LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2017 20:57

Τραμπ: τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα

Τι είπαν Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στον Λευκό Οίκο.

Εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στον Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη φιλοξενία στην Βάση της Σούδας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντασσεται και η είδηση που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το “κλείσιμο” συμφωνίας ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών F-16.

Μένουμε δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν και επιβεβαιώνουμε την δέσμευσή μας να στηρίξουμε το αίτημα για ανακούφιση του χρέους, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ σπεύδοντας να σημειώσει ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις».

Ο Ντ. Τραμπ μάλιστα αναφέρθηκε στο ρεκόρ του Dow Jones (πάνω από τις 23.000 μονάδες) και ευχήθηκε κάτι αντίστοιχο για την Ελλάδα.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

"Πυλώνας ασφάλειας η Ελλάδα"

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε το Ντ. Τραμπ για τη συνάντηση και μίλησε για τις κοινές αξίες. Οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα, όπως και η ελληνική επανάσταση εμπνεύστηκε από τον αγώνα των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία, τόνισε ο Πρωθυπουργός 

Η σχέση μας στηρίζεται στην ομογένεια που προσφέρει πολλά και στις δυο χώρες. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορεί να είναι σήμερα στο καλύτερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Στηριζόμαστε στον αμοιβαίο σεβασμό αλλά και στη στήριξη των ΗΠΑ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εκπληρώνει τρεις στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια:

  • Εξέρχεται από την κρίση και προσελκύει επενδύσεις, ενώ αυξάνει τις εξαγωγές της.
  • Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας σε μια από τις πλέον ασταθείς και ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Μια χώρα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σύμμαχος των ΗΠΑ που όμως παράλληλα διατηρεί το διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, καθώς αναγνωρίζουμε τη σημασία της ευρωπαϊκής πορείας.
  • Η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμού γίνεται κόμβος μεταφορών και ενέργειας μέσα από τους αγωγούς που κατασκευάζονται αλλά και τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, που μπορεί να αποτελέσει πύλη για σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και πιο ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ για να βγούμε από την κρίση, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι "η Ελλάδα προσβλέπει στη δίκαια λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά παράλληλα τονίζουμε ότι η επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει τη σχέση δυο νατοϊκών συμμάχων. Θα είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου αλλά θα προστατεύουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" . Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόσθεσε πως αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

"Ο τρόπος του Τραμπ μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό"

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για την παλαιότερη δήλωσή του αναφορικά με την εκλογή του Ντ. Τραμπ  «καλύτερα να μην συμβεί αυτό το κακό» είπε ότι «ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό». Η συνάντηση που είχαμε ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι αλλά ότι υπάρχει θέληση να παραμερίσουμε τις διαφορές και να βρούμε αυτά που μας ενώνουν. Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και υπάρχει βαθιά στις ΗΠΑ. Συνεχιστής αυτής της παράδοσης είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι επενδύσεις και το ενδιαφερον Τραμπ για το Ελληνικό

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την προώθηση των επενδύσεων με ένα αναπτυξιακό νόμο που δίνει σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μια 12ετία.

Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων και προωθήθηκε η fast track διαδικασία για στρατηγικές επενδύσεις. Παράλληλα ψηφιοποιήθηκαν διαδικασίες για τη δημόσια διοίκηση. Εχω συγκροτήσει task force για τις επενδύσεις, ώστε να βλέπουμε αν εφαρμόζονται οι νόμοι.

Όπως είπε, ο Ντ. Τραμπ ρώτησε για το Ελληνικό για το οποίο είχε ενδιαφερθεί ως επιχειρηματίας. Τον ενημέρωσα ότι προχωρά και γρήγορα θα γίνει πόλος έλξης και άλλων επενδύσεων. «Είμαστε σε σημείο στροφής που οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα είναι πλέον επενδυτικός προορισμός.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

"Να υπάρξουν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία"

Παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και τις ανησυχίες που εδράζονται από την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο είμαστε χώρα που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πρέπει να μείνει προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική, στη συνεργασία με τον Δυτικό Κόσμο και το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Μπορεί να γίνει μοχλός πίεσης προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού. Είμαστε υπέρ της παραμονής στο ΝΑΤΟ αλλά πρέπει να κάνουμε σαφές ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και η συνεργασία με τον Δυτικό Κόσμο έχει και κάποιες προϋποθέσεις. Μια είναι να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να μην δημιουργεί εντάσεις. Αυτά τα εξήγησα στον Ντ. Τραμπ και μίλησα για την ανάγκη να υπάρξουν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Η Άμυνα και η Σούδα

Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, τόνισε ο Ντ. Τραμπ. Είναι σταθερή χώρα που όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα. Σε αμυντικό επίπεδο είναι σημαντικός εταίρος. Εχουμε τεράστια εμπιστοσύνη σε ότι πράττουν σε αμυντικό επίπεδο. Ηταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος και θα είμαστε φίλοι και εταίροι για πολλά χρόνια, κατέρληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣτο Thessaloniki Summit 2018 ο Αλέξης ΤσίπραςΣήμερα 08:40 | Πολιτική

Η Σύνοδος οργανώνεται από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ποιοι άλλοι Πρωθυπουργοί θα δώσουν το "παρών". 

Νέες απειλές πολέμου από τον Τσαβούσογλου για το ΑιγαίοΣήμερα 10:25 | Πολιτική

Εκτός από την διπλωματία και το δικαστήριο υπάρχει και άλλη... επιλογή για την Τουρκία, τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. "Πυρά" και για το Κυπριακό.

ΥΠΕΞ για Κύπρο: Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολήςΣήμερα 11:50 | Πολιτική

Το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα με αφορμή την 35η επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο.

Συνταγματική Αναθεώρηση: Διαφοροποίηση Μιχελογιαννάκη από την “γραμμή Τσίπρα”Σήμερα 06:27 | Πολιτική

Λίγες ώρες μετά την σύγκρουση των αρχηγών στην Βουλή, «άρχισαν τα όργανα» και εσωκομματικά για τις διατάξεις και τις αλλαγές.

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
“Ξήλωσαν” διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών: Έλληνες οργάνωναν την μεταφορά της κοκαΐνης (εικόνες)13:08Συνεχίζεται ο “χορός των Ρίχτερ” στην Ζάκυνθο!13:06“Κύμα” παραιτήσεων στην κυβέρνηση Μέι φέρνει το Brexit12:54Απίστευτη τραγωδία: μαϊμού μπήκε σε σπίτι, άρπαξε βρέφος και το σκότωσε!12:41Πάμε Στοίχημα: έδωσε 1 ευρώ και πήρε 8100 ευρώ από 3 αγώνες12:28Εκπρόσωπος Όρμπαν: δεν βοήθησε η Ουγγαρία τον Γκρουεφσκι να φύγει από τα Σκόπια12:15Δοκιμάζει τις αντοχές όλων ο σκληρότερος αγώνας έως τώρα στο “Nomads Μαδαγασκάρη” (βίντεο)12:03ΥΠΕΞ για Κύπρο: Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής11:50Θύμα διάρρηξης η Πωλίνα!11:38“Ζητείται Ψεύτης”: σάλος για την ακύρωση της παράστασης του Μάρκου Σεφερλή (βίντεο)11:25Παραιτήθηκε ο Υπουργός Brexit11:13Μαθητής έριξε γροθιά σε συμμαθητή του και τον έστειλε στο νοσοκομείο!11:04Drone καταγράφει τις τεράστιες καταστροφές από την φονική φωτιά στην Καλιφόρνια (βίντεο)10:50Ζώδια: οι προβλέψεις της Πέμπτης10:37Νέες απειλές πολέμου από τον Τσαβούσογλου για το Αιγαίο10:25Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για το Brexit10:12Βίντεο από την διάσωση 34χρονου που έπεσε σε γκρεμό στην Χίο10:00Κίεβο: Μολότοφ σε ναό του Οικουμενικού Πατριαρχείου09:47Συγκλονίζει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο: Είμαστε Έλληνονιγηριανοι και σε όποιον αρέσει09:33Τους έπιασαν μεταμφιεσμένους και οπλισμένους λίγο πριν “μπουκάρουν” σε σπίτι στην Γλυφάδα (βίντεο)09:21
00:03:14Σάλος για το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών του Κώστα ΣημίτηΧθες 20:26 
00:02:41 
Αιχμές κατά Ιερώνυμου και οργή των ιερέων για την συμφωνία με τον ΤσίπραΧθες 20:28
00:00:56 
“Ύμνοι” της Χρυσής Αυγής στην Βουλή για τον ΠαπαδόπουλοΧθες 20:25
00:01:17 
Απαντήσεις για την ΔΕΠΑ ζητεί η ΝΔΧθες 13:23
00:01:52 
Απάντηση Σημίτη για την έρευνα στους λογαριασμούς τουΧθες 13:12
00:02:02 
«Μάχη» των αρχηγών για τη Συνταγματική ΑναθεώρησηΧθες 13:11
00:01:50 
Πολιτική θύελλα για την ανοχή στην ανομία με αφορμή την βόμβα στον Ισίδωρο Ντογιάκο13-11-2018 20:24
00:01:54 
Πανούτσος και Τατσόπουλος «κατεβαίνουν» με την ΝΔ – Διάψευση Αλβέρτη για συμφωνία με τον Τσίπρα13-11-2018 20:29
00:02:12 
Με «άσφαιρα πυρά» προσπάθησε να πλήξει Ελλάδα, Κύπρο και ΗΠΑ ο Ερντογάν13-11-2018 20:27
00:01:14 
Ομιλία Ελένης Θεοχάρους στην Ευρωβουλή για την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία13-11-2018 15:11
00:02:03 
Διεθνείς επαφές για τον Τσίπρα στην Ιταλία και τον Μητσοτάκη στην Σερβία13-11-2018 20:28
00:03:03 
Σάλος από τις δηλώσεις Παπακώστα μετά την «στοχοποίηση» αστυνομικών13-11-2018 13:21
00:01:14 
Ενεργειακά, επενδύσεις και Προσφυγικό στην συνάντηση Τσίπρα – Κόντε13-11-2018 13:32
00:02:14 
Ερντογάν για ανατολική Μεσόγειο: μη μας ζορίζετε, μη μας στριμώχνετε13-11-2018 13:23
00:01:44 
Σε θερμό κλίμα και με πολλά μηνύματα η συνάντηση Μητσοτάκη – Βούτσιτς13-11-2018 13:33
00:03:07 
Επίθεση Γεννηματά στον Τσίπρα και σάλπισμα για αυτόνομη πορεία του ΚΙΝΑΛ13-11-2018 13:33
00:01:28 
Εκδήλωση για τα 100 χρόνια από την Ανεξαρτησία της Πολωνίας13-11-2018 13:53