LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 23 Σεπτεμβρίου 2016 09:24 | Ανανέωση: 23 Σεπτεμβρίου 2016 10:18

Κατρούγκαλος στον ΑΝΤ1: επανυπολογισμός συντάξεων βάσει του καταβαλλόμενου ποσού

Τι είπε στο «Καλημέρα Ελλάδα» για τις μειώσεις στις συντάξεις, το ΕΚΑΣ και τα ενιαία επιδόματα.

«Ο νόμος λέει ρητά ότι όχι στα ποσά προ των μνημονιακών περικοπών, αλλά στα νυν καταβαλλόμενα ποσά ισχύει η «προστασία» των συντάξεων μέχρι τα 1300 ευρώ», είπε μιλώντας στον Γιώργο Παπαδάκη και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο Υπουργός Εργασίας.

Όπως διευκρίνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, «όποιος σήμερα παίρνει ως 1.300 ευρώ, ως άθροισμα κύριας κι επικουρικής σύνταξης, δεν θα υπάρξει μείωση της επικουρικής. Αν και όπου γίνει λάθος θα διορθωθεί. Γι΄ αυτό στέλνουμε σε κάθε συνταξιούχο που είχε περικοπή, μια αναλυτική περιγραφή για το τι συνέβη. Σε αυτό το χαρτί θα τους λέμε πόσα έπαιρνε, πόση περικοπή υπέστη και σε ποιο ύψος θα είναι πλέον οι αποδοχές τους».

Όπως προσέθεσε ο κ. Κατρούγκαλος «ο επανϋπολογισμόςτων συντάξεων γίνεται με βάση τον συντάξιμο μισθό και όχι το ποσό της σύνταξης», σημειώνοντας ότι «μειώσεις θα υποστεί συνολικά περίπου  1 στους 4 που παίρνουν επικουρική και 1 στους 10 από το σύνολο των συνταξιούχων».

«Βάση ισονομίας»

«Κάθε οριζόντια μείωση είναι αντισυνταγματική. Όταν έπρεπε να γίνουν οι αλλαγές, κάναμε έναν νέο τρόπο υπολογισμού σύνταξης, που βασίζεται στην βασική αρχή της ισονομίας. Αυτά τα χρήματα έχουμε, αυτά μπορούμε να δώσουμε, δεν πρέπει να έχουμε διαφορετικών κατηγοριών συνταξιούχους», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας.

«Απολύτως άδικη η περικοπή του ΕΚΑΣ»

«Η περικοπή του ΕΚΑΣ ήταν άδικη, δεν ήταν κομμάτι της μεταρρύθμισης. Μας ζητήθηκε από τον Ιούνιο, ψηφίστηκε και από ΝΔ και από ΠΑΣΟΚ κι εμείς βάλαμε στην θέση του, ως αντίβαρο, την εθνική σύνταξη», είπε ο Υπουργός Εργασίας, αναφορικά με το «μαχαίρι» του ΕΚΑΣ από εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Για τα επιδόματα

Ερωτηθείς για τα 950 εκατομμύρια ευρώ που, βάσει μνημονίου, πρέπει να κοπούν από τις δαπάνες για την κοινωνική πολιτική, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε ότι η δαπάνη για το «εγγυημένο εισόδημα» θα είναι πολύ υψηλότερη, συμπληρώνοντας «διαπραγματευόμαστε με τους δανειστές, να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα κομμάτι από το ποσό των σημερινών επιδομάτων, για να κάνουμε όσο μεγαλύτερη επιδοματική πολιτική γίνεται».

«Αριστερός ήμουν και είμαι»

«Εγώ Αριστερός ήμουν και Αριστερός έμεινα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας στο «γιατί ψήφισε το τρίτο μνημόνιο;». Είπε ότι το «τρίτο μνημόνιο ήταν ένας αναγκαστικός συμβιβασμός», συμπληρώνοντας ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έγινε για να εξουδετερώσουμε ότι κακό υπήρχε μέσα στο μνημόνιο, με όρους ισονομίας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Η κράτηση της εισφοράς υγείας 6% γινόταν όχι στα καταβαλλόμενα, αλλά στα προ μνημονιακών περικοπών ποσά, πλέον όμως αυτή η κράτηση θα γίνεται επί του καταβαλλόμενου ποσού, είπε ο κ. Κατρούγκαλος, σημειώνοντας ότι «είναι μόνο 251.000 δικαιούχοι είναι εκείνοι που παίρνουν δύο κύριες συντάξεις και θα επιβαρυνθούν, καθώς μέχρι τώρα ίσχυε μόνο για όσους παίρνουν μία κύρια σύνταξη η εν λόγω κράτησης». 

Διαπραγμάτευση για εργασιακά

Σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση στα εργασιακά, ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι είναι «εκτός διαπραγμάτευσης ο κατώτατος μισθός, μόνο ο τρόπος που θα υπολογίζεται αυτός θα συζητηθεί» , συμπληρώνοντας ότι από ελληνικής πλευράς στην διαπραγμάτευση θα τεθεί το θέμα της επαναγοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων», ενώ επιτιθέμενος για ακόμη μια φορά στο ΔΝΤ για «εμμονές» και «σχέδιο Πινοσέτ», είπε ότι το Ταμείο βάζει στο τραπέζι το ζήτημα των ομαδικών απολύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου. Για τα δύο τελευταία, όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, «η Κυβέρνηση θα συζητήσει με βάση την κοινή δήλωση των κοινωνικών εταίρων, που για εμάς είναι η εθνική γραμμή διαπραγμάτευσης».

ΑΚΑΓΕ και Αναδρομικά

Ερωτηθείς για το «σπάσιμο» του «κουμπαρά του ΑΚΑΓΕ» είπε ότι δεν συνιστά πρόβλημα ή καινοφανή πρακτική, τόνισε ωστόσο ότι «δεν κινδυνεύει η καταβολή ούτε μιας σύνταξης».

Για τις αναδρομικές κρατήσεις στις συντάξεις, ο Υπουργός Εργασίας είπε ότι «είναι πολύ άδικο να πάρουμε μαζεμένα τα αναδρομικά των περικοπών. Θα εφαρμοστεί σε όλους ο νόμος που αφορούσε συνταξιούχους του Δημοσίου κι έλεγε ότι δεν μπορεί η μηνιαία κράτηση αναδρομικών 10% με πλαφόν τα 50 ευρώ. Αυτό πλέον θα ισχύσει για όλους, περιλαμβάνεται σε διάταξη νομοσχεδίου που είναι ήδη στην Βουλή προς ψήφιση».

Για τα μπλοκάκια

Για τους αμειβόμενους με «μπλοκάκι», είπε ότι «δεν θα δίνουν αυτοί μόνοι το 20% του φόρου σαν να είναι επιχειρηματίες, αλλά θα γίνεται η καταβολή του φόρου κατά 13,5% από τον εργοδότη και το υπόλοιπο ποσό από τον υπάλληλο».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣτην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών “εν μέσω θυέλλης”Σήμερα 12:24 | Πολιτική

Μία ημέρα πριν το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, εν μέσω πυρών από τον Μίκη Θεοδωράκη κι ενώ Κοτζιάς και Καμμένος πάνε στα δικαστήρια. Διαβάστε το κείμενο της Συμφωνιας.

Debate Κατρούγκαλου – Δένδια στον ΑΝΤ1 για την Συμφωνία των Πρεσπών (βίντεο)Σήμερα 20:23 | Πολιτική

Τι λέει ο Αν. ΥΠΕΞ για την «επόμενη ημέρα» και όσους πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο. «Πυρά» του βουλευτή της ΝΔ για εκχωρήσεις στους Σκοπιανούς.

Σκηνικό έντασης με παρ' ολίγον ατύχημα στο ΑιγαίοΣήμερα 15:06 | Πολιτική

«Πόλεμος» στο Φαρμακονήσι με τουρκικά F-16 που παρενόχλησαν ελληνικό Super Puma. Τι αποκάλυψαν στον ΑΝΤ1 πηγές της Πολεμικές Αεροπορίας.

Το Ποτάμι: στην “απέναντι όχθη” Ψαριανός και ΑμυράςΣήμερα 18:12 | Πολιτική

Η ανάρτηση την οποία συνυπογράφουν οι δύο βουλευτές, προεξοφλώντας τη διάλυση του κόμματος.

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
Πέθανε από... θλίψη το πιο χαριτωμένο σκυλί του κόσμου!23:59Πρωτιές στην τηλεθέαση για τον ΑΝΤ123:50Αρκτική: Άνοδος της θερμοκρασίας και εξαφάνιση ειδών – Οι συνέπειες23:39“Σπείρα των ΑΤΜ”: ελεύθεροι δύο από τους κατηγορούμενους23:25Νύχτα “μαγική” με Πανσέληνο, ολική έκλειψη και σούπερ φεγγάρι - Ορατά στην Ελλάδα23:11Το βίντεο των διοργανωτών: “Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο”22:56Κέικ πορτοκάλι με σοκολάτα από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη22:42Ντιμιτρόφ: η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ σπουδαία για να αποτύχει22:27Παρέμβαση Τραμπ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία ζητά ο Ενές Καντέρ (βίντεο)22:13Νεκροί από περιστέρια σε νοσοκομείο21:59Οργή των συγγενών της Ελένη Τοπαλούδη μετά τις νέες αποκαλύψεις για τον δολοφόνο της (βίντεο)21:44Αήττητος ο ΠΑΟΚ επελαύνει για τον τίτλο21:31Τάτσιος στον ΑΝΤ1: εκτιμούμε ότι θα είναι το μεγαλύτερο συλλαλητήριο των τελευταίων χρόνων (βίντεο)21:17Μητσοτάκης: αδιαπραγμάτευτη η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% στη διετία21:05“Λευκή” ισοπαλία στο ντέρμπι των ουραγών20:51Στους δρόμους οι Αμερικανίδες κατά του Τραμπ (εικόνες)20:37Debate Κατρούγκαλου – Δένδια στον ΑΝΤ1 για την Συμφωνία των Πρεσπών (βίντεο)20:23Δημοψήφισμα για την Συμφωνία των Πρεσπών ζητούν δημοφιλείς καλλιτέχνες (βίντεο)20:09Δεκάδες συλλήψεις παράνομων αποκλειστικών νοσοκόμων19:56“Κίτρινα γιλέκα”: μάχες σώμα με σώμα στο Παρίσι (εικόνες)19:43
Ανοίγματα, προ-σ-κλήσεις και αντιδράσεις για την Συμφωνία των ΠρεσπώνΣήμερα 20:21 
 
Ακραία τουρκικά πρόκληση με παρ΄ ολίγον ατύχημα στο ΑιγαίοΣήμερα 20:51
 
Ευθεία επίθεση Μητσοτάκη στον Τσίπρα: η γελοιότητα έχει και όριαΣήμερα 20:23
 
Debate Κατρούγκαλου – Δένδια στον ΑΝΤ1 για την Συμφωνία των ΠρεσπώνΣήμερα 20:32
 
“Εμφύλιος” στην οικογένεια Παπανδρέου για την Συμφωνία των ΠρεσπώνΣήμερα 20:23
 
Στα δικαστήρια Κοτζιάς και Καμμένος για την Συμφωνία των ΠρεσπώνΣήμερα 20:22
 
Προαναγγελία αποχώρησης Ψαριανού- Αμυρά από το ΠοτάμιΣήμερα 20:22
 
Επεισόδια και επέμβαση των ΜΑΤ πριν από την ομιλία Σκουρλέτη στο ΒόλοΣήμερα 13:51
 
Νέα καταγγελία του ΚΚΕ για τηλεφωνικές υποκλοπέςΣήμερα 14:10
 
Μητσοτάκης: έχουμε “ανάπηρη” Κυβέρνηση μειοψηφίαςΣήμερα 13:49
 
Στην Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών “εν μέσω θυέλλης”Σήμερα 13:46
 
«Έκρηξη» Πολάκη για την αιφνιδιαστική επίσκεψη Μητσοτάκη στο «Αττικόν»Χθες 20:14
 
Οι «στροφές» του Καμμένου στα μπουζούκια και οι διαγραφές κορυφαίων στελεχών των ΑΝΕΛΧθες 20:13
 
Ο ΣΥΡΙΖΑ επισπεύδει τις διαδικασίες για την κύρωση της Συμφωνίας των ΠρεσπώνΧθες 20:12
 
Με το «κομπιουτεράκι» ανά χείρας για τις ψήφους στην Συμφωνία των ΠρεσπώνΧθες 20:12
 
Συναγερμός μετά από τηλεφώνημα για «ύποπτη» επίσκεψη στο σπίτι του ΔανέλληΧθες 13:39
 
Διεθνολόγοι αναλύουν τα «αγκάθια» της Συμφωνίας των ΠρεσπώνΣήμερα 21:02
 
«Στο κόκκινο» οι τουρκικές προκλήσεις στο ΑιγαίοΣήμερα 14:09
 
Αμείωτος ο τουρκικός χαβάς της έντασης στο Αιγαίο και την ΘράκηΧθες 20:25
 
Ελπίδες των διοργανωτών για μεγάλη συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την ΜακεδονίαΧθες 20:24
 
«Ναι μεν, αλλά…» από τον Παπανδρέου για την Συμφωνία των ΠρεσπώνΧθες 20:14
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο