LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 04 Σεπτεμβρίου 2018 12:34

Διπλωματικό επεισόδιο Κοτζιά – Τσαβούσογλου στη Σμύρνη

Εγκαίνια του Ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης με αιχμές μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ. Οι "φαρμακερές" ατάκες μεταξύ των φιλοφρονήσεων. 

«Εμείς δεν θα δίναμε καταφύγιο στη χώρα μας σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Κοτζιά, λίγο πριν από τα εγκαίνια του κτηρίου του ανακαινισμένου κτηρίου του Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Στα εγκαίνια του ανακαινισμενου ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών έδειξαν ότι υπάρχει βούληση για έναν ειλικρινή κώδικα επικοινωνίας αλλά τα ακανθώδη ζητήματα είναι υπαρκτά. Γι’ αυτό, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΑΝΤ1 στη Σμύρνη, Στεφανία Μουρελάτου και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε αιχμές για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην χώρα μας.

Στη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, που διεξήχθη σε θετικό, κατά τ’άλλα κλίμα, έγινε η αναφορά του Τούρκου διπλωμάτη στο ζήτημα που συνεχίζει να επισκιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Παρά τα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ μας, επικρατεί ψυχραιμία» ανέφερε ο Μ. Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε ότι, «η φιλοξενία είναι θεμέλιος λίθος των σχέσεων των δύο χωρών. 

Φίλε Νίκο, εδώ υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν υπέρ της χώρας, δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα τουρκικά εδάφη άνθρωποι που θεωρούνται προδότες, επίδοξοιπραξικοπηματίες και τρομοκράτες», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και το διεθνές δίκαιο οδηγός μας», ανταπάντησε ο Νίκος Κοτζιάς.

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου - Σμύρνη

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, απάντησε: «Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη».

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η παρουσία του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώνει αυτή τη φιλία και αυτή τη μάχη που δίνουν για ένα κοινό, ειρηνικό, σταθερό μέλλον. «Είναι μεγάλη μου χαρά αυτά τα εγκαίνια να τα κάνω παρουσία του ομολόγου μου, υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, έχουμε βρει με τον κ. Τσαβούσογλου ένα δρόμο συνεργασίας, φιλικών σχέσεων και κοινής δράσης», ανέφερε.

Οι δηλώσεις των δύο διπλωματών έγιναν αφού είχαν από κοινού κόψει την κορδέλα του στο Προξενείο της Ελλάδας, που μετά από χρόνια επέστρεψε στο ιστορικό κτήριο της προκυμαίας της Σμύρνης,- ένα από τα λίγα κτήρια που δεν κάηκαν στην καταστροφή της Σμύρνης- μετά από χρόνια «περιπλάνησής» σε διάφορα κτήρια της πόλης.

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου - ΣμύρνηΚατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο Υπουργών, πέταξαν πάνω από το κτήριο τουρκικά F-16, προκαλώντας τέτοιον θόρυβο που διεκόπησαν οι δηλώσεις τους. Τα μαχητικά έκαναν πρόβα για την 96η επέτειο της παράδοσης της Σμύρνης στην Τουρκία, στις 9 Σεπτεμβρίου. 

«Ακούω φασαρία», σχολίασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε πως «φασαρία κάνουν αυτοί που δε θέλουν τις συμφωνίες».

«Δεν σημαδεύουν εσένα», του απάντησε ο Τούρκος ομόλογός του.

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου - Σμύρνη

«Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, ακούστηκε απέξω ένας ήχος από πτήση αεροσκαφών Solo που πραγματοποιούσαν πρόβα για την επίδειξη που θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου με αφορμή την 96η επέτειο της απελευθέρωσης της Σμύρνης από τον εχθρό (σ.σ. η επέτειος της Καταστροφής της Σμύρνης). Ο φιλοξενούμενος υπουργός τότε ύψωσε το δάχτυλό του προς τον ουρανό για να ρωτήσει τί είναι αυτός ο θόρυβος των αεροπλάνων και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου γελώντας του απάντησε ότι δεν είναι κάτι για να ανησυχήσει», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurryiet, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Οι δύο Υπουργοί περπάτησαν στο παραλιακό μέτωπο και αρκετές φορές στάθηκαν για να χαιρετήσουν περαστικούς και θαμώνες στα καφέ.

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου - Σμύρνη

«Σήμερα, στις δυο χώρες μας είναι επικεφαλής δύο μεγάλες προσωπικότητες - ηγέτες οι οποίοι, βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν. Για ένα κοινό μέλλον, με σταθερότητα στην περιοχή. Για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Τουρκία, για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα», είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, βγαίνει από την κρίση. «Συμπαρασταθήκαμε και συμπαραστεκόμαστε στην Τουρκία ενάντια σε κάθε είδους πραξικοπηματίες και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει και θα διατηρήσει τη σταθερότητά της στον οικονομικό της δρόμο», ανέφερε κάνοντας κι ένα μικρό σχόλιο για την τρέχουσα κρίση που έχει χτυπήσει την πόρτα της Τουρκίας.

Τσαβούσογλου: Ζούμε ημέρες φουρτούνας μεταξύ μας

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά η Ελλάδα με αγέρωχο τρόπο έχει μείνει μακριά από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των άλλων και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία μας....», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος ομόλογός του.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του  στα εγκαίνια του γενικού προξενείου της Σμύρνης και την τέλεση των εγκαινίων μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του. Ανέφερε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο χώρες που εναγκαλίζονται λόγω των ιστορικών και γεωγραφικών δεσμών τους, προσθέτοντας ότι στην ουσία εκπροσωπούν δύο μεγάλους πολιτισμούς και φέρουν τα ίχνη αυτών των δύο σπουδαίων πολιτισμών. «Όπως λέει πάντοτε ο Νίκος, ο Θεός μας έκανε γείτονες», είπε ο Τούρκος υπουργός λέγοντας ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν τα ίχνη και τα κληροδοτήματα των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στα εδάφη τους.

Όπως είπε, ενώ ταξίδευε για Σμύρνη κοίταξε κάποια δεδομένα και ανακάλυψε ότι υπάρχουν 5 χιλιάδες κοινές λέξεις μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας, κάτι που συνδέει τους δύο λαούς περισσότερο.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι θεωρούν ότι ο διάλογος συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα. ‘Όπως λέει και ο Νίκος διερχόμαστε περιόδων προβλημάτων και δυσκολιών αλλά επειδή έχουμε σαν θεμέλιο λίθο των σχέσεών μας τον διάλογο και την καλή συνεργασία επικρατεί πάντοτε η ψυχραιμία που βοηθά πάντοτε στη συνέχιση αυτού του διαλόγου”, ανέφερε.

Εγκαίνια - Ελληνικό προξενείο - Σμύρνη -  Κοτζιάς - Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα πέρσι το Δεκέμβριο του 2017 ήταν το άνοιγμα μιας νέας φάσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. «Έχουμε φτάσει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε ένα υψηλότατο επίπεδο, μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Η τελευταία συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί εδώ στη Σμύρνη και μακάρι η επόμενη να πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θέλουν να ενισχύσουν τους υπάρχοντες δεσμούς με πραγματικά σχέδια και χειροπιαστά έργα. Όπως είπε, έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στη θαλάσσια γραμμή που θα συνδέει Θεσσαλονίκη - Σμύρνη, και πως θα πρέπει να συνεργαστούν ούτως ώστε το έργο αυτό να ξεκινήσει τη λειτουργία του μία ώρα αρχύτερα. Πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να υλοποιηθεί και το σχέδιο σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία φιλοξενεί το ελληνικό προξενείο από το 1877, εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά για τη φιλοξενία, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερη ευθύνη να προστατεύσουν το σύνολο του διπλωματικού σώματος που υπηρετεί στην Τουρκία. «Στα ήθη και τα έθιμα και των δύο χωρών η φιλοξενία έχει ύψιστη θέση. Φίλε Νίκο, εδώ στη Σμύρνη και γενικά στα εδάφη της Τουρκίας υπάρχουν και μπορούν να υπάρξουν άνθρωποι που δουλεύουν υπέρ της χώρας», ανέφερε.

Εγκαίνια - Ελληνικό προξενείο - Σμύρνη -  Κοτζιάς - Τσαβούσογλου

Κοτζιάς: Μια Τουρκία μέλος της Ε.Ε. αποτελεί μέγιστο κέρδος για Ελλάδα

Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η βίζα από τους Τούρκους πολίτες και να έχει μια δουλειά λιγότερη το προξενείο μας. Η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Νίκος Κοτζιάς για τη Σμύρνη

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η Σμύρνη «είναι μια πανέμορφη πόλη, είναι η πόλη των ονείρων, της τραγωδίας και της δημιουργικότητας. Είναι η πόλη όπου για άλλη μια φορά συναντιέμαι με τον φίλο μου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για πιο δημιουργικές και πιο παραγωγικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη. Οι δυο μας εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Εγκαίνια - Ελληνικό προξενείο - Σμύρνη -  Κοτζιάς - Τσαβούσογλου

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η Σμύρνη είναι η πόλη της Δύσης εδώ στην Τουρκία. «Η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι το κέντρο του πολιτισμού και της ιστορικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ο Θεός και ο Αλλάχ μας έδωσαν τη δυνατότητα και τη δυσκολία, καμιά φορά, να είμαστε γείτονες», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ακολούθησε γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε κατ ιδίαν ένα ευρύ φάσμα διμερών σχέσεων. Μεταξύ των θεμάτων που έθιξαν οι δύο υπουργοί είναι το πώς θα ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις και το πώς θα οργανωθεί η συζήτηση για το Κυπριακό. Ο κ. Τσαβούσογλου τον ενημέρωσε για την Συρία και ο κ. Κοτζιάς μίλησε για τα δυτικά Βαλκάνια και την κατάσταση Κοσόβου - Σερβίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΣυνάντηση Τσίπρα με θύμα επίθεσης φασιστώνΧθες 19:37 | Πολιτική

O Βαγγέλης Παπαμιχαήλ δέχθηκε επίθεση στις 15 Σεπτεμβρίου ενώ πήγαινε σε αντιφασιστική συναυλία στο Πέραμα.  

“Άστοχη” η διάψευση των δηλώσεων Ζάεφ – Τον “πρόδωσε” το βίντεο (βίντεο)Χθες 20:02 | Πολιτική

Παρά την ανασκευή της συνέντευξης από το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων, το βίντεο δείχνει πως ο Ζάεφ έκανε προκλητικές δηλώσεις για τη Μακεδονία.

Αποκλειστικό ΑΝΤ1: Αλβανική προπαγάνδα αλυτρωτισμού σε βάρος της Ελλάδας (βίντεο)Χθες 20:11 | Πολιτική

“Ξαναχτύπησε” η ιστορικός, που είχε προκαλέσει σάλο με τους ισχυρισμούς της ότι στην Ελλάδα… δεν υπάρχουν Έλληνες.

Υπό κράτηση δημοσιογράφοι του “Φιλελεύθερου” μετά τη μήνυση ΚαμμένουΧθες 21:57 | Πολιτική

Οι τρεις δημοσιογράφοι παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ. “Πυρά” από την αντιπολίτευση. Η απάντηση κύκλων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
Αποκλειστικό ΑΝΤ1: Αλβανική προπαγάνδα αλυτρωτισμού σε βάρος της Ελλάδας (βίντεο)00:06Πείραμα: Δοκιμάζεται ασανσέρ που θα μεταφέρει ανθρώπους στο διάστημα23:59Αποστολή ΑΝΤ1 στη Χίο: Ελληνοτουρκική “συμμαχία” στον καφέ (βίντεο)23:51Ακαδημία ποδοσφαίρου “βάπτισε” τα τμήματά της με τους διεθνείς του Euro 200423:46Ανοίγει για το κοινό το σπίτι του Άγγελου Κατακουζηνού (βίντεο)23:39Απίστευτη ιστορία: Πέρασε 17 χρόνια στη φυλακή λόγω… ομοιότητας με τον πραγματικό δράση23:25Σάλος από τις αφίσες χορτοφάγων σε συρμούς του μετρό (βίντεο)23:13Πτώση του real estate στην Τουρκία22:59Τουλάχιστον δύο οι εμπλεκόμενοι στον θάνατο της Ειρήνης Λαγούδη (βίντεο)22:46Ο ΠΑΣ Γιάννινα “φρέναρε” τον Άρη22:34Κουτσούμπας: οι εργαζόμενοι να κάνουν τη διαφορά ισχυροποιώντας το ΚΚΕ22:21Μόνο στον ΑΝΤ1: Εφιαλτικές στιγμές για ζευγάρι ηλικιωμένων στα χέρια αδίστακτων ληστών (βίντεο)22:10Υπό κράτηση δημοσιογράφοι του “Φιλελεύθερου” μετά τη μήνυση Καμμένου21:57Εντυπωσιακές εικόνες από το Athens Flying Week (βίντεο)21:44Μετά την Κιμ Καρντάσιαν κι άλλη διάσημη έφαγε τον πλακούντα της μετά την γέννα21:32Ο Ατρόμητος “ξεκλείδωσε” την άμυνα της ΑΕΛ21:08Επιτυχημένος ο 2ος Κολυμβητικός Μαραθώνιος “Ο γύρος της Θύμαινας” (εικόνες)20:54Ο Πάνος Καμμένος ζήτησε τη σύλληψη δημοσιογράφων της εφημερίδας “Φιλελεύθερος”20:41“Ξεμπούκωσε” ο Αστέρας Τρίπολης20:27Υπουργείο Υγείας: Οδηγίες για τις διατροφικές συνήθειες των βρεφών και νηπίων 20:14
“Άστοχη” η διάψευση των δηλώσεων Ζάεφ – Τον “πρόδωσε” το βίντεοΣήμερα 19:52 
 
Τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο και ΚύπροΣήμερα 19:50
 
Αποκλειστικό ΑΝΤ1: Αλβανική προπαγάνδα αλυτρωτισμού σε βάρος της Ελλάδας Σήμερα 19:51
 
Μήνυση Καμμένου σε βάρος δημοσιογράφων Σήμερα 19:53
00:01:15 
Παγιώνεται η πρωτιά της ΝΔ στην δημοσκόπηση της Metron AnalysisΣήμερα 13:16
00:01:43 
Νέες απειλές της τουρκικής Προεδρίας για τους “8”Σήμερα 13:11
 
Κρίσιμες επαφές Τσίπρα στη Νέα ΥόρκηΧθες 20:09
 
Έκτακτη συνάντηση Τσίπρα - Καμμένου για το μέλλον της συγκυβέρνησηςΧθες 20:06
00:02:22 
Κυβερνητικός εμφύλιος για το ΣκοπιανόΧθες 13:42
00:00:35 
Καλημέρα Ελλάδα: το τηλεφώνημα στον αέρα, ο Βασίλης Λεβέντης και ο …ΜπουςΧθες 09:58
00:09:39 
Ο Βασίλης Λεβέντης στο «Καλημέρα Ελλάδα»Χθες 10:03
00:08:28 
Αντιδράσεις μετά το πόρισμα Παρασκευόπουλου για την ανομία στα ΠανεπιστήμιαΧθες 09:00
00:08:48 
Στρατής: αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία θα εξαιρεθούν από την εκχώρηση στο ΥπερταμείοΧθες 07:48
00:06:59 
Ο Εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ στο «Καλημέρα Ελλάδα»Χθες 07:23
 
«Καμπανάκι» Τσίπρα στην ΕΕ για το προσφυγικό20-09-2018 19:55
 
Νέο “λάδι στην φωτιά” της κόντρας για την ΕΡΤ20-09-2018 20:07
00:01:29 
Συνάντηση Κοτζιά με τον Γερμανό ομόλογό του20-09-2018 13:23
00:01:28 
Απάντηση Ρουβίκωνα στην Παπακώστα20-09-2018 13:20
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο