LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 13 Νοεμβρίου 2015 06:34

Τσίπρας: Μόνη πιθανότητα λύσης του προσφυγικού η συνεννόηση με την Τουρκία

Η θέση της Ελλάδας στη Σύνοδο της Βαλέτας. Τι λένε οι Ευρωπαίοι, τι η πλευρά της Ελλάδας. Έκλεισε το θέμα των κοινών περιπολιών.

Τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για το πώς πρέπει η ΕΕ να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, τη μεγαλύτερη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και έπειτα που αντιμετωπίζει ο δυτικός κόσμος, η Ευρώπη, έθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη σύνοδο κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στη Βαλέτα της Μάλτας.

 Ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέδειξε ουσιαστικά ως μονόδρομο για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης την αδήριτη αναγκαιότητα για συνεννόηση με την Τουρκία και σημείωσε ως θετικό τις αποφάσεις που πάρθηκαν, τονίζοντας ότι θα ξεκινήσει μια ουσιαστική προσπάθεια διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο της ΕΕ με την Τουρκία έως το τέλος του Νοεμβρίου. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το ταξίδι του κ. Τσίπρα στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι επαφές που θα έχει εκεί με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ως μοναδική δυνατότητα αντιμετώπισης αυτής της κρίσης να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής και από εκεί να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Κεντρική Ευρώπη.

«Μόνη λύση η συνεννόηση με την Τουρκία»

«Η μόνη πραγματική πιθανότητα για ουσιαστική διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης, είναι η συνεννόηση με την Τουρκία»

Ειδικότερα, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνόδου των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «όσον αφορά στη συζήτηση για την αναγκαιότητα συνεννόησης με την Τουρκία, αυτή την πρόταση την είχα θέσει σε επίπεδο Συμβουλίου Κορυφής από τον προηγούμενο Απρίλιο, την ανάγκη συνόδου ξεχωριστής με την Τουρκία, αλλά και προσπάθειας συνεννόησης και διαλόγου με τις τουρκικές αρχές». «Είναι θετικό λοιπόν», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ότι σήμερα πάρθηκαν αυτές οι αποφάσεις και θα υπάρξει, έχει ήδη ξεκινήσει, μια ουσιαστική προσπάθεια συνεννόησης και διαλόγου με την τουρκική κυβέρνηση που θα καταλήξει πιστεύουμε και σε ένα κοινό σχέδιο δράσης και σε μια σύνοδο με την Τουρκία μέχρι το τέλος του Νοέμβρη».

Σύνοδος Κορυφής - 12-11-2015 - πρωθυπουργοί - συνάντηση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο και σε αυτή τη στρατηγική, εντάσσεται και το ταξίδι μου στην Τουρκία την ερχόμενη εβδομάδα και οι συναντήσεις μου με τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου και τον Πρόεδρο Ερντογάν». Υπογράμμισε πως είναι προφανές ότι η μόνη πραγματική πιθανότητα να σταματήσουν αυτές οι ροές -ροές τόσο μεγάλες που καμιά χώρα, πόσο δε μάλλον η Ελλάδα της κρίσης, δεν μπορεί να διαχειριστεί-, και να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια διευθέτησης της προσφυγικής κρίσης, είναι η συνεννόηση με την Τουρκία, ώστε να δοθεί και οικονομική βοήθεια αλλά και ουσιαστική δυνατότητα να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής, τα hotspots δηλαδή να μεταφερθούν απέναντι και από εκεί να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, όχι από τα ελληνικά νησιά αλλά από την Τουρκία».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «αυτός πρέπει να είναι ο στόχος της συνεννόησης μιας έντιμης συμφωνίας με την τουρκική πλευρά». Είπε ότι σε αυτή την κατεύθυνση θα έχει τη δυνατότητα να συνομιλήσει με την κυβέρνηση της γείτονος χώρας. Πρόσθεσε πως «μέσα σε αυτό το πλαίσιο όλα τα ζητήματα που αφορούν και την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην ΕΕ βεβαίως και είναι ανοικτά να συζητηθούν, προφανώς πάντοτε υπό το πλαίσιο ότι θα τηρούνται οι όροι, δεν θα υπάρχει κάποια α λα καρτ συνεννόηση, θα τηρούνται οι όροι και οι αρχές της ενταξιακής διαδικασίας». Σε αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, είχε την ευκαιρία να μιλήσει και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, τον οποίο συνάντησε στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτας. «Για εμάς», τόνισε ο κ . Τσίπρας «είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνουν βήματα και προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού στην Τουρκία που είναι απαραίτητοι όροι για την ενταξιακή διαδικασία, βεβαίως όμως και προς την κατεύθυνση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και των προσπαθειών για μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού προβλήματος».

Η Ελλάδα να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στη Βαλέτα.

Σύνοδος Κορυφής - 12-11-2015 - πρωθυπουργοί - συνάντηση

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση αυτή έκλεισε η όποια σεναριολογία των προηγούμενων ημερών σχετικά με «κοινές περιπολίες» Ελλάδας-Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον κ. Γιούνκερ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία. Επιπλέον, είπε ότι επιθυμεί να συμβουλεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα πριν να γίνονται οι επαφές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», του είπε ότι δεν θα ξανατεθεί και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», έκφραση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στον χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Σύνοδος Κορυφής - 12-11-2015 - πρωθυπουργοί - συνάντηση

«Ο δυτικός κόσμος, η Ευρώπη, βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το μέγεθος των προσφυγικών ροών, οι μετακινήσεις πληθυσμών είναι οι μαζικότερες που έχουμε δει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά», τόνισε στη δήλωσή του ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «συνεπώς αντιλαμβανόμαστε όλοι την αναγκαιότητα να σκύψουμε όχι μόνο στις επιπτώσεις αλλά και στις αιτίες που γεννούν την ανάγκη σε αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από τα σπίτια τους».

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Βαλέτας για τη Μετανάστευση που αφορούσε στη συνάντηση της ΕΕ με τις αφρικανικές χώρες, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως είναι «θετικό ότι έγινε η Σύνοδος, τονίζοντας ότι «πρέπει όμως να ψάξουμε τις απαντήσεις αλλού, να κάνουμε πιο συντονισμένες προσπάθειες για ειρηνική επίλυση των διαφορών, συντονισμένες προσπάθειες για να δοθεί αναπτυξιακή πνοή στις χώρες του τρίτου κόσμου, να διευθετηθούν τα χρέη τους». «Κάτι όμως που», όπως επισήμανε, «απέχει πάρα πολύ από το επίπεδο συζήτησης σήμερα και στην ΕΕ και συνολικά στον αναπτυγμένο δυτικό κόσμο.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «βεβαίως ήταν πολύ σημαντικό ότι έγινε αυτή η Σύνοδος, όμως η Ευρώπη και ο ανεπτυγμένος δυτικός κόσμος δεν είναι ακόμη σε θέση να δώσει ουσιαστικές απαντήσεις στα μεγάλα και κρίσιμα ερωτήματα που είναι: ‘τι αναγκάζει αυτούς τους ανθρώπους μαζικά να μετακινούνται από τις εστίες τους;'». «Η απάντηση», υπογράμμισε, «δεν μπορεί να είναι άλλη από το ότι τους αναγκάζουν οι πόλεμοι, οι συγκρούσεις, οι επεμβάσεις, αλλά και η διαχρονική λεηλασία των φυσικών πόρων αυτών των χωρών από τις πολυεθνικές εταιρείες, από την ανεπτυγμένη Δύση».

Σύνοδος Κορυφής - 12-11-2015 - πρωθυπουργοί - συνάντηση

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «συνεπώς δεν θα έπρεπε να ξαφνιαζόμαστε εμείς που ζούμε στις ανεπτυγμένες χώρες της Δύσης για ποιο λόγο έχουμε αυτές τις μαζικές ροές. Θα έπρεπε να προβληματιστούμε και να αναλογιστούμε ότι αν συνεχιστεί η κλιματική αλλαγή σε λίγα χρόνια μπορεί να είμαστε μπροστά σε ροές που δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με την έλλειψη ασφάλειας, εργασίας και αξιοπρέπειας γι' αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και την έλλειψη νερού».

Η θέση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία

Σχετικά με το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ήταν ο πρώτος που είπε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί εκεί και ήταν ο πρώτος που έβαλε στο τραπέζι να ξεκινήσει η συζήτηση και η προσπάθεια συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κινήθηκε στην κατεύθυνση, ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει χρήματα για να μπορέσει να ενισχύει τους μηχανισμούς της, όμως αυτό συνδέεται άμεσα με την υποχρέωση να ανακοπούν τα ρεύματα προς το Αιγαίο.

Επιπλέον, ότι θα πρέπει να φτιαχτούν κέντρα υποδοχής στην Τουρκία, κάτι που όμως συνδέεται άμεσα με το να λειτουργήσει από εκεί μηχανισμός επανεγκατάστασης. Δηλαδή να φτιαχτούν hotspots και να γίνεται ταυτοποίηση και επανεγκατάσταση απευθείας από το τουρκικό έδαφος.

 Σε σχέση με τη φιλελευθεροποίηση της βίζας που ζητά η Τουρκία (σ.σ.για την οποία η ελληνική πλευρά έχει εκφραστεί θετικά), συνδέεται εκ των πραγμάτων με το να γίνει συμφωνία επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία.

Σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, θα πρέπει όμως να γίνει σε συμφωνημένο πλαίσιο με βάση τα ήδη δεδομένα της συμφωνίας, η οποία έχει παγώσει προς το παρόν και επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η θέση της Κύπρου.

Σύνοδος Κορυφής - 12-11-2015 - πρωθυπουργοί - συνάντηση

 Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ν. Αναστασιάδη

 Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Βαλέτας , ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε διμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, είχαν ανταλλαγή απόψεων για το ζήτημα του ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία. Τονίστηκε η ανάγκη να συμβάλει η Τουρκία αποφασιστικά στην επίλυση του Κυπριακού. Επιπλέον, υπήρξε συντονισμός ενόψει της άτυπης συνόδου των κρατών-μελών της ΕΕ για το προσφυγικό, η οποία θα ακολουθούσε μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής για τη Μετανάστευση.

 Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε και για το ταξίδι του, σήμερα Παρασκευή, στο Ισραήλ. Ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί στις 25 Νοεμβρίου το Ισραήλ και στις 26 Νοεμβρίου την Παλαιστίνη. Επιπλέον, ο κ. Αναστασιάδης τον ενημέρωσε για το ταξίδι του στην Ιορδανία, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συζητείται και υπάρχει περίπτωση για τριμερείς Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας, όπως υπάρχουν οι τριμερείς της Ελλάδας και της Κύπρου με την Αίγυπτο και εκείνες που έχουν αποφασιστεί και προγραμματίζονται με το Ισραήλ.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣκουρλέτης: το δίλημμα πρόοδος η συντήρηση επανέρχεται με σύγχρονους όρουςΣήμερα 14:07 | Πολιτική

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας προοδευτικός – αριστερός πόλος.

Οι βασικοί άξονες του προγράμματος της ΝΔ για την ΥγείαΣήμερα 12:02 | Πολιτική

Πως θα αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων, αλλά και η «μάχη» κατά του καρκίνου.

Χαρίτσης: τα μέτρα ανακούφισης της κοινωνίας αλλάζουν το πολιτικό κλίμαΣήμερα 08:08 | Πολιτική

Οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σε εμάς που υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας και στο παλαιό πολιτικό προσωπικό που οδήγησε τη χώρα στα μνημόνια, τόνισε ο ΥΠ.ΕΣ.

Συνάντηση Γεννηματά - ΣάντσεθΣήμερα 12:28 | Πολιτική

Τι συζήτησαν η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ με τον Ισπανό Πρωθυπουργό στο περιθώριο του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
Κικίλιας: ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ναρκοθετήσει την πρωθυπουργία Μητσοτάκη15:01Ηρωική διάσωση γυναίκας από φλεγόμενο διαμέρισμα (βίντεο)14:48Τα αποκαλυπτήρια του νέου αγωνιστικού μονοθέσιου της Ferrari (βίντεο)14:34Εθνική Τράπεζα: πρωταγωνίστρια και το 2019 στον τομέα της ενέργειας14:21Σκουρλέτης: το δίλημμα πρόοδος η συντήρηση επανέρχεται με σύγχρονους όρους14:07“Άρωμα” Ελλάδας στα βραβεία Σεζάρ13:54Χειρουργήθηκε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος13:39“Your Face Sounds Familiar”: ανατρεπτικές εμφανίσεις και εκπλήξεις την Κυριακή (εικόνες)13:24Χαροπαλεύει 17χρονος μετά από τροχαίο13:10Στα “λευκά” η Τούμπα - Τι θα γίνει με το ντέρμπι (εικόνα)12:56Το απόλυτο παστίτσιο από τον Βασίλη Καλλίδη12:43Συνάντηση Γεννηματά - Σάντσεθ12:28Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση για τον θάνατο του 4 μηνών βρέφους στην Λάρισα12:15Οι βασικοί άξονες του προγράμματος της ΝΔ για την Υγεία12:02Έφαγε σε εστιατόριο με αστέρι Michelin και λίγες ώρες μετά πέθανε11:47Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Σουδάν11:34Αυτοκτόνησε μέσα στην πλατεία!11:19“Ωκεανίς”: Πώς θα προστατεύσετε τις σωληνώσεις από την παγωνιά11:06Μεσολόγγι: “ο Ιερός Λόχος αναγεννάται στην Ιερή Πόλη” (εικόνες)10:52ΙΟΒΕ: με το ζόρι τα βγάζουν πέρα 2 στους 3 Έλληνες10:39
00:01:49Πολιτική κόντρα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο ΙόνιοΧθες 19:51 
00:03:05 
Αποδοκιμασίες κατά Τζανακόπουλου για τη Συμφωνία των ΠρεσπώνΧθες 19:52
00:01:31 
Σε εκλογικό συναγερμό έθεσε τον κομματικό μηχανισμό της ΝΔ ο ΜητσοτάκηςΧθες 20:52
00:02:28 
Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος μιλά στον ΑΝΤ1 για την απόφαση να μπει στον πολιτικό στίβοΧθες 20:46
00:00:50 
Αποδοκιμασίες κατά του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην ΔράμαΧθες 22:10
00:01:04 
Παρουσία Τσίπρα η εκδήλωση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, Νάσου ΗλιόπουλουΧθες 20:52
00:01:59 
Μαίνεται η τουρκική προπαγάνδα με αφορμή την άσκηση “Γαλάζια Πατρίδα”Χθες 19:48
00:02:07 
Νέο αριστερό άδειασμα στον Πολάκη από την «Αυγή»Χθες 13:46
00:25:41 
Κλιμακώνει την ένταση η ΤουρκίαΧθες 08:47
00:01:41 
Σαρωτικές αλλαγές φέρνει νομοσχέδιο του Υπ. Εθνικής Άμυνας21-02-2019 20:35
00:02:47 
Ο τρόμος για σκηνικό αναβίωσης του «ψυχρού πολέμου» και οι σφήνες της… Τουρκίας21-02-2019 20:34
00:02:47 
ΝΔ κατά Πολάκη και Πολάκης κατά… πάντων21-02-2019 20:33
00:02:36 
“Άναψε φωτιές” το λάθος με την… ψήφο του Τσακαλώτου στον Μητσοτάκη!21-02-2019 20:43
00:00:41 
Μητσοτάκης: επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ανεξέλεγκτη χρήση ναρκωτικών21-02-2019 20:43
00:02:16 
Έπαινοι Τραμπ στον Τσίπρα για την Συμφωνία των Πρεσπών - «Πολεμοχαρείς» δηλώσεις Καμμένου21-02-2019 13:54
00:15:39 
Παρέμβαση της εισαγγελίας προκάλεσε η δημοσιοποίηση της συνομιλίας Πολάκη - Στουρνάρα21-02-2019 08:07
00:01:35 
Οι 15 νέοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές της ΝΔ 20-02-2019 20:55
00:00:46 
Γεννηματά: στελέχη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ χρησιμοποιούν μεθόδους μαφίας 20-02-2019 19:50
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο