LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2017 20:57

Τραμπ: τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα

Τι είπαν Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στον Λευκό Οίκο.

Εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στον Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη φιλοξενία στην Βάση της Σούδας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντασσεται και η είδηση που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το “κλείσιμο” συμφωνίας ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών F-16.

Μένουμε δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν και επιβεβαιώνουμε την δέσμευσή μας να στηρίξουμε το αίτημα για ανακούφιση του χρέους, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ σπεύδοντας να σημειώσει ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις».

Ο Ντ. Τραμπ μάλιστα αναφέρθηκε στο ρεκόρ του Dow Jones (πάνω από τις 23.000 μονάδες) και ευχήθηκε κάτι αντίστοιχο για την Ελλάδα.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

"Πυλώνας ασφάλειας η Ελλάδα"

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε το Ντ. Τραμπ για τη συνάντηση και μίλησε για τις κοινές αξίες. Οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα, όπως και η ελληνική επανάσταση εμπνεύστηκε από τον αγώνα των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία, τόνισε ο Πρωθυπουργός 

Η σχέση μας στηρίζεται στην ομογένεια που προσφέρει πολλά και στις δυο χώρες. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορεί να είναι σήμερα στο καλύτερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Στηριζόμαστε στον αμοιβαίο σεβασμό αλλά και στη στήριξη των ΗΠΑ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εκπληρώνει τρεις στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια:

  • Εξέρχεται από την κρίση και προσελκύει επενδύσεις, ενώ αυξάνει τις εξαγωγές της.
  • Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας σε μια από τις πλέον ασταθείς και ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Μια χώρα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σύμμαχος των ΗΠΑ που όμως παράλληλα διατηρεί το διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, καθώς αναγνωρίζουμε τη σημασία της ευρωπαϊκής πορείας.
  • Η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμού γίνεται κόμβος μεταφορών και ενέργειας μέσα από τους αγωγούς που κατασκευάζονται αλλά και τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, που μπορεί να αποτελέσει πύλη για σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και πιο ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ για να βγούμε από την κρίση, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι "η Ελλάδα προσβλέπει στη δίκαια λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά παράλληλα τονίζουμε ότι η επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει τη σχέση δυο νατοϊκών συμμάχων. Θα είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου αλλά θα προστατεύουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" . Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόσθεσε πως αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

"Ο τρόπος του Τραμπ μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό"

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για την παλαιότερη δήλωσή του αναφορικά με την εκλογή του Ντ. Τραμπ  «καλύτερα να μην συμβεί αυτό το κακό» είπε ότι «ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό». Η συνάντηση που είχαμε ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι αλλά ότι υπάρχει θέληση να παραμερίσουμε τις διαφορές και να βρούμε αυτά που μας ενώνουν. Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και υπάρχει βαθιά στις ΗΠΑ. Συνεχιστής αυτής της παράδοσης είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι επενδύσεις και το ενδιαφερον Τραμπ για το Ελληνικό

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την προώθηση των επενδύσεων με ένα αναπτυξιακό νόμο που δίνει σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μια 12ετία.

Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων και προωθήθηκε η fast track διαδικασία για στρατηγικές επενδύσεις. Παράλληλα ψηφιοποιήθηκαν διαδικασίες για τη δημόσια διοίκηση. Εχω συγκροτήσει task force για τις επενδύσεις, ώστε να βλέπουμε αν εφαρμόζονται οι νόμοι.

Όπως είπε, ο Ντ. Τραμπ ρώτησε για το Ελληνικό για το οποίο είχε ενδιαφερθεί ως επιχειρηματίας. Τον ενημέρωσα ότι προχωρά και γρήγορα θα γίνει πόλος έλξης και άλλων επενδύσεων. «Είμαστε σε σημείο στροφής που οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα είναι πλέον επενδυτικός προορισμός.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

"Να υπάρξουν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία"

Παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και τις ανησυχίες που εδράζονται από την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο είμαστε χώρα που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πρέπει να μείνει προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική, στη συνεργασία με τον Δυτικό Κόσμο και το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Μπορεί να γίνει μοχλός πίεσης προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού. Είμαστε υπέρ της παραμονής στο ΝΑΤΟ αλλά πρέπει να κάνουμε σαφές ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και η συνεργασία με τον Δυτικό Κόσμο έχει και κάποιες προϋποθέσεις. Μια είναι να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να μην δημιουργεί εντάσεις. Αυτά τα εξήγησα στον Ντ. Τραμπ και μίλησα για την ανάγκη να υπάρξουν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Η Άμυνα και η Σούδα

Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, τόνισε ο Ντ. Τραμπ. Είναι σταθερή χώρα που όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα. Σε αμυντικό επίπεδο είναι σημαντικός εταίρος. Εχουμε τεράστια εμπιστοσύνη σε ότι πράττουν σε αμυντικό επίπεδο. Ηταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος και θα είμαστε φίλοι και εταίροι για πολλά χρόνια, κατέρληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
Μέρκελ: δεν πίστευα ότι θα υπάρξει συμφωνία για το Σκοπιανό14:02Τούρκος πρέσβης: Δώσε μας τους “8” στρατιωτικούς13:50Συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Μόναχο13:36Πέθανε ο Μπρούνο Γκαντς13:23Στην Διεθνή Διάσκεψη για την Ασφάλεια ο Αλέξης Τσίπρας13:10Αλβανία: επεισόδια στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο – Την σύλληψη του Ράμα ζητά ο Μπερίσα (εικόνες)12:58Γεννηματά: Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των κληρικών12:45Ψαρονέφρι σε γλυκόξινη σάλτσα με πορτοκάλι από τον Βασίλη Καλλίδη12:31Πανικός από φωτιά στο ΟΑΚΑ (εικόνες)12:19ΠΕΦ: Απαιτείται νέα φαρμακευτική πολιτική με πιο δίκαιη τιμολόγηση12:06“Πυρά” Ερντογάν κατά Μακρόν: Είναι ανιστόρητος και αρχάριος στην πολιτική11:54ΕΒΕΠ: Το 60% των κτηρίων του Πειραιά είναι ...γερασμένα11:41Ο Αναστόπουλος έθεσε εαυτόν εκτός Basket League11:28Κάθειρξη 14 ετών για ασέλγεια στην ανήλικη κόρη της συζύγου του11:14Σπουδαία ανακάλυψη: Στο “φως” καλά διατηρημένο απολίθωμα ενός Τιτανόσαυρου (βίντεο)11:01Νύχτα… εμπρησμών στην Θεσσαλονίκη (εικόνες)10:48Σε Χανιά και Εύβοια τα μεγαλύτερα ύψη βροχής από την “Χιόνη”10:34Tα 24 μυστικά για πιο... ελαφριά εκκαθαριστικά10:21Το Κογκρέσο θα “παγώσει” την παράδοση των F-35 στην Τουρκία10:07Διηπειρωτικό Κύπελλο: Η Φλαμένγκο αντίπαλος της ΑΕΚ στον τελικό09:55
00:02:23Μίνι ανασχηματισμός με “πράσινο” χρώμα Χθες 19:44 
00:01:13 
Αντιδράσεις από πρώην… συντρόφους για τους “πράσινους” Υπουργούς Χθες 19:45
00:01:42 
Βουλή: οι διαρροές της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ψηφοφορία Χθες 19:51
00:02:33 
“Ταμείο” κάνουν τα κόμματα για την πρώτη φάση της συνταγματικής αναθεώρησης Χθες 19:50
00:01:27 
Με τη διάδοχο της Μέρκελ συναντήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης Χθες 19:51
00:02:00 
Επιμένει ο Ιβάνοφ να δηλώνει Πρόεδρος της “Δημοκρατίας της Μακεδονίας” Χθες 19:52
00:02:21 
Η ακτινογραφία του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για τη συνταγματική αναθεώρηση14-02-2019 19:43
00:02:13 
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας14-02-2019 19:43
00:10:14 
Ξανθός στον ΑΝΤ1: έγινε το καλύτερο δυνατόν για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της γρίπης14-02-2019 20:06
00:00:48 
Γεννηματά: η Ελλάδα δεν μπορεί να προχωρήσει με τη θηλιά στον λαιμό 14-02-2019 20:45
 
“Σύγκρουση κορυφής” στην Βουλή με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας13-02-2019 19:41
 
Αποκαλύψεις Βούτση για νομοθετικό φόρτο εργασίας την επόμενη περίοδο13-02-2019 19:54
 
Εκρηκτική αντιπαράθεση Βούλτεψη-Παπακώστα13-02-2019 19:55
 
Και με τη… βούλα πλέον “Βόρεια Μακεδονία”13-02-2019 19:55
 
Τι συμφώνησαν Αποστολάκης-Ακάρ στη Σύνοδο των Υπ. Άμυνας του ΝΑΤΟ13-02-2019 20:27
 
Τσουκάτος: συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, όχι από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ13-02-2019 20:35
 
Καταδίκη Πολάκη για εξύβριση του Βασίλη Μπεσκένη12-02-2019 19:49
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο