LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΜεσσηνίαΔημοσίευση: 20 Μαΐου 2016 00:00

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα “Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας”

Οι περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης που παρευρέθηκαν στα φετινά Σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους.

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν για μια ακόμα χρονιά τα «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης που διοργάνωσε δωρεάν το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη», σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το ΙΕΚ Ορίζων και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Η τριήμερη εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό, πραγματοποιήθηκε για 4η χρονιά στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, από τις 10 ως τις 12 Μαΐου 2016.

Στόχος των Σεμιναρίων είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και η ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων. Οι περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης που παρευρέθηκαν στα φετινά Σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους, μαθαίνοντας παράλληλα νέους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για θέματα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία ενός χώρου εστίασης. Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν βραβευμένοι σεφ,  όπως ο Δημήτρης Μελεμενής – Costa Navarino, ο Κώστας Τσίγκας – Vespa Rosa, Pere Ubu, Testaccio & Steak Frites, ο Λευτέρης Λαζάρου – Varoulko Seaside, o Δόξης Μπεκρής - Γενικός Υπεύθυνος Chef για τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου “Fairmont” στην Αφρική, o Δημήτρης Δημητριάδης - Chef στο “Artisanal”, ο Γιώργος Βενιέρης - Chef “Mr. Pug” και o Αλέξανδρος Φουρούλης - Chef & συνιδιοκτήτης στο “ΜΑΝΗΜΑΝΗ”.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την θεωρητική ενότητα που παρουσίασε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου «Στήνοντας το εστιατόριό μου», είδαν στην πράξη τη διαδικασία παρασκευής μοναδικών πιάτων με Μεσσηνιακές συνταγές και προϊόντα από όλους τους σεφ, συμμετείχαν σε γευσιγνωσία τοπικού ελαιόλαδου μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τα ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του και επισκέφτηκαν μαζί με τον σεφ Δημήτρη Μελεμένη τους πλούσιους λαχανόκηπους της Costa Navarino.

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου δήλωσε σχετικά με τα σεμινάρια: «Το όραμα του Καπετάν Βασίλη για τη Μεσσηνία εξακολουθεί να αποτελεί οδηγό για όλους μας και το Ίδρυμα τιμά επάξια αυτή την παρακαταθήκη. Συμβουλεύω πάντα όλους τους συμμετέχοντες να είναι ειλικρινείς απέναντι σε όσους επισκέπτονται το εστιατόριο ή την ταβέρνα τους χρησιμοποιώντας τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που παράγει η Μεσσηνιακή φύση. Και ότι αυτή η δουλειά χρειάζεται μεράκι και αγάπη. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι επαγγελματίες της περιοχής συμμετέχουν κάθε χρονιά δυναμικά και πολλές φορές εφαρμόζουν στην πράξη συμβουλές και τεχνικές που παρουσιάζονται στα ετήσια Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη της επιχείρησής τους προς όφελος στην ουσία της περιοχής συνολικά».

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Πολύτιμο συστατικό των συνταγών που εκτέλεσαν οι διακεκριμένοι σεφ στα cooking classes αποτέλεσαν οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με τις τεχνικές της σύγχρονης γαστρονομίας. Χρησιμοποιήθηκαν θαλασσινά προϊόντα και προϊόντα κρέατος συνθέτοντας ξεχωριστά πιάτα όπως “Βιολογικό κοκοράκι με κριθαράκι, αρακά, σάλτσα από σταφίδες και κρασί Μοσχάτο”, “Κατσικάκι με βλαστούς ντοματιάς και πουρέ από καρότο αρωματισμένο με κύμινο”, “Μπακαλιάρος Τσιλάδια”, “Χοιρινό στήθος με πετιμέζι, φιστίκια, ‘παστό’ και ξύδι”, “Πικάντικες γαρίδες”, “Σύγκλινο με αφρό καγιανά στο κέλυφος”, “Κουσκούς κουνουπιδιού καπαμά”, “Τσιλάδια με τεμπούρα μπακαλιάρου” και “Scrabbled eggs με αγκινάρες και πάστα ελιάς”.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη», κ. Ξενοφώντας Κάππας, τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, να βλέπουμε την μεγάλη ανταπόκριση αλλά και το ζωντανό και αυξανόμενο ενδιαφέρον των επαγγελματιών του χώρου σχετικά με αυτόν τον θεσμό. Είναι μια διοργάνωση που χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται ώστε να απαντά στις ανάγκες των συμμετεχόντων, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση και προβολή στην μοναδικών χαρακτηριστικών γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας διαρκώς τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση του γαστρονομικού και κατ’ επέκταση αγροτικού προϊόντος της Μεσσηνίας».   

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαρέμβαση Εισαγγελέα για τη συνομιλία Πολάκη – ΣτουρνάραΧθες 16:49 | Πολιτική

Στο επίκεντρο η δημοσιοποίηση του διαλόγου. Πολιτική θύελλα μετά τους ισχυρισμούς του Αν. Υπ. Υγείας. Οργή Στουρνάρα. Επίθεση από Μαξίμου.

Βυθισμένη στο πένθος η Κρήτη για την οικογένεια που χάθηκε στον ΓεροπόταμοΧθες 15:31 | Κοινωνία

Σε κλίμα οδύνης αποχαιρέτησαν συγγενείς και φίλοι την μητέρα και την μια της κόρης στις Αρχάνες. Στο Λασίθι η δεύτερη πράξη του δράματος.

Βίντεο: Καρέ καρέ η επίθεση ανηλίκων σε γυναίκα για να της αρπάξουν την τσάνταΣήμερα 06:40 | Κοινωνία

Σοκάρουν οι εικόνες που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας. Η γυναίκα μόλις είχε κατέβει από αστιικό λεωφορείο και της επιτέθηκαν.

Απίστευτο! Έριξε μαύρο χιόνι στη Σιβηρία (εικόνες)Σήμερα 06:27 | Παράξενα

Σκηνικό από ταινία θρίλερ θυμίζει το τοπίο. Πως εξηγούν οι ειδικοί τα φαινόμενο και γιατί χτυπούν «καμπανάκι» κινδύνου.

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
Νέος εμπρησμός σε ΑΤΜ στην Θεσσαλονίκη (βίντεο)08:00Επίδομα παιδιού: πότε πληρώνεται η α΄ δόση07:48Πρόβλημα στην καρδιά ο Κεντίρα07:34Νέα αποχώρηση από το κόμμα των Εργατικών στην Βρετανία07:21Μαχαίρωσαν Αμερικανό ναύτη στην Κρήτη07:07Σοκ: αξιωματούχος της ΕΕ καταδικάστηκε για βιασμό μέσα στο κτήριο της Κομισιόν06:54Βίντεο: Καρέ καρέ η επίθεση ανηλίκων σε γυναίκα για να της αρπάξουν την τσάντα06:40Απίστευτο! Έριξε μαύρο χιόνι στη Σιβηρία (εικόνες)06:27Καιρός: ήλιος στην μισή χώρα, νεφώσεις στην άλλη μισή την Τετάρτη06:13Αναλυτικά οι προβλέψεις για τα ζώδια06:00Επικοινωνία Σάλιβαν με Κατρούγκαλο και Ζάεφ00:07Λίβερπουλ και Μπάγερν Μονάχου θα λύσουν… τις διαφορές τους στον επαναληπτικό23:56Οδηγός λεωφορείου έκανε αναστροφή και κινήθηκε αντίθετα σε αυτοκινητόδρομο! (βίντεο)23:41Η Ρεβέκκα Κοτσαρίδου παρουσίασε το πρώτο της βιβλίο (βίντεο)23:29Πολάκης: ο Πάπας της Ρώμης είναι ο Στουρνάρας και δεν μπορούμε να του μιλήσουμε23:17Στο “στόχαστρο” του ΣΥΡΙΖΑ o Μάκης Βορίδης23:04“Καμπανάκι” από την Εταιρεία Ογκολόγων-Παθολόγων Ελλάδος: “τοξική πρωτεύουσα” η Αθήνα (βίντεο)22:51Ξέσπασε ο πατέρας του αδικοχαμένου Στάθη Λαζαρίδη22:36Ο πατέρας του 12χρονου με σύνδρομο Άσπεργκερ μιλά στον ΑΝΤ1 για τον “Γολγοθά” της οικογένειας (βίντεο)22:22Τραγική κατάληξη στο θρίλερ της Σαντορίνης22:08
Δεν υπάρχει καταχώρηση
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο