LATEST NEWS
 
Τοπικά Νέα /ΜεσσηνίαΔημοσίευση: 20 Μαΐου 2016 00:00

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν τα “Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας”

Οι περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης που παρευρέθηκαν στα φετινά Σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους.

Με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή ολοκληρώθηκαν για μια ακόμα χρονιά τα «Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας» για τους επαγγελματίες της εστίασης που διοργάνωσε δωρεάν το Ίδρυμα «Καπετάν Βασίλη», σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, το ΙΕΚ Ορίζων και το Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου του ΤΕΙ Πελοποννήσου. Η τριήμερη εκδήλωση, που αποτελεί πλέον θεσμό, πραγματοποιήθηκε για 4η χρονιά στο Navarino Dunes, στην Costa Navarino, από τις 10 ως τις 12 Μαΐου 2016.

Στόχος των Σεμιναρίων είναι η ανάδειξη και καθιέρωση της γαστρονομικής παράδοσης της Μεσσηνίας και η ενίσχυση της προβολής και χρήσης των τοπικών προϊόντων. Οι περισσότεροι από 150 επαγγελματίες της εστίασης που παρευρέθηκαν στα φετινά Σεμινάρια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά σημαντικούς επαγγελματίες του χώρου και να μαγειρέψουν μαζί τους, μαθαίνοντας παράλληλα νέους τρόπους χρήσης και αξιοποίησης των τοπικών προϊόντων και αποκομίζοντας πολύτιμες γνώσεις και εμπειρίες για θέματα που αφορούν συνολικά τη λειτουργία ενός χώρου εστίασης. Στην φετινή διοργάνωση συμμετείχαν βραβευμένοι σεφ,  όπως ο Δημήτρης Μελεμενής – Costa Navarino, ο Κώστας Τσίγκας – Vespa Rosa, Pere Ubu, Testaccio & Steak Frites, ο Λευτέρης Λαζάρου – Varoulko Seaside, o Δόξης Μπεκρής - Γενικός Υπεύθυνος Chef για τα ξενοδοχεία και τα resorts του ομίλου “Fairmont” στην Αφρική, o Δημήτρης Δημητριάδης - Chef στο “Artisanal”, ο Γιώργος Βενιέρης - Chef “Mr. Pug” και o Αλέξανδρος Φουρούλης - Chef & συνιδιοκτήτης στο “ΜΑΝΗΜΑΝΗ”.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την θεωρητική ενότητα που παρουσίασε ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου «Στήνοντας το εστιατόριό μου», είδαν στην πράξη τη διαδικασία παρασκευής μοναδικών πιάτων με Μεσσηνιακές συνταγές και προϊόντα από όλους τους σεφ, συμμετείχαν σε γευσιγνωσία τοπικού ελαιόλαδου μαθαίνοντας να αναγνωρίζουν τα ποιοτικά στοιχεία και χαρακτηριστικά του και επισκέφτηκαν μαζί με τον σεφ Δημήτρη Μελεμένη τους πλούσιους λαχανόκηπους της Costa Navarino.

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ο σεφ Λευτέρης Λαζάρου δήλωσε σχετικά με τα σεμινάρια: «Το όραμα του Καπετάν Βασίλη για τη Μεσσηνία εξακολουθεί να αποτελεί οδηγό για όλους μας και το Ίδρυμα τιμά επάξια αυτή την παρακαταθήκη. Συμβουλεύω πάντα όλους τους συμμετέχοντες να είναι ειλικρινείς απέναντι σε όσους επισκέπτονται το εστιατόριο ή την ταβέρνα τους χρησιμοποιώντας τις εξαιρετικές πρώτες ύλες που παράγει η Μεσσηνιακή φύση. Και ότι αυτή η δουλειά χρειάζεται μεράκι και αγάπη. Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι επαγγελματίες της περιοχής συμμετέχουν κάθε χρονιά δυναμικά και πολλές φορές εφαρμόζουν στην πράξη συμβουλές και τεχνικές που παρουσιάζονται στα ετήσια Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην εξέλιξη της επιχείρησής τους προς όφελος στην ουσία της περιοχής συνολικά».

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη - Σεμινάρια Μεσσηνιακής Γαστρονομίας 2016

Πολύτιμο συστατικό των συνταγών που εκτέλεσαν οι διακεκριμένοι σεφ στα cooking classes αποτέλεσαν οι υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, σε συνδυασμό με τις τεχνικές της σύγχρονης γαστρονομίας. Χρησιμοποιήθηκαν θαλασσινά προϊόντα και προϊόντα κρέατος συνθέτοντας ξεχωριστά πιάτα όπως “Βιολογικό κοκοράκι με κριθαράκι, αρακά, σάλτσα από σταφίδες και κρασί Μοσχάτο”, “Κατσικάκι με βλαστούς ντοματιάς και πουρέ από καρότο αρωματισμένο με κύμινο”, “Μπακαλιάρος Τσιλάδια”, “Χοιρινό στήθος με πετιμέζι, φιστίκια, ‘παστό’ και ξύδι”, “Πικάντικες γαρίδες”, “Σύγκλινο με αφρό καγιανά στο κέλυφος”, “Κουσκούς κουνουπιδιού καπαμά”, “Τσιλάδια με τεμπούρα μπακαλιάρου” και “Scrabbled eggs με αγκινάρες και πάστα ελιάς”.

Ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη», κ. Ξενοφώντας Κάππας, τόνισε: «Είναι μεγάλη χαρά για εμάς, να βλέπουμε την μεγάλη ανταπόκριση αλλά και το ζωντανό και αυξανόμενο ενδιαφέρον των επαγγελματιών του χώρου σχετικά με αυτόν τον θεσμό. Είναι μια διοργάνωση που χρόνο με τον χρόνο εξελίσσεται ώστε να απαντά στις ανάγκες των συμμετεχόντων, δίνοντας παράλληλα σημαντική ώθηση και προβολή στην μοναδικών χαρακτηριστικών γαστρονομία και τα προϊόντα της περιοχής. Στόχος μας είναι να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, δημιουργώντας διαρκώς τις κατάλληλες προϋποθέσεις για περαιτέρω αναβάθμιση του γαστρονομικού και κατ’ επέκταση αγροτικού προϊόντος της Μεσσηνίας».   

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ελλάδα επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλιαΣήμερα 11:34 | Πολιτική

"Συστάσεις" στον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα. Σύσκεψη Τσίπρα στο ΥΠΕΞ. Το "casus belli" υπενθυμίζει εκπρόσωπος της Τουρκίας.

Αναγκαία η μικρή περικοπή των συντάξεων για τον ΡέγκλινγκΣήμερα 13:10 | Οικονομία

Ο επικεφαλής του ESM για τις περικοπές στις συντάξεις. Τι είπε για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Βρέθηκε σε πηγάδι το πτώμα του ΚασόγκιΣήμερα 11:46 | Κόσμος

Τι είπε ο ηγέτης του VATAN στο Sputnik. Αποκαλύψεις για την διαταγή της δολοφονίας μέσω Skype. Προσχεδιασμέο το έγκλημα, σύμφωνα με τον Ερντογάν.

Σκόπια: Διαγραφή του φιλοευρωπαϊστή αντιπροέδρου του VMROΣήμερα 06:39 | Πολιτική

Με συνοπτικές διαδικασίες διεγράφη και ο αντιπρόεδρος της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ, μετά τη διαγραφή επτά ακόμα βουλευτών.

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
Η Ελπίδα... αποκαλύπτεται στο “Πρωινό” (βίντεο)15:39Αθήνα προς Άγκυρα: δικαίωμα μας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια15:27ΠΟΕΔΗΝ: ο Διοικητής του Νοσοκομείου Κιλκίς χειροδίκησε σε εργαζόμενη15:1328η Οκτωβρίου στο Überness του Βασίλη Καλλίδη με ελληνικό μενού!15:00Εκπρόσωπος τουρκικού ΥΠΕΞ: δεν θα ανεχθούμε μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο14:48Άγριος καυγάς Σπίρτζη – Μανιάτη στην Βουλή14:35Αεροσυνοδός… έπεσε από αεροσκάφος, λίγο πριν την απογείωση!14:23Ο Κώστας Κόκλας μιλά για όλα στην Φαίη Σκορδά (βίντεο)14:10Το πολυνομοσχέδιο με τις μειώσεις στους φόρους “γράφει” η κυβέρνηση13:58“Έριξε” το διαδίκτυο το βλέμμα του 6χρονου που γιόρτασε μόνος τα γενέθλιά του (εικόνες)13:46Αποκαλύψεις Ερντογάν για την δολοφονία Κασόγκι13:35Διαρρήκτες άρπαξαν μέχρι και τα…διαβατήρια – Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του σπιτιού!13:23Αναγκαία η μικρή περικοπή των συντάξεων για τον Ρέγκλινγκ13:10Μόνο νίκη στο Europa League θέλουν Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ12:58Σολομός με ταμπουλέ λαχανικών από τον Λευτέρη Λαζάρου12:45Φωτιά σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας12:33Απεργούν οι δικαστικοί υπάλληλοι12:21Δραγασάκης κατά ΣΕΒ για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας12:10Η Φωτεινή Ψυχίδου στο “Πρωινό” για τον Δημήτρη Κοργιαλά, το Nomads και τα “καυτά” tweet (βίντεο)11:59Βρέθηκε σε πηγάδι το πτώμα του Κασόγκι 11:46