LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚυβέρνησηΔημοσίευση: 17 Οκτωβρίου 2017 20:57

Τραμπ: τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα

Τι είπαν Ντόναλντ Τραμπ και Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στον Λευκό Οίκο.

Εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκαναν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης στον Λευκό Οίκο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τους Έλληνες για τη φιλοξενία στην Βάση της Σούδας και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που δίνουν 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται πως εντασσεται και η είδηση που μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο πηγές του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, για το “κλείσιμο” συμφωνίας ύψους 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων για αναβάθμιση του στόλου των ελληνικών F-16.

Μένουμε δίπλα στους Έλληνες καθώς ανακάμπτουν και επιβεβαιώνουμε την δέσμευσή μας να στηρίξουμε το αίτημα για ανακούφιση του χρέους, τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ σπεύδοντας να σημειώσει ότι «η Ελλάδα παρουσιάζει τεράστιες ευκαιρίες για επενδύσεις».

Ο Ντ. Τραμπ μάλιστα αναφέρθηκε στο ρεκόρ του Dow Jones (πάνω από τις 23.000 μονάδες) και ευχήθηκε κάτι αντίστοιχο για την Ελλάδα.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

"Πυλώνας ασφάλειας η Ελλάδα"

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε το Ντ. Τραμπ για τη συνάντηση και μίλησε για τις κοινές αξίες. Οι ιδρυτές των ΗΠΑ εμπνεύστηκαν από την αρχαία Ελλάδα, όπως και η ελληνική επανάσταση εμπνεύστηκε από τον αγώνα των ΗΠΑ για την ανεξαρτησία, τόνισε ο Πρωθυπουργός 

Η σχέση μας στηρίζεται στην ομογένεια που προσφέρει πολλά και στις δυο χώρες. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις μπορεί να είναι σήμερα στο καλύτερο επίπεδο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Στηριζόμαστε στον αμοιβαίο σεβασμό αλλά και στη στήριξη των ΗΠΑ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, εκπληρώνει τρεις στόχους που δεν αφορούν μόνο την ίδια:

  • Εξέρχεται από την κρίση και προσελκύει επενδύσεις, ενώ αυξάνει τις εξαγωγές της.
  • Η Ελλάδα είναι πυλώνας ασφάλειας σε μια από τις πλέον ασταθείς και ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη. Μια χώρα με πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, σύμμαχος των ΗΠΑ που όμως παράλληλα διατηρεί το διάλογο με την Τουρκία παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, καθώς αναγνωρίζουμε τη σημασία της ευρωπαϊκής πορείας.
  • Η Ελλάδα όντας ήδη ισχυρή δύναμη σε ναυτιλία και τουρισμού γίνεται κόμβος μεταφορών και ενέργειας μέσα από τους αγωγούς που κατασκευάζονται αλλά και τη συμφωνία για πλωτό σταθμό LNG στην Αλεξανδρούπολη, που μπορεί να αποτελέσει πύλη για σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Η στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ είναι πιο σημαντική από ποτέ. Προσβλέπουμε σε προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων και πιο ουσιαστική στήριξη από τις ΗΠΑ για να βγούμε από την κρίση, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός είπε ότι "η Ελλάδα προσβλέπει στη δίκαια λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ αλλά παράλληλα τονίζουμε ότι η επικίνδυνη παραβατική αεροναυτική δραστηριότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο πρέπει να τερματιστεί. Υπονομεύει τη σχέση δυο νατοϊκών συμμάχων. Θα είμαστε πάντα υπέρ του διαλόγου αλλά θα προστατεύουμε αποφασιστικά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα" . Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόσθεσε πως αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μια ομάδα εργασίας που θα παρακολουθεί τις εξελίξεις.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

"Ο τρόπος του Τραμπ μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό"

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση για την παλαιότερη δήλωσή του αναφορικά με την εκλογή του Ντ. Τραμπ  «καλύτερα να μην συμβεί αυτό το κακό» είπε ότι «ο τρόπος που αντιμετωπίζει τα πράγματα μπορεί να μοιάζει διαβολικός αλλά γίνεται για καλό». Η συνάντηση που είχαμε ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ότι απειλούμαι αλλά ότι υπάρχει θέληση να παραμερίσουμε τις διαφορές και να βρούμε αυτά που μας ενώνουν. Η δημοκρατία γεννήθηκε στην Ελλάδα και υπάρχει βαθιά στις ΗΠΑ. Συνεχιστής αυτής της παράδοσης είναι ο Αμερικανός πρόεδρος, συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Οι επενδύσεις και το ενδιαφερον Τραμπ για το Ελληνικό

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για την προώθηση των επενδύσεων με ένα αναπτυξιακό νόμο που δίνει σταθερό φορολογικό περιβάλλον για μια 12ετία.

Απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων και προωθήθηκε η fast track διαδικασία για στρατηγικές επενδύσεις. Παράλληλα ψηφιοποιήθηκαν διαδικασίες για τη δημόσια διοίκηση. Εχω συγκροτήσει task force για τις επενδύσεις, ώστε να βλέπουμε αν εφαρμόζονται οι νόμοι.

Όπως είπε, ο Ντ. Τραμπ ρώτησε για το Ελληνικό για το οποίο είχε ενδιαφερθεί ως επιχειρηματίας. Τον ενημέρωσα ότι προχωρά και γρήγορα θα γίνει πόλος έλξης και άλλων επενδύσεων. «Είμαστε σε σημείο στροφής που οι επενδύσεις μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα εξόδου από την κρίση. Η Ελλάδα είναι πλέον επενδυτικός προορισμός.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

"Να υπάρξουν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία"

Παρά τις ανησυχίες μας για την Τουρκία και τις ανησυχίες που εδράζονται από την παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο είμαστε χώρα που υποστηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική. Πρέπει να μείνει προσανατολισμένη στην ευρωπαϊκή πολιτική, στη συνεργασία με τον Δυτικό Κόσμο και το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Μπορεί να γίνει μοχλός πίεσης προς την κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού. Είμαστε υπέρ της παραμονής στο ΝΑΤΟ αλλά πρέπει να κάνουμε σαφές ότι ο δρόμος προς την ΕΕ και η συνεργασία με τον Δυτικό Κόσμο έχει και κάποιες προϋποθέσεις. Μια είναι να σέβεται το διεθνές δίκαιο και να μην δημιουργεί εντάσεις. Αυτά τα εξήγησα στον Ντ. Τραμπ και μίλησα για την ανάγκη να υπάρξουν σαφή μηνύματα προς την Τουρκία.

AP - ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Η Άμυνα και η Σούδα

Η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή, τόνισε ο Ντ. Τραμπ. Είναι σταθερή χώρα που όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο έχει τη δυνατότητα να κάνει άλματα. Σε αμυντικό επίπεδο είναι σημαντικός εταίρος. Εχουμε τεράστια εμπιστοσύνη σε ότι πράττουν σε αμυντικό επίπεδο. Ηταν πάντα αξιόπιστος σύμμαχος και θα είμαστε φίλοι και εταίροι για πολλά χρόνια, κατέρληξε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΈκτακτη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου για το μέλλον της συγκυβέρνησηςΧθες 16:48 | Πολιτική

Το διακύβευμα για την πορεία της χώρας και οι αποφάσεις για την Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έφερε έντονους τριγμούς μεταξύ Κοτζιά - ΑΝΕΛ.

Διπλωματική ανασκευή των “προκλητικών δηλώσεων” Ζάεφ για τη ΜακεδονίαΧθες 19:40 | Πολιτική

Το παρασκήνιο και οι πιέσεις της Αθήνας οδήγησαν το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων στα Σκόπια να ανασκευάσει την επίμαχη συνέντευξη.

Μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων στο ΑιγαίοΧθες 18:38 | Πολιτική

Τουρκικά F-16 εισήλθαν στο F.I.R. Αθηνών και αναχαιτίστηκαν από μαχητικά της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Τουρκία: θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντά μας σε Αιγαίο και ΜεσόγειοΧθες 19:40 | Πολιτική

Μαραθώνια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας. Νέο πογκρόμ διώξεων κατά αξιωματικών της ΠΑ.

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
Ο μακάβριος απολογισμός του καύσωνα στην Γαλλία07:13Καιρός… έκπληξη το Σαββατοκύριακο07:00Τέσσερις δυνατές πρεμιέρες έρχονται στον ΑΝΤ1!00:00Μαθητές μεταφέρονται… σε καρότσα αγροτικού (εικόνα)23:51Επίσκοπος συνελήφθη για τον βιασμό καλόγριας23:40Παγωτό για… γκουρμέ ουρανίσκους23:29Έσταξε… “φαρμάκι” για την Μέγκαν Μαρκλ η αδελφή της23:17Απαλλαγή 2.519 πυρόπληκτων από τον ΕΝΦΙΑ23:05Δημιούργησαν ανθρώπινα οστά από βλαστοκύτταρα (βίντεο)22:52Γάτα με… αστυνομικό δαιμόνιο “ξετρύπωσε” ναρκωτικά22:41Έκκληση για γάλατα και πάνες από το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού22:29Στον ΑΝΤ1 το πιο περίεργο αεροσκάφος του “Athens Flying Week” (βίντεο)22:17Πέθανε η σύζυγος του φρουρού της πρεσβείας του Ιράν που δέχθηκε επίθεση από τον “Ρουβίκωνα”22:06Αυτοκίνητο ανάποδα στην παραλιακή (εικόνες)21:54Νέες προοπτικές ανοίγονται στις οικονομικές σχέσεις Ελλάδας-Πολωνίας21:42ESPN αποθεώνει Αντετοκούνμπο: ποια θέση του δίνει στην λίστα με τους καλύτερους του ΝΒΑ!21:31Μάρκος Λεζές: Σε ποια ηλικία έμαθε ότι είναι υιοθετημένος και πώς ένοιωσε (βίντεο)21:17Μία 50χρονη που έγινε μητέρα με τεχνητή γονιμοποίηση μιλά στον ΑΝΤ1 (βίντεο)21:04Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων: σε ποιες περιοχές θα μπουν οι μπουλντόζες20:52Η κάμερα του ΑΝΤ1 στο “βασίλειο” της παραβατικότητας του ΑΠΘ (βίντεο)20:41
Κρίσιμες επαφές Τσίπρα στη Νέα ΥόρκηΣήμερα 20:09 
 
Νέες απειλές εκτοξεύει ο Ερντογάν κατά Ελλάδας και ΚύπρουΣήμερα 20:08
 
Έκτακτη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου για το μέλλον της συγκυβέρνησηςΣήμερα 20:06
 
Ο Ζάεφ προσπάθησε να ανασκευάσει τις επίμαχες δηλώσεις του για τη ΜακεδονίαΣήμερα 20:08
00:02:22 
Κυβερνητικός εμφύλιος για το ΣκοπιανόΣήμερα 13:42
00:00:35 
Καλημέρα Ελλάδα: το τηλεφώνημα στον αέρα, ο Βασίλης Λεβέντης και ο …ΜπουςΣήμερα 09:58
00:09:39 
Ο Βασίλης Λεβέντης στο «Καλημέρα Ελλάδα»Σήμερα 10:03
00:08:28 
Αντιδράσεις μετά το πόρισμα Παρασκευόπουλου για την ανομία στα ΠανεπιστήμιαΣήμερα 09:00
00:08:48 
Στρατής: αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία θα εξαιρεθούν από την εκχώρηση στο ΥπερταμείοΣήμερα 07:48
00:01:43 
Νέοι «λεονταρισμοί» του Ερντογάν για Αιγαίο και ΚύπροΣήμερα 13:41
 
Την τακτική των προκλήσεων επέλεξε ο Ζάεφ λίγες μέρες πριν το κρίσιμο δημοψήφισμαΣήμερα 20:07
00:06:59 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ στο «Καλημέρα Ελλάδα»Σήμερα 07:23
 
«Καμπανάκι» Τσίπρα στην ΕΕ για το προσφυγικόΧθες 19:55
 
Μηνύματα και …αντιρρήσεις για το ΣκοπιανόΧθες 20:06
 
Νέο “λάδι στην φωτιά” της κόντρας για την ΕΡΤΧθες 20:07
00:01:14 
Στήριξη Καρτερού στον ΚαψώχαΧθες 13:24
 
“Καβγάς” μετά τις προτάσεις Παρασκευόπουλου για την αντιμετώπιση της βίας στα ΠανεπιστήμιαΧθες 20:07
00:01:29 
Συνάντηση Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό τουΧθες 13:23
00:01:28 
Απάντηση Ρουβίκωνα στην ΠαπακώσταΧθες 13:20
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο