχων ερμηνειών, θέλω να καταστήσω σαφές, κάτι που είναι γνωστό εξάλλου, ότι εγώ , ήδη από το έτος 2001, παρουσιάζω στο κοινό μουσικές παραστάσεις με ακριβή αποσπάσματα από το βιβλίο μου με τίτλο : «ΑΝΤΙ ΣΙΩΠΗΣ» και από το έτος 2006 ακριβή αποσπάσματα  από το βιβλίο μου με τίτλο «ΑΠΟ ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΜΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΜΠΙΘΚΩΤΣΗΣ 1922-2005 », που αναφέρονται στον αείμνηστο πατέρα μου, Γρηγόριο Μπιθικώτση, ως άνθρωπο, καλλιτέχνη και δημιουργό, που ως γνωστόν το έργο του σημάδεψε την ιστορία αυτού του τόπου. Ταυτόχρονα παρουσιάζω στο κοινό παραστάσεις,  με τη Λαϊκή Ορχήστρα «ΑΝΝΑ ΜΠΙΘΙΚΩΤΣΗ», αφιερωμένες και σε άλλους σπουδαίους Έλληνες δημιουργούς και ερμηνευτές, πάντα βασισμένες σε λογοτεχνικά κείμενά μου. Όλες οι παραστάσεις  δε  και τα  αφιερώματά μου   έχουν τύχει πλήρους αποδοχής τόσο από τον ίδιο τον πατέρα μου όσο και από το κοινό καθώς και τους καλλιτέχνες.

Έχοντας πλήρη επίγνωση της ιστορίας του ονόματος «που κουβαλάω ως κληρονομιά», της προσφοράς μου στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδος και έχοντας σκοπό να συνεχίσω να παρουσιάζω απρόσκοπτα τα πνευματικά δημιουργήματα μου, δηλώνω προς κάθε Αρμόδια Αρχή και σε κάθε άλλο Πρόσωπο, γνωστό ή/και άγνωστο ότι θα υπερασπιστώ με κάθε νόμιμο τρόπο το δικαίωμα παρουσίασης της πνευματικής μου δημιουργίας σε οποιονδήποτε πολιτιστικό και καλλιτεχνικό χώρο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό  , όπως έκανα απρόσκοπτα μέχρι σήμερα, θα αποκρούω δε οποιαδήποτε προσπάθεια περιορισμού ή/και αποκλεισμού, τόσο εμού, όσο και του έργου μου από τα καλλιτεχνικά δρώμενα της Ελλάδας.

Κάθε ενέργεια ή/και παράλειψη, ηθελημένη ή μη, που σκοπεύει να αγνοηθεί ή/και να παραμερισθεί και τελικά να απαξιωθεί το έργο μου, προσκρούει στο ηθικό μου πλεονέκτημα, και είναι παράνομη, και ως τέτοια θα αντιμετωπίζεται προσεχώς.

                                                                                                          Με Κάθε Τιμή

                                                                                                         Άννα Γρηγορίου Μπιθικώτση"