LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 07 Δεκεμβρίου 2018 17:00

Τσίπρας: γέφυρα φιλίας και συνεργασίας η Ελλάδα μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ

Εύσημα Πούτιν για την ελληνική οικονομία. Τι είπαν οι δύο ηγέτες για τα ενεργειακά, το Κυπριακό και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Αθήνα και Μόσχα έχουν αφήσει πίσω τους την περιπέτεια του καλοκαιριού με την ένταση στις διμερείς σχέσεις, την οποία προκάλεσαν οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών, όπως τόνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τους, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του αγωγού TurkStream μέσω της Ελλάδας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πώληση των πυραύλων S-400 στην Τουρκία, κατά τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ειδικότερα στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει ο ειλικρινής διάλογος, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες.

Αλ. Τσίπρας - Βλ. Πούτιν - Μόσχα

«Το σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο των ελληνορωσικών σχέσεων μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο “γέφυρας” ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε και τις τρεις προαναφερόμενες πλευρές να αξιοποιήσουν αυτή τη σημασία και αξία της χώρας μας.

Αλ. Τσίπρας - Βλ. Πούτιν - Μόσχα

«Καμία σκέψη στρατικοποίησης της Κύπρου»

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

Προβληματισμός για τους S-400 στην Τουρκία

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε στον Ρώσο Πρόεδρο τον προβληματισμό της Αθήνας για την πώληση των πυραύλων S-400 στην Τουρκία, εξέλιξη που έχει προκαλέσει επίσης αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν το ζήτημα των προκλήσεων της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αλ. Τσίπρας - Βλ. Πούτιν - Μόσχα

Πούτιν: μας ενώνουν πολλές προοπτικές

«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές» τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δίνοντας έμφαση στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα. Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι πέρυσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια. Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, πολιτισμός, τουρισμός.

Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό-ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ακολουθεί προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της χώρας του, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος. Ερωτηθείς για την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Πούτιν ευχήθηκε να ξεπεραστούν το ταχύτερο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

AP - Τσίπρας - Πούτιν - Κρεμλίνο

Στρατηγικής σημασίας η ενεργειακή συνεργασία

Είμαστε έτοιμοι, από κοινού με την Ελλάδα, να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα υποδομών, αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, σε ερώτηση για τα ενεργειακά. Αναφερόμενος στον αγωγό TurkStream, ο κ. Πούτιν είπε «αυτό σημαίνει και το πέρασμα της νότιας διαδρομής. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Υπάρχει αγωγός που σχεδόν ολοκληρώθηκε και θα συνδέσει Ελλάδα με Ιταλία, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα τον συνδέσουμε με το πραγματικό προϊόν, πρέπει να το εξετάσουμε από την οπτική της οικονομικής σκοπιμότητας. Θεωρώ ότι είναι αρκετά εφικτό».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα για τον αγωγό φυσικού αερίου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά εντός της ΕΕ», αναφορικά με τη στάση που κρατά για τον North Stream και την υπόθεση του TurkStream για τον οποίο, όπως είπε, υπάρχουν συνεχώς «κολλήματα». Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν κοινή στάση απέναντι στο θέμα και «θεωρούμε ότι θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της ΕΕ».

Αλ. Τσίπρας - Μόσχα - Ρωσία - Άγνωστος Στρατιώτης

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρα μετέβη στην πρωθυπουργική κατοικία, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μενβέντεφ και ακολούθησε το κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Αλ. Τσίπρας - επίσκεψη - Μόσχα -  Medvedev

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΠαυλόπουλος από τα Καλάβρυτα: Δεν ξεχνάμε – Ποτέ ξανάΣήμερα 13:00 | Πολιτική

Ο ΠτΔ συμμετείχε στην τελετή μνήμης για τα 75 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία στα Καλάβρυτα.

“Βόμβα” Καμμένου: Παραιτούμαι εάν ψηφιστεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η Συμφωνία των ΠρεσπώνΣήμερα 12:00 | Πολιτική

Αλλάζει τα δεδομένα η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, που «τρέχει» τις πολιτικές εξελίξεις.

Ανώτερος αξιωματούχος του State Department στον ΑΝΤ1: να μην εκλάβει η Άγκυρα το στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας ως εχθρική ενέργειαΣήμερα 07:11 | Πολιτική

Ξεκινάει σήμερα ο στρατηγικός διάλογος –ΗΠΑ – Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Συνάντηση Πομπέο – Κατρούγκαλου.

MRB: “Ψαλιδίζεται” η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔΣήμερα 12:54 | Πολιτική

Έκδηλη η απαισιοδοξία των ερωτηθέντων για την πορεία της οικονομίας. Ποια θεωρούν ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα της χώρας.

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
Η Μέγκαν Μαρκλ “έκλεψε την παράσταση” στα βραβεία μόδας (βίντεο)14:51Έγκλημα στη Ρόδο: Τι “δείχνουν” τα δαχτυλικά αποτυπώματα (βίντεο)14:38Βρήκε τη μητέρα της μετά από 69 χρόνια! (βίντεο)14:25Η “απόλυτη” Πάβλοβα από τον Βασίλη Καλλίδη (βίντεο)14:12Σχεδόν αμετάβλητη η τιμή για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι13:59Στις Βρυξέλλες η Μέι για τη συμφωνία του Brexit13:47Η συγκλονιστική κατάθεση του Λεμπιδάκη για τις 186 μέρες της ομηρίας του13:34Αυτή θα είναι η πρόεδρος της επιτροπής της 69ης Μπερλινάλε13:21Παυλόπουλος από τα Καλάβρυτα: Δεν ξεχνάμε – Ποτέ ξανά13:00MRB: “Ψαλιδίζεται” η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ12:54Έτινγκερ για Brexit: “Ναι” σε διευκρινίσεις, “όχι” σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις12:41“Τριγμοί” στην Ένωση Κεντρώων από τις δηλώσεις Σαρίδη για τον προϋπολογισμό12:27Ολυμπιακός: έτοιμος για τον “τελικό” με τη Μίλαν12:15“Βόμβα” Καμμένου: Παραιτούμαι εάν ψηφιστεί από τη Βουλή της ΠΓΔΜ η Συμφωνία των Πρεσπών12:00ΠΑΟΚ: Θέλει νίκη και… χείρα βοηθείας από την Τσέλσι11:50Νεκρός διαδηλωτής στα “Κίτρινα Γιλέκα”11:37Κοτζιάς: “πεθαμένος” πολιτικά ο Καμμένος και το κόμμα του11:24Ο Ορέστης Τσανγκ στo “Πρωινό” για τους συμπαίκτες του στο Nomads11:12Τούρκος Υπουργός Ενέργειας: Προσευχηθείτε να βρούμε φυσικό αέριο στη Μεσόγειο10:57Επέλαση του χιονιά – “Μαγευτικές” εικόνες10:44
00:02:04Συντονισμένο σχέδιο υφαρπαγής των περιουσιών καταγγέλλει η μειονότητα στην Αλβανία Χθες 20:02 
00:01:34 
"Διφορούμενα" μηνύματα των ΑΝΕΛ και κόντρα Μαξίμου –ΝΔ για το Σκοπιανό Χθες 20:12
00:01:01 
«Έσπασαν τα ισόβια» για τον Γιάννη Σμπώκο Χθες 20:48
00:00:36 
Ο Παυλόπουλος στην εκδήλωση για την Προεδρική ΦρουράΧθες 14:08
00:02:35 
Οργή και αντιδράσεις μετά τις προκλήσεις Ράμα σε βάρος της μειονότητας στην Αλβανία Χθες 20:01
00:03:35 
Ανδρουλάκης στον ΑΝΤ1: κοινός δολοφόνος ο «μακελάρης» του Στρασβούργου – Από τύχη δεν βρέθηκα «στον δρόμο του» Χθες 19:53
00:01:58 
Συγκλονιστικές μαρτυρίες από Έλληνες Ευρωβουλευτές για την επίθεση στο ΣτρασβούργοΧθες 13:42
00:02:33 
Δηλώσεις Καμένου για την ΜακεδονίαΧθες 14:43
00:02:26 
Μπελέρης στον ΑΝΤ1: οι Αλβανοί προσπαθούν να “ξεριζώσουν” τους Έλληνες από τα μειονοτικά χωριά Χθες 20:03
00:04:00 
Προεκλογικό άρωμα είχε η αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη για την οικονομία11-12-2018 19:54
00:03:54 
Μετωπική σύγκρουση Τσίπρα-Μητσοτάκη για το Σκοπιανό11-12-2018 19:41
00:01:57 
Στο “στόχαστρο” της Άγκυρας το Καστελόριζο11-12-2018 19:43
00:00:56 
Εκδήλωση του ΚΙΝ.ΑΛ. για το δημογραφικό πρόβλημα11-12-2018 14:13
00:01:29 
Στη Σύνοδο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση ο Αλέξης Τσίπρας11-12-2018 14:13
00:02:10 
“Φωτιές” και συγκρούσεις για τον Μανώλη Πετσίτη11-12-2018 14:11
00:07:29 
Ο Σπύρος Δανέλλης στο «Καλημέρα Ελλάδα»11-12-2018 08:35
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο