LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 04 Σεπτεμβρίου 2018 12:34

Διπλωματικό επεισόδιο Κοτζιά – Τσαβούσογλου στη Σμύρνη

Εγκαίνια του Ελληνικού Προξενείου της Σμύρνης με αιχμές μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ. Οι "φαρμακερές" ατάκες μεταξύ των φιλοφρονήσεων. 

«Εμείς δεν θα δίναμε καταφύγιο στη χώρα μας σε πραξικοπηματίες που θα είχαν στοχεύσει την Ελλάδα», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Νίκο Κοτζιά, λίγο πριν από τα εγκαίνια του κτηρίου του ανακαινισμένου κτηρίου του Προξενείου της Ελλάδας στη Σμύρνη, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Στα εγκαίνια του ανακαινισμενου ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών έδειξαν ότι υπάρχει βούληση για έναν ειλικρινή κώδικα επικοινωνίας αλλά τα ακανθώδη ζητήματα είναι υπαρκτά. Γι’ αυτό, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΑΝΤ1 στη Σμύρνη, Στεφανία Μουρελάτου και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου άφησε αιχμές για την υπόθεση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην χώρα μας.

Στη συνάντηση των δύο Υπουργών Εξωτερικών, που διεξήχθη σε θετικό, κατά τ’άλλα κλίμα, έγινε η αναφορά του Τούρκου διπλωμάτη στο ζήτημα που συνεχίζει να επισκιάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Παρά τα ζητήματα που υπάρχουν μεταξύ μας, επικρατεί ψυχραιμία» ανέφερε ο Μ. Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε ότι, «η φιλοξενία είναι θεμέλιος λίθος των σχέσεων των δύο χωρών. 

Φίλε Νίκο, εδώ υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν υπέρ της χώρας, δεν θα δώσουμε ποτέ άδεια να είναι στα τουρκικά εδάφη άνθρωποι που θεωρούνται προδότες, επίδοξοιπραξικοπηματίες και τρομοκράτες», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

«Η Ελληνική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και το διεθνές δίκαιο οδηγός μας», ανταπάντησε ο Νίκος Κοτζιάς.

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου - Σμύρνη

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, απάντησε: «Εμείς δεν φιλοξενούμε τρομοκράτες. Αυτό που έχουμε πάντα στη χώρα μας είναι τις διαδικασίες του Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου. Σε αυτό πιστεύουμε ότι στηρίζονται και οι σχέσεις μας, η φιλία μας, η κοινή μας πορεία στην Ευρώπη».

Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι η παρουσία του ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώνει αυτή τη φιλία και αυτή τη μάχη που δίνουν για ένα κοινό, ειρηνικό, σταθερό μέλλον. «Είναι μεγάλη μου χαρά αυτά τα εγκαίνια να τα κάνω παρουσία του ομολόγου μου, υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν ανάμεσα στα δύο κράτη, έχουμε βρει με τον κ. Τσαβούσογλου ένα δρόμο συνεργασίας, φιλικών σχέσεων και κοινής δράσης», ανέφερε.

Οι δηλώσεις των δύο διπλωματών έγιναν αφού είχαν από κοινού κόψει την κορδέλα του στο Προξενείο της Ελλάδας, που μετά από χρόνια επέστρεψε στο ιστορικό κτήριο της προκυμαίας της Σμύρνης,- ένα από τα λίγα κτήρια που δεν κάηκαν στην καταστροφή της Σμύρνης- μετά από χρόνια «περιπλάνησής» σε διάφορα κτήρια της πόλης.

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου - ΣμύρνηΚατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου των δύο Υπουργών, πέταξαν πάνω από το κτήριο τουρκικά F-16, προκαλώντας τέτοιον θόρυβο που διεκόπησαν οι δηλώσεις τους. Τα μαχητικά έκαναν πρόβα για την 96η επέτειο της παράδοσης της Σμύρνης στην Τουρκία, στις 9 Σεπτεμβρίου. 

«Ακούω φασαρία», σχολίασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών και συμπλήρωσε πως «φασαρία κάνουν αυτοί που δε θέλουν τις συμφωνίες».

«Δεν σημαδεύουν εσένα», του απάντησε ο Τούρκος ομόλογός του.

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου - Σμύρνη

«Κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων, ακούστηκε απέξω ένας ήχος από πτήση αεροσκαφών Solo που πραγματοποιούσαν πρόβα για την επίδειξη που θα γίνει στις 9 Σεπτεμβρίου με αφορμή την 96η επέτειο της απελευθέρωσης της Σμύρνης από τον εχθρό (σ.σ. η επέτειος της Καταστροφής της Σμύρνης). Ο φιλοξενούμενος υπουργός τότε ύψωσε το δάχτυλό του προς τον ουρανό για να ρωτήσει τί είναι αυτός ο θόρυβος των αεροπλάνων και ο υπουργός Εξωτερικών Τσαβούσογλου γελώντας του απάντησε ότι δεν είναι κάτι για να ανησυχήσει», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Hurryiet, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Οι δύο Υπουργοί περπάτησαν στο παραλιακό μέτωπο και αρκετές φορές στάθηκαν για να χαιρετήσουν περαστικούς και θαμώνες στα καφέ.

Κοτζιάς – Τσαβούσογλου - Σμύρνη

«Σήμερα, στις δυο χώρες μας είναι επικεφαλής δύο μεγάλες προσωπικότητες - ηγέτες οι οποίοι, βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο, μπορούν να λύσουν τα προβλήματα που εκκρεμούν. Για ένα κοινό μέλλον, με σταθερότητα στην περιοχή. Για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Τουρκία, για μια σταθερή και αναπτυσσόμενη Ελλάδα», είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια, βγαίνει από την κρίση. «Συμπαρασταθήκαμε και συμπαραστεκόμαστε στην Τουρκία ενάντια σε κάθε είδους πραξικοπηματίες και είμαστε σίγουροι ότι θα βρει και θα διατηρήσει τη σταθερότητά της στον οικονομικό της δρόμο», ανέφερε κάνοντας κι ένα μικρό σχόλιο για την τρέχουσα κρίση που έχει χτυπήσει την πόρτα της Τουρκίας.

Τσαβούσογλου: Ζούμε ημέρες φουρτούνας μεταξύ μας

«Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν προβλήματα αλλά η Ελλάδα με αγέρωχο τρόπο έχει μείνει μακριά από τα δύο μέτρα και δύο σταθμά των άλλων και υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία μας....», δήλωσε από την πλευρά του ο Τούρκος ομόλογός του.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε τη χαρά του για τη συμμετοχή του  στα εγκαίνια του γενικού προξενείου της Σμύρνης και την τέλεση των εγκαινίων μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του. Ανέφερε ότι Τουρκία και Ελλάδα είναι δύο χώρες που εναγκαλίζονται λόγω των ιστορικών και γεωγραφικών δεσμών τους, προσθέτοντας ότι στην ουσία εκπροσωπούν δύο μεγάλους πολιτισμούς και φέρουν τα ίχνη αυτών των δύο σπουδαίων πολιτισμών. «Όπως λέει πάντοτε ο Νίκος, ο Θεός μας έκανε γείτονες», είπε ο Τούρκος υπουργός λέγοντας ότι και στις δύο χώρες υπάρχουν τα ίχνη και τα κληροδοτήματα των πολιτισμών που αναπτύχθηκαν στα εδάφη τους.

Όπως είπε, ενώ ταξίδευε για Σμύρνη κοίταξε κάποια δεδομένα και ανακάλυψε ότι υπάρχουν 5 χιλιάδες κοινές λέξεις μεταξύ της ελληνικής και τουρκικής γλώσσας, κάτι που συνδέει τους δύο λαούς περισσότερο.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι θεωρούν ότι ο διάλογος συνιστά τον ακρογωνιαίο λίθο των σχέσεων της χώρας του με την Ελλάδα. ‘Όπως λέει και ο Νίκος διερχόμαστε περιόδων προβλημάτων και δυσκολιών αλλά επειδή έχουμε σαν θεμέλιο λίθο των σχέσεών μας τον διάλογο και την καλή συνεργασία επικρατεί πάντοτε η ψυχραιμία που βοηθά πάντοτε στη συνέχιση αυτού του διαλόγου”, ανέφερε.

Εγκαίνια - Ελληνικό προξενείο - Σμύρνη -  Κοτζιάς - Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκτίμησε ότι η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα πέρσι το Δεκέμβριο του 2017 ήταν το άνοιγμα μιας νέας φάσης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, προσθέτοντας ότι ήταν η πρώτη επίσκεψη προέδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια. «Έχουμε φτάσει τις σχέσεις μας με την Ελλάδα σε ένα υψηλότατο επίπεδο, μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών. Η τελευταία συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί εδώ στη Σμύρνη και μακάρι η επόμενη να πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη», ανέφερε προσθέτοντας ότι οι δύο πόλεις είναι αδελφοποιημένες.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θέλουν να ενισχύσουν τους υπάρχοντες δεσμούς με πραγματικά σχέδια και χειροπιαστά έργα. Όπως είπε, έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει μία καθυστέρηση στη θαλάσσια γραμμή που θα συνδέει Θεσσαλονίκη - Σμύρνη, και πως θα πρέπει να συνεργαστούν ούτως ώστε το έργο αυτό να ξεκινήσει τη λειτουργία του μία ώρα αρχύτερα. Πρόσθεσε ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να υλοποιηθεί και το σχέδιο σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Θεσσαλονίκης.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία φιλοξενεί το ελληνικό προξενείο από το 1877, εκφράζοντας ιδιαίτερη χαρά για τη φιλοξενία, προσθέτοντας ότι είναι ιδιαίτερη ευθύνη να προστατεύσουν το σύνολο του διπλωματικού σώματος που υπηρετεί στην Τουρκία. «Στα ήθη και τα έθιμα και των δύο χωρών η φιλοξενία έχει ύψιστη θέση. Φίλε Νίκο, εδώ στη Σμύρνη και γενικά στα εδάφη της Τουρκίας υπάρχουν και μπορούν να υπάρξουν άνθρωποι που δουλεύουν υπέρ της χώρας», ανέφερε.

Εγκαίνια - Ελληνικό προξενείο - Σμύρνη -  Κοτζιάς - Τσαβούσογλου

Κοτζιάς: Μια Τουρκία μέλος της Ε.Ε. αποτελεί μέγιστο κέρδος για Ελλάδα

Παίρνοντας και πάλι το λόγο ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών είπε ότι «πάντα υπογραμμίζω ότι μια ευρωπαϊκή Τουρκία, μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα. Δεν μπορώ να φανταστώ το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε εκείνη την ημέρα. Πρέπει πολύ νωρίτερα να καταργηθεί η βίζα από τους Τούρκους πολίτες και να έχει μια δουλειά λιγότερη το προξενείο μας. Η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ό,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές», είπε ο Έλληνας υπουργός.

Ο Νίκος Κοτζιάς για τη Σμύρνη

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η Σμύρνη «είναι μια πανέμορφη πόλη, είναι η πόλη των ονείρων, της τραγωδίας και της δημιουργικότητας. Είναι η πόλη όπου για άλλη μια φορά συναντιέμαι με τον φίλο μου, τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, με τον οποίο συνεργαζόμαστε για πιο δημιουργικές και πιο παραγωγικές σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη. Οι δυο μας εργαζόμαστε όχι μόνο για καλύτερες σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη, αλλά και για να στηρίζουμε την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Εγκαίνια - Ελληνικό προξενείο - Σμύρνη -  Κοτζιάς - Τσαβούσογλου

Ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι η Σμύρνη είναι η πόλη της Δύσης εδώ στην Τουρκία. «Η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι το κέντρο του πολιτισμού και της ιστορικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Ο Θεός και ο Αλλάχ μας έδωσαν τη δυνατότητα και τη δυσκολία, καμιά φορά, να είμαστε γείτονες», είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ακολούθησε γεύμα, κατά τη διάρκεια του οποίου συζητήθηκε κατ ιδίαν ένα ευρύ φάσμα διμερών σχέσεων. Μεταξύ των θεμάτων που έθιξαν οι δύο υπουργοί είναι το πώς θα ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συζητήσεις και το πώς θα οργανωθεί η συζήτηση για το Κυπριακό. Ο κ. Τσαβούσογλου τον ενημέρωσε για την Συρία και ο κ. Κοτζιάς μίλησε για τα δυτικά Βαλκάνια και την κατάσταση Κοσόβου - Σερβίας.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΤζανακόπουλος προς Ιεράρχες: αν αρνηθεί η Εκκλησία, θα ρυθμίσουμε μόνοι μας την μισθοδοσία του κλήρουΣήμερα 15:33 | Πολιτική

Μηνύματα προς πολλούς αποδέκτες από το Μαξίμου, μετά τον σάλο αντιδράσεων για την συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

“Αερομαχίες” στο Αιγαίο και στο… βάθος ΊμιαΣήμερα 19:41 | Πολιτική

«Ο ελληνικός στρατός δεν πλησιάζει στα Ίμια» υποστηρίζουν τουρκικά ΜΜΕ εν μέσω προκλήσεων στο Αρχιπέλαγος.

Εντός του Οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ το BarbarosΣήμερα 09:51 | Πολιτική

Οι Τούρκοι επιχειρούν να κλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή. Από τέσσερα πολεμικά πλοία συνοδεύεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος.

Μπερίσα: στημένο από την Ελλάδα το επεισόδιο με τον ΚατσίφαΣήμερα 11:30 | Πολιτική

Εκτός των άλλων, ο πρώην Πρωθυπουργός της Αλβανίας ζητά να καταργηθεί ο εορτασμός του “ΟΧΙ” στην Βόρεια Ήπειρο.

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
“Βουτιά” στο Χρηματιστήριο Αθηνών (βίντεο)21:19Η αποκρυπτογράφηση του 8 καρό “ρίχνει” το twitter (εικόνα)21:06Εντός του Οικοπέδου 4 της κυπριακής ΑΟΖ το Barbaros21:03Λαχταριστό brunch από τον Βασίλη Καλλίδη20:54Στα δικαστήρια οδηγήθηκε ηγετικό στέλεχος του “Ρουβίκωνα” (βίντεο)20:42Ντονμέζ: τα συμφέροντα μας δεν “ανέχονται” μονομερή βήματα στην ανατολική Μεσόγειο20:29Ο Δ/ντής του ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας στον ΑΝΤ1 για τον θάνατο των τριών μαθητών (βίντεο)20:17ΝΔ: Η κυβέρνηση παραδέχεται τις καταστροφικές επιπτώσεις του νόμου Κατρούγκαλου20:05Φίλοι και συναθλητές των τριών αδικοχαμένων εφήβων μιλούν στον ΑΝΤ1 (βίντεο)19:54“Αερομαχίες” στο Αιγαίο και στο… βάθος Ίμια19:41Παυλόπουλος: Ζήτημα πολιτισμού η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού19:28Οι 5 κατηγορίες που θα “χτυπήσει” η ΑΑΔΕ για να αποτρέψει την παραγραφή19:14ΝΔ: η κυβέρνηση πανηγυρίζει δήθεν επιτυχίες19:00Βούρκωσε η Κυπαρισσία στην κηδεία του 15χρονου Νίκου (εικόνες)18:46Το “Πρωινό” στην παρουσίαση βιβλίου του Χρήστου Νέζου (βίντεο)18:31Την τιμωρία των νεοναζί του ΟΑΚΑ ζητά ο Βασιλειάδης18:19Με τιμές αρχηγού κράτους το Τίμιο Ξύλο στην Καρδίτσα (βίντεο)18:06Έγκυες ταυτόχρονα τρεις αδερφές!17:54Μαστροποί εξέδιδαν 10χρονο κορίτσι17:41Κατάληψη με… μαντινάδες για τις ελλείψεις στο σχολείο τους (εικόνες)17:27
00:01:52Στην κυπριακή ΑΟΖ το Barbaros συνοδεία πολεμικών πλοίωνΣήμερα 19:56 
00:01:22 
Κρίσιμη συνάντηση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο Στέιτ ΝτιπάρτμεντΣήμερα 19:57
00:01:01 
Νέες παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά στο ΑιγαίοΣήμερα 19:58
00:01:04 
Στην Αθήνα ο Αρχηγός της τουρκικής ΑκτοφυλακήςΣήμερα 20:00
00:02:02 
Προκλητικός και ανιστόρητος ο Μπερίσα: Ζητά να καταργηθεί η επέτειος του “Όχι”Σήμερα 20:01
00:02:43 
Επιμένει στη συμφωνία η Κυβέρνηση παρά το “όχι” της ΙεραρχίαςΣήμερα 20:34
00:01:29 
Στα… μαχαίρια ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για το άνοιγμα των λογαριασμών ΣημίτηΣήμερα 20:39
00:01:51 
Στην Ελλάδα η “Σχολή Κατασκόπων” της Ε.Ε.Σήμερα 20:02
00:01:03 
Μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου για τα Δικαιώματα των ΠαιδιώνΣήμερα 13:59
00:03:17 
Το μήνυμα του Πρωθυπουργού για τα δικαιώματα των παιδιώνΣήμερα 12:00
00:00:31 
Κοτζιάς: Εστειλα στη φυλακή διπλωμάτεςΣήμερα 12:38
00:03:00 
Σάλος από τις διαρροές για το μυστικό ραντεβού Μητσοτάκη – ΙερώνυμουΧθες 19:54
00:02:02 
Κοινό μέτωπο Αθήνας και Λευκωσίας ενάντια στις τουρκικές προκλήσειςΧθες 19:53
00:01:12 
Γεννηματά μετά τη συνάντηση με Σημίτη: Θα μείνουν με τη λάσπη στα χέριαΧθες 20:45
00:01:57 
Στη δημοσιότητα το πόρισμα 88 σελίδων για το φάρμακοΧθες 13:40
00:01:06 
Συνάντηση Μητσοτάκη – ΣτουρνάραΧθες 13:18
00:02:22 
Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία18-11-2018 20:04
00:01:19 
Μήνυμα Παυλόπουλου σε Άγκυρα και ΕΕ για το Κυπριακό18-11-2018 15:25
00:01:25 
Κύπρος: επεισόδιο στη νεκρή ζώνη με Τούρκους στρατιώτες18-11-2018 20:05