LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΚύπροςΔημοσίευση: 09 Νοεμβρίου 2018 08:25

Αισιοδοξία Χριστοδουλίδη για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό

Συνάντηση με την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, πρέσβειρα Νίκι Χέιλι, συναντήθηκε στις ΗΠΑ ο Κύπριος ΥΠΕΞ. 

Ικανοποίηση για τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η οποία αναφέρεται στο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εξέφρασε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης που τόνισε, με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις και ενέργειες Τούρκων επισήμων ότι «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο που στόχο έχει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη στους όρους αναφοράς οι οποίοι θα οδηγήσουν στην άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Νέα Υόρκη Θανάσης Τσίτσας, οι παραπάνω δηλώσεις του έγιναν ύστερα από συνάντηση με την Αμερικανίδα μόνιμη αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, πρέσβειρα Νίκι Χέιλι, στην οποία κυριάρχησαν οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών και η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε ότι ήταν μια πολύ καλή και ειλικρινής συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας δύο ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν.

”Πρώτον, οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών. Εκτιμούμε και ευελπιστούμε ότι σύντομα η κ. Lute θα βρίσκεται στην Κύπρο, αλλά θα επισκεφθεί και τα άλλα εμπλεκόμενα μέρη, ούτως ώστε να καθοριστούν, το συντομότερο δυνατόν, οι όροι αναφοράς που θα οδηγήσουν στην επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών με την ελπίδα θετικής κατάληξης το συντομότερο δυνατό. Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την προσπάθεια του Γενικού-Γραμματέα, στηρίζουν την προσπάθεια της κ. Lute και ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα. Το δεύτερο θέμα αφορά την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών. Συμφωνούμε απόλυτα, είναι κοινή η προσέγγιση για την ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο. Μια ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της, χωρίς φυσικά να αλλοιώνεται το πλαίσιο, βάση του οποίου η ΟΥΝΦΙΚΥΠ εγκαταστάθηκε στην Κύπρο, και λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και τη διάσταση των διμερών σχέσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Ερώτηση: Δηλαδή διαπιστώσατε μια διαφοροποίηση της Αμερικανικής θέσης σε σχέση με την αρχική;

Κύπριος ΥΠΕΞ: «Δεν θα έλεγα διαφοροποίηση. Εκείνο που μέσα από το διάλογο προκύπτει είναι ότι οι στόχοι μας είναι κοινοί. Από την μια να επαναρχίσει ο διάλογος το συντομότερο δυνατόν, και θεωρούμε ότι είναι σημαντικό που οι Ηνωμένες Πολιτείες ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας στηρίζουν αυτή την προσπάθεια. Αλλά και σε σχέση με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η κοινή προσέγγιση που έχουμε είναι η ανάγκη ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας της, χωρίς να αγγίζουμε τους όρους εντολής, βάσει τους οποίους η δύναμη εγκαταστάθηκε στην Κύπρο το 1964».

Ερώτηση: Έχουν αντιληφθεί κ. Υπουργέ ότι βάζοντας κάποιους σκληρότερους όρους, ουσιαστικά βοηθούν αυτό που θέλει η Τουρκία, την αποχώρηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ή κάτι ανάλογο με όσα έλεγε και ο κ. Akinci στην επιστολή του τον Ιούλιο;

Κύπριος ΥΠΕΞ: «Είναι δεδομένο, γίνεται κατανοητό, ότι η όποια συζήτηση σε σχέση με το μέλλον της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενδεχομένως να εκλαμβάνεται από κάποιους ως ευκαιρία, ως κίνητρο για μη επανέναρξη συνομιλιών, στοχεύοντας με αυτό τρόπο σε ουσιαστικές αλλαγές, περισσότερο σε σχέση το πως εγκαταστάθηκε η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο το 1964. Είναι γνωστή η Τουρκική προσέγγιση από το 1964 και σε σχέση με το ψήφισμα 186, αλλά και τη λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο με φιλοξενούσα χώρα την Κυπριακή Δημοκρατία. Θέλω να αναφέρω, ότι όλα αυτά συζητήθηκαν και θέλω να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τα αποτελέσματα των συζητήσεων, αλλά και τα όσα έχω ακούσει».

Ερώτηση: κ. Υπουργέ, πως σχολιάζετε την άποψη ότι η διμερής συμφωνία είναι ουσιαστικά το σχέδιο Β’ των Αμερικανών σε περίπτωση που δεν τα βρουν με την Άγκυρα;

Κύπριος ΥΠΕΞ: «Η δική μας συμφωνία, η Δήλωση Προθέσεων που υπογράψαμε είναι βασισμένη σε μια θετική προσέγγιση, σε μια θετική ατζέντα και δεν στρέφεται ενάντια στην όποια τρίτη χώρα. Εργαζόμαστε μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και άλλα κράτη της περιοχής, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης για να αντιμετωπίσουμε από κοινού προκλήσεις, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν σαφώς πιο αποτελεσματικά αν υπάρχει αυτή η συνεργασία».

Ερώτηση: Από Αμερικανικής πλευράς υπήρξε τοποθέτηση ότι θα βοηθούσε και η Τουρκική συνεργασία στην περιοχή;

Κύπριος ΥΠΕΞ: «Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη γεωγραφία. Εμείς επιθυμούμε, αν θέλετε, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, να υπάρξει πλήρης ομαλοποίησης των σχέσεων μας με την Τουρκία, μια υποχρέωση εξάλλου που απορρέει και από την ευρωπαϊκή της προοπτική, έτσι ώστε να μπορεί και η Άγκυρα να συμμετάσχει στο διάλογο που αναπτύσσεται στην περιοχή, όχι μόνο για τα ενεργειακά, αλλά και για πολλά άλλα θέματα. Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από την Τουρκία. Αν η Τουρκία σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, αν η Τουρκία μοιράζεται το ίδιο όραμα που έχουν όλα τα κράτη για την περιοχή και αν η Τουρκία προχωρήσει στην επίλυση του Κυπριακού, φυσικά και επιθυμούμε να συμμετάσχει στο περιφερειακο διάλογο που εχει αναπτυχθεί».

Ερώτηση: Πως τοποθετήθηκε ο Αμερικανικός παράγοντας για τις προσκλήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή και στην Ελληνική ΑΟΖ;

Κύπριος ΥΠΕΞ: «Υπάρχει η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών που αναφέρεται πολύ συγκεκριμένα στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από κει και πέρα, εδώ και καιρό, ακούμε καθημερινά δηλώσεις από Τουρκικής πλευράς που στην ουσία προκειται για απειλές έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο που στόχο έχει την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ενέργειες μας, που διαχρονικά γίνονται, στη βάση του διεθνούς δικαίου και της σχετικής Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας του 1982. Η παρουσία όλων αυτών των ενεργειακών κολοσσών είναι ξεκάθαρη ψήφος εμπιστοσύνης και δεν θα εμπλακούμε σε ένα δημόσιο διάλογο αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ερώτηση: Θεωρείτε κ. Υπουργέ όποιες πιθανές κινήσεις της Τουρκίας μπορεί να τις ελέγξει η δική μας πλευρά; Μπορεί να προκύψει κάποιες απροβλεπτες κινήσεις;

Κύπριος ΥΠΕΞ: «Εκεί που επικεντρώνεται η προσοχή μας είναι να προβαίνουμε σε όλες εκείνες τις ενέργειες, και αυτό κάνουμε εδώ και καιρό, έτσι ώστε να υπάρξει απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών μας σχεδιασμών».

Ερώτηση: Και στρατιωτικές ενέργειες;

Κύπριος ΥΠΕΞ: «Εμεις θεωρούμε ότι είναι μέσα από τις διπλωματικές ενέργειες, μέσα από το διάλογο, που μπορούν να βρεθούν λύσεις. Ποτέ οι στρατιωτικές επιλογές δεν ήταν προσφερόμενη λύση, είτε σε θέματα που αφορούν την περιοχή μας ή και γενικότερα διαφορές πού υπάρχουν σε διεθνές επίπεδο».

Ερώτηση: Πού στηρίζετε την αισιοδοξία σας ότι θα προκύψει συμφωνία στους «όρους αναφοράς» και θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, με δεδομένη την στάση της Άγκυρας;

Κύπριος ΥΠΕΞ: «Η αισιοδοξία μου προκύπτει από την παρουσία μου στη συζήτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την κα Lute. Από τη συζήτηση που έγινε, από τα αποτελέσματα αυτής της συζήτησης, από το πολύ έντονο ενδιαφέρον της κας Lute, από τον τρόπο που προσεγγίζει τα θέματα. Θελω να πιστεύω ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη στους «όρους αναφοράς» που θα οδηγήσουν στην άμεση επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών».

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
Πέθανε ο ναύτης του “φιλιού της Times Square”22:33Ζάεφ: Η Ελλάδα βοηθά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Βόρειας Μακεδονίας22:19“Μαζικές” εξώσεις σε συνοικίες της Αθήνας λόγω Airbnb (βίντεο)22:05“Μπαλωθιές” της Λαμίας στο “Γεντί Κουλέ”21:51Την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης21:37Αυτοψία του ΑΝΤ1 στου Μακρυγιάννη: καταγγελίες κατοίκων για “τείχος από μπετό” που θα κρύψει την Ακρόπολη (βίντεο)21:23“Βόλτα” στη Ριζούπολη έκανε ο ΠΑΟΚ21:09Ο Πολάκης, το δάνειο, ο “σαχλαμαρόμαγκας” και ο “μπουρδοδημοσιογράφος”20:56Λαθροχειρίες σε πρατήρια καυσίμων εντόπισε η ΑΑΔΕ20:54Αντιδράσεις για το ειδικό τέλος στις εταιρείες καλλυντικών που επιβάλει η Κυβέρνηση (βίντεο)20:40Εξαρθρώθηκε νέα “μαφία των φυλακών”: απετράπη τελευταία στιγμή συμβόλαιο θανάτου20:27Συγκλονίζουν όσα λέει στον ΑΝΤ1 ο αυτόπτης μάρτυρας της πτώσης της Λίνας Κοεμτζή στο κενό (βίντεο)20:14Χειροπέδες σε σπείρα ανηλίκων που είχε “ρημάξει” δεκάδες καταστήματα20:01Απανωτά τα χτυπήματα της μοίρας στο ζευγάρι που χάθηκε στον χείμαρρο της Κρήτης (βίντεο)19:48Στην “κρησάρα” του Αρείου Πάγου η χρηματοδότηση των κομμάτων19:35Αυστηρό μήνυμα Τραμπ στον στρατό της Βενεζουέλας: Ή θα συνεργαστείτε ή θα τα χάσετε όλα19:21“Οι Ήρωες της DIGEA” ταξίδεψαν στην Θεσσαλονίκη (εικόνες)19:07Το πόρισμα του πραγματογνώμονα του κοσμηματοπώλη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου18:53Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της Κυβέρνησης (εικόνες)18:41ΝΔ: Γεροβασίλη και Παπακώστα ακόμη αναζητούν τη διεύθυνση του Ρουβίκωνα18:28
00:01:50Ορκίστηκαν τα νέα μέλη της της Κυβέρνησης Σήμερα 20:41 
00:02:47 
Ο Πολάκης, το δάνειο, ο “σαχλαμαρόμαγκας” και ο “μπουρδοδημοσιογράφος” Σήμερα 19:50
00:01:29 
Νέο επεισόδιο στην κόντρα Κοτζιά – Καμμένου Σήμερα 20:59
00:02:11 
Αδιάκοπη η κόντρα για τα «μηνύματα» του ανασχηματισμού Σήμερα 20:42
00:01:34 
Δήλωση Άγγελου Τόλκα μετά την ορκωμοσία στο Προεδρικό ΜέγαροΣήμερα 19:11
00:03:11 
Χαμόγελα και υποσχέσεις στην βράβευση Τσίπρα-Ζάεφ στο ΜόναχοΧθες 19:58
00:02:43 
Βράβευση Τσίπρα – Ζάεφ για την Συμφωνία των ΠρεσπώνΧθες 14:59
00:02:26 
Χαμόγελα και συγχαρητήρια στο Μόναχο για την Συμφωνία των Πρεσπών16-02-2019 19:51
00:01:56 
Στο «στόχαστρο» ο Τσίπρας για την …διεύρυνση της ΚυβέρνησηςΧθες 20:18
00:01:22 
Κουτσούμπας: Είδαμε τον ανασχηματισμό – όλο και πιο ΠΑΣΟΚΧθες 15:02
00:02:53 
«Βεντέτα» Πολάκη με το «Πρώτο Θέμα»Χθες 19:59
00:00:28 
Ο Κουτσούμπας στο 12ο συνέδριο της ΚΝΕ16-02-2019 15:12
00:02:12 
Γερμανός ιστορικός: 190 δις ευρώ οι πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας στην ΕλλάδαΧθες 20:18
00:02:26 
«Άναψαν φωτιές» ο μίνι ανασχηματισμός και το… 4ο μνημόνιο16-02-2019 20:01
00:01:57 
Βορειοηπειρώτες μηνύουν τον Ράμα για υφαρπαγή των περιουσιών τους16-02-2019 19:50
00:02:15 
Ερντογάν: Είπα στον Τσίπρα ότι το τζαμί στην Αθήνα πρέπει να έχει μιναρέ16-02-2019 19:50
00:02:04 
Κόντρα για τον μίνι ανασχηματισμό με άρωμα… ΠΑΣΟΚ16-02-2019 15:03
00:01:34 
Προκλητικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα16-02-2019 15:06
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο