LATEST NEWS
 
Οικονομία /ΓενικάΔημοσίευση: 18 Οκτωβρίου 2016 06:00 | Ανανέωση: 18 Οκτωβρίου 2016 14:37

Ξεκινά η αξιολόγηση των Θεσμών με “αγκάθια” το εργασιακό και τα “κόκκινα” δάνεια

Απαντήσεις σε 4 βασικά ερωτήματα της αξιολόγησης ψάχνει η κυβέρνηση. Ο ρόλος του ΔΝΤ και στο… βάθος Σόϊμπλε.


Του Νίκου Ρογκάκου

Αντιμέτωπη με ένα ακόμα γρίφο βρίσκεται η Ελληνική κυβέρνηση, εν όψει της έναρξης της δεύτερης αξιολόγησης. Οι επικεφαλής αναμένονται μέσα στην εβδομάδα στην Αθήνα, προκειμένου να πιάσουν και πάλι δουλειά, ενώ από σήμερα τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν την προετοιμασία των επαφών της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Με την έναρξη του νέου κύκλου των διαβουλεύσεων η κυβέρνηση θα αναζητήσει λύσεις σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα ενώ ταυτόχρονα θα διεκδικήσει ταχεία ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με στόχο να μην τραβήξει και αυτή η αξιολόγηση όσο και οι προηγούμενες. Για να πετύχει όμως τη λύση του γρίφου θα πρέπει να βρει τις απαντήσεις στα τέσσερα βασικά ερωτήματα αυτής της αξιολόγησης, ενώ στο βάθος θα καραδοκεί πάντα ο σκληρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η διάρκεια της αξιολόγησης

Η κυβέρνηση θέλει το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου να έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία της αξιολόγησης και στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου να ληφθεί η πολιτική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 6,1 δις ευρώ.

ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ - ΤΡΟΙΚΑ - ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - Ντέκλαν Κοστέλο

Με λίγα λόγια το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να σπάσει όλα τα «μνημονιακά ρεκόρ», από τη στιγμή που η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου κράτησε σχεδόν ένα χρόνο. Σχεδόν ένα χρόνο είχε κρατήσει και η 5η αξιολόγηση του προηγούμενου μνημονίου, η οποία δεν ολοκληρώθηκε ποτέ εξαιτίας των εκλογών και της αλλαγής κυβέρνησης τον Ιανουάριο του 2015. Αλλά και στο σύνολο των 7 μνημονιακών χρόνων και των τριών μνημονίων όλες οι κυβερνήσεις έχουν καταφέρει να κλείσουν συνολικά μόλις 5 ολοκληρωμένες αξιολογήσεις.

Από την πλευρά τους οι δανειστές ως πιθανό χρόνο ολοκλήρωσης της αξιολόγησης θεωρούν τις αρχές του 2017. Για αυτό όμως θα παίξουν ρόλο πολλοί παράγοντες οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν όλοι με το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων.

Η "βαριά" ατζέντα

Η ατζέντα της διαπραγμάτευσης είναι προσυμφωνημένη από το καλοκαίρι του 2015, όταν και υπογράφηκε το τρίτο μνημόνιο. Θεωρητικά για τους δανειστές οι υποχρεώσεις της Ελλάδας «είναι γραμμένες σε πέτρα και δεν αλλάζουν», όπως λέει χαρακτηριστικά σε ανεπίσημες συζητήσεις του παράγοντας της Κομισιόν.

Όπως όμως έχει γίνει σαφές όλα τα χρόνια του μνημονίου, οι δανειστές κατά καιρούς έχουν ανοίξει θέματα εκτός ατζέντας με την απαίτηση μάλιστα να συμπεριληφθούν ως υποχρέωση προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκάστοτε αξιολόγηση.

Το μεγαλύτερο και πιο δύσκολο πολιτικά θέμα είναι τα εργασιακά, όπου οι απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ είναι γνωστές για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, τον κατώτατο μισθό, τις κλαδικές συμβάσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.

παραγωγή - εργοστάσιο - εργάτες - εργασιακά

Στην ατζέντα, μεταξύ άλλων, υπάρχει η πορεία των αποκρατικοποιήσεων με την μεταφορά στο Υπερταμείο και των υπόλοιπων ΔΕΚΟ, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός για τα κόκκινα δάνεια, η πλήρωση των κενών θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, η τοποθέτηση διοικητικού συμβουλίου στο νέο υπερταμείο, το άνοιγμα των υπόλοιπων «κλειστών» επαγγελμάτων.

Σε όλα αυτά, το Ταμείο απαιτεί εδώ και καιρό να προσθέσει:

  • μείωση του αφορολόγητου στις 5.000 ευρώ
  • κατάργηση φοροαπαλλαγών
  • νέες περικοπές στις συντάξεις

Τα θέματα αναμένεται να μπουν στο τραπέζι στο πλαίσιο της συζήτησης για την κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμού Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017-2021, καθώς εκεί θα ανοίξει το θέμα των δημοσιονομικών έστω και αν δεν υπάρχει στον κατάλογο των θεμάτων που περιλαμβάνει η δεύτερη αξιολόγηση.

"Όλα" για το χρέος

Η επιτυχής ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης θα ανοίξει κι επίσημα το δρόμο εφαρμογής των βραχυπρόθεσμών μέτρων διευθέτησης του χρέους. Ωστόσο, η Αθήνα επιθυμεί διακαώς να ανοίξει η κουβέντα για την μακροπρόθεσμη διευθέτηση, ώστε να σταλεί σαφές μήνυμα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό ότι η ελληνική οικονομία μπαίνει σε τροχιά εξόδου από την κρίση.

χρήματα - λεφτά

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και κυρίως το θέμα του χρέους θα κρίνουν και την παραμονή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.  Ως το τέλος του έτους, το Ταμείο πρέπει να έχει έτοιμη την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, με βάση την οποία θα πάρει την απόφαση του.

Τα σενάρια είναι πολλά και όλα τα μέτωπα είναι ανοιχτά ειδικά από τη στιγμή που το Ταμείο έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο το ίδιο δεν μπορεί να συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση θα μετέχει και πάλι ως τεχνικός σύμβουλος. Ωστόσο, η εκκρεμότητα για την παραμονή του ή όχι στο πρόγραμμα το καθιστά αυτόματα βασικό παίχτη στη λήψη αποφάσεων.

"Και στο βάθος" ο Σόιμπλε

Ο Γερμανός Υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση στην υπόθεση της δεύτερης αξιολόγησης. Ο ίδιος είναι σκληρός διαπραγματευτής, φορέας συγκεκριμένων απόψεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση και το μέλλον της (μεταξύ πολλών άλλων στους κύκλους της Ε.Ε), με εμμονές για το Ελληνικό πρόγραμμα, ενώ βλέπει όλα τα θέματα περισσότερο από την νομική και κυρίως την πολιτική τους σκοπιά και λιγότερο από την καθαρά οικονομική.

ΒΟΛΦΓΚΑΝΓΚ ΣΟΙΜΠΛΕ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Αυτό όμως που θα κρίνει την στάση του, τόσο στο θέμα της αξιολόγησης όσο και στο θέμα της διαμάχης με το ΔΝΤ θα είναι οι Γερμανικές εκλογές σε ένα χρόνο και οι προσωπικές του πολιτικές φιλοδοξίες.

 Η επιδίωξη του είναι να «τετραγωνίσει τον κύκλο». Δηλαδή το ΔΝΤ να βάλει χρήματα παραμένοντας στο Ελληνικό πρόγραμμα, χωρίς όμως οι Ευρωπαίοι να ρυθμίσουν μακροπρόθεσμα το χρέος. Δεύτερη σκέψη του το Ταμείο να παραμείνει ως τεχνικός σύμβουλος μέχρι τις Γερμανικές εκλογές και μετά να ξαναγίνει η συζήτηση.

 Σε περίπτωση άμεσης αποχώρησης του ΔΝΤ ο κ. Σόιμπλε θα έχει θέμα με την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του, καθώς ο ίδιος τους είχε υποσχεθεί ότι το Ταμείο δεν πρόκειται να φύγει από το Ελληνικό πρόγραμμα. Ο  ίδιος φαίνεται πως αυτή τη στιγμή θέλει να κερδίσει χρόνο, μεταθέτοντας για το μέλλον όλες τις απαντήσεις. Μόνο δεδομένο ότι ο κ. Σόιμπλε έχει αποδείξει ότι μπορεί να «τετραγωνίσει τον κύκλο» και ότι όταν το παιχνίδι πάει στις καθυστερήσεις στο τέλος κερδίζει.

Pοή στη κατηγορία: Οικονομία
Πύρινη κόλαση σε ξενοδοχείο του Δουβλίνου (βίντεο)00:11ΤΕΕ: αναπτυξιακή πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη23:59Απολύθηκε ο Γιαννάκης από τον Άρη23:47Οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από τη γήρανση του πληθυσμού23:34“Μαγική ντρίμπλα” η υποψηφιότητα του Ροναλντίνιο στις εκλογές της Βραζιλίας23:21“Φουλ οι μηχανές” στον κινηματογράφο της προπαγάνδας στην Τουρκία (βίντεο)23:08Αφέθηκε ελεύθερος ο Σαρκοζί22:54O Έλληνας που …έχασε τα “κλειδιά” του Facebook (βίντεο)22:41Τούρκοι εθνικιστές χάκαραν τη Δήμητρα Αλεξανδράκη22:28“Χρυσό deal” στην Τουρκία για μεταβίβαση του Ομίλου Dogan (βίντεο)22:14Δίπλα στον Νεύτωνα και τον Δαρβίνο ενταφιάζεται ο Στίβεν Χόκινγκ22:01Η Νέα Υόρκη τίμησε την Ολυμπία Δουκάκη σε εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου (βίντεο)21:48Στην εντατική μετά το πολύωρο χειρουργείο ο Γιώργος Βουλγαράκης21:35Ισόβια στο δολοφόνο της εξάχρονης Στέλλας21:24Το “πάλεψε”, αλλά “λύγισε” ο Ολυμπιακός στη Μόσχα21:10“Βυθισμένες” κάτω από το χιόνι οι βορειοανατολικές αμερικανικές πολιτείες (βίντεο)20:58Ο ΠΑΟΚ “βύθισε” ακόμα περισσότερο τον Άρη20:44Έφεση από το Δημόσιο κατά της ακύρωσης προστίμων στην “Ελληνικός Χρυσός”20:32Τζόνσον: ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει το Μουντιάλ, όπως ο Χίτλερ τους Ολυμπιακούς Αγώνες20:18Παίζοντας πιάνο στην παγωμένη Βαλτική Θάλασσα (βίντεο)20:05
00:01:57Η Κομισιόν επιβεβαιώνει την πίεση του ΔΝΤ για την πρόωρη λήψη μέτρωνΣήμερα 20:44 
00:01:02 
Αντιμέτωπος με κατάσχεση ένας στους τρεις φορολογούμενουςΣήμερα 20:45
00:01:52 
Φόρους …Σουηδίας πληρώνουν οι Έλληνες, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑΣήμερα 20:45
00:01:21 
“Ασπίδα” της Ergo Ασφαλιστική στους δρομείς του Ημιμαραθώνιου της ΑθήναςΣήμερα 20:54
00:02:44 
“Χρυσό deal” στην Τουρκία για μεταβίβαση του Ομίλου DoganΣήμερα 20:06
00:01:14 
Κατέρρευσε η ιστοσελίδα του Εξοικονομώ Κατ΄ΟίκονΧθες 20:56
00:02:00 
Grow Your Business: στήριξη σε επιχειρήσεις για να μειώσουν την επιβάρυνση του περιβάλλοντοςΧθες 20:55
00:02:13 
Στενάζουν από τις μεγάλες απώλειες στα εισοδήματα τους οι ΈλληνεςΧθες 20:40
00:02:03 
Η …απολαυστική on camera αντιπαράθεση Τσακαλώτου - ΣτουρνάραΧθες 13:59
00:01:17 
Ο Κινέζος πρέσβης στον ΑΝΤ1: τι λέει για τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα19-03-2018 20:59
00:02:17 
Νέα αντιπαράθεση Τσακαλώτου με Στουρνάρα – Πρωταγωνίστρια στην μείωση μισθών η Ελλάδα19-03-2018 20:51
00:02:04 
ΕΑΕΕ: Θα αφήσεις την υγεία σου στη σφαίρα του…αόρατου;19-03-2018 17:28
00:01:31 
Κερδίζει ξανά το ενδιαφέρον των τουριστών η Αθήνα19-03-2018 13:49
00:01:42 
Ο εμπνευστής της μοριακής γαστρονομίας στην Αθήνα18-03-2018 13:51
00:02:15 
Έλληνες επιστήμονες σε μονάδα εξωσωματικής γονιμοποίησης στο Κόσσοβο18-03-2018 13:50
00:01:55 
Αισιόδοξη …αυστηρότητα προς την Ελλάδα από τον νέο Γερμανό ΥΠΟΙΚ17-03-2018 13:33
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο