LATEST NEWS
 
Πολιτική /ΔιπλωματίαΔημοσίευση: 07 Δεκεμβρίου 2018 17:00

Τσίπρας: γέφυρα φιλίας και συνεργασίας η Ελλάδα μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ

Εύσημα Πούτιν για την ελληνική οικονομία. Τι είπαν οι δύο ηγέτες για τα ενεργειακά, το Κυπριακό και τις περιφερειακές εξελίξεις.

Αθήνα και Μόσχα έχουν αφήσει πίσω τους την περιπέτεια του καλοκαιριού με την ένταση στις διμερείς σχέσεις, την οποία προκάλεσαν οι απελάσεις Ρώσων διπλωματών, όπως τόνισαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου Αλέξης Τσίπρας και Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην εμβάθυνση των ελληνορωσικών σχέσεων και την ενίσχυση της συνεργασίας των χωρών τους, ενώ ο Ρώσος Πρόεδρος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επέκτασης του αγωγού TurkStream μέσω της Ελλάδας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την πώληση των πυραύλων S-400 στην Τουρκία, κατά τη συζήτηση που είχε με τον Πρόεδρο Πούτιν για τις περιφερειακές εξελίξεις.

Ειδικότερα στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας τόνισε τη μεγάλη σημασία που έχει ο ειλικρινής διάλογος, ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες.

Αλ. Τσίπρας - Βλ. Πούτιν - Μόσχα

«Το σημαντικό ιστορικό υπόβαθρο των ελληνορωσικών σχέσεων μας έχει επιτρέψει να οικοδομήσουμε διαχρονικά μια σταθερή αλλά και δυναμική σχέση», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «έδωσε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία μας ακόμα και όταν οι γεωπολιτικές εξελίξεις μας χώριζαν».

Ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «η Ελλάδα αποτελεί κράτος-μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τηρεί σταθερά τις δεσμεύσεις της, αλλά θεωρεί ότι οποιαδήποτε ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας ή πρωτοβουλία για λύση σημαντικών παγκόσμιων προκλήσεων πρέπει να συμπεριλαμβάνει τη Ρωσία και να βασίζεται σε έναν ειλικρινή διάλογο μαζί της».

Η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο “γέφυρας” ανάμεσα σε ΝΑΤΟ, ΕΕ και Ρωσία, αυτή είναι η σημασία και αξία της χώρας μας που τη διαφοροποιεί από άλλες χώρες, συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός και κάλεσε και τις τρεις προαναφερόμενες πλευρές να αξιοποιήσουν αυτή τη σημασία και αξία της χώρας μας.

Αλ. Τσίπρας - Βλ. Πούτιν - Μόσχα

«Καμία σκέψη στρατικοποίησης της Κύπρου»

Δεν υπάρχει καμιά σκέψη για προοπτική στρατικοποίησης της Κύπρου, τόνισε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Ο κ. Τσίπρας είπε ότι μίλησε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και παρατήρησε πως δεν είχε λογική μια τέτοια σκέψη, την ώρα που Κύπρος και Ελλάδα αγωνίζονται για την απομάκρυνση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Είπε ότι έγιναν οι απαραίτητες επικοινωνίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας και της Κύπρου και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ακολουθεί μια εξαιρετικά ισορροπημένη πολιτική ελλιμενισμού στα λιμάνια της προς όλες τις φίλιες και εταιρικές δυνάμεις και προς τη Ρωσία.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ - ΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝ

Προβληματισμός για τους S-400 στην Τουρκία

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός εξέφρασε στον Ρώσο Πρόεδρο τον προβληματισμό της Αθήνας για την πώληση των πυραύλων S-400 στην Τουρκία, εξέλιξη που έχει προκαλέσει επίσης αντιδράσεις από την Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε στον Βλαντιμίρ Πούτιν το ζήτημα των προκλήσεων της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αλ. Τσίπρας - Βλ. Πούτιν - Μόσχα

Πούτιν: μας ενώνουν πολλές προοπτικές

«Μας ενώνουν πολλές προοπτικές» τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, δίνοντας έμφαση στον επενδυτικό και εμπορικό τομέα. Μιλώντας με τη γλώσσα των αριθμών, ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι πέρυσι το διμερές εμπόριο αυξήθηκε κατά 27%, φθάνοντας στα 3,7 δισ. δολάρια. Εν συνεχεία αναφέρθηκε σε άλλους τομείς, στους οποίους καταγράφεται το ρωσικό ενδιαφέρον: ενέργεια, πολιτισμός, τουρισμός.

Για τον τελευταίο κλάδο ειδικότερα, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε λόγο για αριθμό-ρεκόρ των συμπατριωτών του που επισκέφθηκαν πέρυσι την Ελλάδα, ενώ φέτος ο αριθμός αναμένεται, όπως εκτίμησε, να αγγίξει το ένα εκατομμύριο επισκέπτες.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ακολουθεί προοδευτική γραμμή για την ανάπτυξη της χώρας του, τόνισε ο Ρώσος Πρόεδρος. Ερωτηθείς για την αλλαγή σελίδας της Ελλάδας, μετά την έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Πούτιν ευχήθηκε να ξεπεραστούν το ταχύτερο οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

AP - Τσίπρας - Πούτιν - Κρεμλίνο

Στρατηγικής σημασίας η ενεργειακή συνεργασία

Είμαστε έτοιμοι, από κοινού με την Ελλάδα, να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα υποδομών, αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Ρωσίας, σε ερώτηση για τα ενεργειακά. Αναφερόμενος στον αγωγό TurkStream, ο κ. Πούτιν είπε «αυτό σημαίνει και το πέρασμα της νότιας διαδρομής. Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα. Υπάρχει αγωγός που σχεδόν ολοκληρώθηκε και θα συνδέσει Ελλάδα με Ιταλία, θα πρέπει να εξετάσουμε πώς θα τον συνδέσουμε με το πραγματικό προϊόν, πρέπει να το εξετάσουμε από την οπτική της οικονομικής σκοπιμότητας. Θεωρώ ότι είναι αρκετά εφικτό».

Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα για τον αγωγό φυσικού αερίου, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για «δύο μέτρα και δύο σταθμά εντός της ΕΕ», αναφορικά με τη στάση που κρατά για τον North Stream και την υπόθεση του TurkStream για τον οποίο, όπως είπε, υπάρχουν συνεχώς «κολλήματα». Πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Ιταλία έχουν κοινή στάση απέναντι στο θέμα και «θεωρούμε ότι θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της ΕΕ».

Αλ. Τσίπρας - Μόσχα - Ρωσία - Άγνωστος Στρατιώτης

Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρα μετέβη στην πρωθυπουργική κατοικία, όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μενβέντεφ και ακολούθησε το κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Πρόεδρο Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Αλ. Τσίπρας - επίσκεψη - Μόσχα -  Medvedev

Pοή στη κατηγορία: Πολιτική
Το “καυτό τηλεφώνημα” Πολάκη – Στουρνάρα, οι απειλές και τα… μηνύματα10:55Πήγε να μπει στο σπίτι του από το μπαλκόνι και… έπεσε από ύψος 8 μέτρων (εικόνες)10:55Στάση εργασίας στον ΗΣΑΠ10:41Καθιστική διαμαρτυρία στην Βουλή από καθαρίστριες του Δρομοκαΐτειου (εικόνες)10:28Ζώδια: Οι προβλέψεις της Τετάρτης10:14Τραγωδία: Επτά προσφυγόπουλα κάηκαν ζωντανά μέσα στο σπίτι τους (βίντεο)10:01Κτηνωδία: Πέταξαν σε γκρεμό τρία τσουβάλια με κουτάβια (βίντεο)09:47Εντυπωσιακές εικόνες από όλον τον κόσμο με την υπερσελήνη του Φεβρουαρίου09:34Προσφυγή του Ολυμπιακού στο ΑΣΕΑΔ για το -609:20Λίντσαραν και έκαψαν ζωντανούς δύο νέους στην Γουατεμάλα (σκληρές εικόνες)09:07Ενστάσεις των δανειστών στην πρόταση της Κυβέρνησης για την α’ κατοικία08:53Ισόβια στη χήρα και τον εραστή της για τη δολοφονία του καρδιολόγου08:40Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή του “Πόθεν Έσχες”08:26Σοκ: αξιωματούχος της ΕΕ καταδικάστηκε για βιασμό μέσα στο κτήριο της Κομισιόν08:13Νέος εμπρησμός σε ΑΤΜ στην Θεσσαλονίκη (βίντεο)08:00Επίδομα παιδιού: πότε πληρώνεται η α΄ δόση07:48Πρόβλημα στην καρδιά ο Κεντίρα07:34Νέα αποχώρηση από το κόμμα των Εργατικών στην Βρετανία07:21Μαχαίρωσαν Αμερικανό ναύτη στην Κρήτη07:07Επικοινωνία Σάλιβαν με Κατρούγκαλο και Ζάεφ06:54
00:01:45Έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων μετά τους «μύδρους» Τσουκάτου Χθες 19:56 
00:14:00 
Αντιπαράθεση Πολάκη - Γεωργιάδη στη ΒουλήΧθες 15:27
00:02:40 
Πλήθος ερωτημάτων για τους όρους χορήγησης του δανείου στον Πολάκη Χθες 19:55
00:00:59 
Στα «κάγκελα» Κοτζιάς – Καμμένος για τον …ΣόροςΧθες 13:52
00:01:50 
Αδιέξοδο μετά και τη νέα συνάντηση με τον Γαβρόγλου για την μισθοδοσία του κλήρου Χθες 20:35
00:01:59 
Σάλος με την πρόταση Μπουτάρη για “χαράτσι” 400 ευρώ στους φοιτητές Χθες 20:25
00:00:57 
Παρέμβαση Εισαγγελέα για τη συνομιλία Πολάκη – Στουρνάρα Χθες 19:54
00:02:01 
Θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα για το δάνειο του Πολάκη Χθες 19:55
00:04:43 
Πολιτικός «σεισμός» για την συνομιλία Πολάκη-Στουρνάρα Χθες 19:53
00:00:28 
Δήλωση Κουμουτσάκου για την κόντρα Κοτζιά - ΚαμμένουΧθες 16:33
00:20:56 
Κόντρα Κουρουμπλή - Βορίδη για το δάνειο ΠολάκηΧθες 10:00
00:00:26 
Ζαχαράκη: η κυβέρνηση χρησιμοποιεί μεθόδους υποκόσμουΧθες 14:46
00:09:23 
Ο Βασ. Κεγκέρογλου για την υπόθεση του δανείου ΠολάκηΧθες 09:27
00:02:49 
Ο εκρ. Τύπου των ΑΝΕΛ για την κόντρα Ν. Κοτζιά - Π. ΚαμμένουΧθες 06:52
00:02:00 
Ορκωμοσία κυβερνητικών στελεχών με αμηχανία και «γκρίνια»Χθες 13:53
00:01:55 
Η ΕΕ «χαιρετίζει» την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών18-02-2019 13:26
00:02:12 
Γερμανός ιστορικός: 190 δις ευρώ οι πολεμικές αποζημιώσεις της Γερμανίας στην Ελλάδα17-02-2019 20:18
00:01:56 
Στο «στόχαστρο» ο Τσίπρας για την …διεύρυνση της Κυβέρνησης17-02-2019 20:18
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο