LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 10 Οκτωβρίου 2015 10:23

Δωρεάν ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά

Ελληνική μη κερδοσκοπική εταιρεία αναπτύσσει ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά.

Η τρίλιζα, το τένις και ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, είναι τα τρία ηλεκτρονικά παιχνίδια για τυφλά παιδιά, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου LEAP (Listen-Learn-Play).

Το έργο αναπτύσσει μια σειρά ηλεκτρονικών ψυχαγωγικών και εκπαιδευτικών παιχνιδιών για μερικώς βλέποντα και τυφλά παιδιά. Πρόκειται για μια συνεργασία της SciFY, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και του CafeBabel.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, αν λάβει κανείς υπόψη του και τα στοιχεία της SciFY, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των μερικώς βλεπόντων και τυφλών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι περίπου 12 εκατομμύρια και υπάρχουν περίπου 19 εκατομμύρια παιδιά με προβλήματα όρασης στον κόσμο.

Ο κώδικας και τα παιχνίδια που θα αναπτυχθούν, θα διατεθούν ως ανοιχτό λογισμικό, ελεύθερα και δωρεάν, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή τους και η εξέλιξή τους από οποιονδήποτε.

Αξιοποιώντας τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία των ακουστικών διεπαφών, το έργο αυτό φιλοδοξεί να συνεισφέρει στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των ανθρώπων με προβλήματα όρασης και, κυρίως, των παιδιών. Σκοπό έχει να ανοίξει τα σύνορα των παιχνιδιών με καινοτόμες, ακουστικές διεπαφές, να ενισχύσει την εκπαίδευση αξιοποιώντας ως εργαλείο τα παιχνίδια αυτά, και να αναδείξει τις ιδιαίτερες δεξιότητες των τυφλών.

Το project LEAP - (LISTEN-LEARN-PLAY) - είναι το πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας σειράς ψυχαγωγικών και σοβαρών εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τυφλά παιδιά, αλλά όχι μόνο γι' αυτά. Και τα τρία παιχνίδια που αναπτύσσονται στο πλαίσιο του LEAP, είναι εφαρμογές για επιτραπέζιους υπολογιστές ή και φορητές συσκευές και το κοινό χαρακτηριστικό τους, είναι η ηχητική επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής (ακουστική διεπαφή χρήστη-auditive interface).

Το LEAP απευθύνεται σε τυφλά παιδιά, (αλλά μπορεί ευχάριστα να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε - χρήστες μεγαλύτερης ηλικίας ή και από βλέποντες -), στους οικείους, σε όσους φροντίζουν τα τυφλά παιδιά, σε σχολεία ειδικής αγωγής, σε θεσμικούς φορείς και οργανισμούς που ασχολούνται με την τυφλότητα, σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς τομείς (υποστηρικτικές τεχνολογίες, ειδική αγωγή, ηλεκτρονικά παιχνίδια, φορητές συσκευές), αλλά και σε όλους όσοι θα εύρισκαν ενδιαφέρουσα τη χρήση του.

Το LEAP στοχεύει στην εισαγωγή και την εξοικείωση των τυφλών παιδιών με ακουστικά interfaces και την επικοινωνία με τον υπολογιστή με τη βοήθειά τους, στην ψυχαγωγία τους με τρόπο ταιριαστό με τις ανάγκες τους, στην πνευματική και σωματική τους εξάσκηση, στη βελτίωση της αίσθησης του χώρου και του προσανατολισμού, στην ανάδειξη των «κρυμμένων» δεξιοτήτων τους και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, στη διευκόλυνση της καλλιέργειας κοινωνικών σχέσεων και της αποδοχής από το περιβάλλον τους, καθώς και στην αύξηση της δυνατότητάς τους να αντιληφθούν με ουσιαστικό τρόπο ζητήματα που αφορούν την εκπαίδευσή τους σε πολλά γνωστικά πεδία.

Το έργο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, στο πλαίσιο του προγράμματος «Είμαστε Όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού χρηματοδοτικού μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη, ενώ στόχος του είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών στη χώρα μας και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η SciFY είναι ο συντονιστής του έργου και θα υλοποιήσει τα πληροφορικά συστήματα, ενώ το τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος της ουσιαστικής δουλειάς για το σχεδιασμό του ηχητικού περιβάλλοντος, καθώς και το σχεδιασμό και την υλοποίηση των ακουστικών διεπαφών.

Το CafeBabel, από την πλευρά του, ξεκίνησε, αναλαμβάνοντας το επικοινωνιακό μέρος του έργου και τις επαφές με τη σχετική κοινότητα.

Για το εν λόγω εγχείρημα μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι εμπνευστές της ιδέας.

"Από τη μια σεβόμαστε τη διαφορετικότητα και αναζητάμε τρόπους, με αφορμή αυτήν ακριβώς, να πυροδοτήσουμε γόνιμες συνέργειες, από την άλλη αναγνωρίζουμε το δικαίωμα όλων στη ζωή και την ευημερία. Γι' αυτό ξεκινήσαμε το έργο LEAP, το σχεδιασμό και την υλοποίηση μιας σειράς δωρεάν ηλεκτρονικών παιχνιδιών για τυφλά παιδιά. Αξιοποιούμε τις δυνατότητες της πληροφορικής, για να δώσουμε τη δυνατότητα στα παιδιά να κινηθούν πιο ελεύθερα και δημιουργικά στους κατεξοχήν δικούς τους χώρους, το παιχνίδι και την εκπαίδευση", δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Βασίλης Σαλαπάτας, συνιδρυτής της SciFY.

Περιγράφοντας το σκεπτικό της υλοποίησης αυτής της ιδέας, ο κ. Σαλαπάτας προσθέτει ότι η SciFY (Επιστήμη Για Σένα - www.scify.org) είναι μια δυναμική, τεχνολογική, μη κερδοσκοπική εταιρεία, που, με εργαλείο την πληροφορική, δημιουργεί λύσεις για καθημερινά προβλήματα και διαθέτει τους καρπούς της δουλειάς της δωρεάν σε όλους.

«Μαζί προσφέρει ανοιχτά τον κώδικα και όλη τη σχετική τεχνογνωσία, ώστε ο καθένας να μπορεί να εξελίξει και να προσαρμόσει στις δικές του ανάγκες τα προγράμματα και, στη συνέχεια, να στηρίξει επάνω τους νέες λύσεις.

Από την πρώτη στιγμή, η ιδέα για το έργο LEAP μας φάνηκε συναρπαστική για την πρωτοτυπία της και την κοινωνική της διάσταση.

Πρόκειται για τρία παιχνίδια που παίζονται στον υπολογιστή με τη χρήση της ακοής. Τη γνωστή σε όλους τρίλιζα, ένα παιχνίδι τένις και ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι, που περιγράφει, με ηχητικό τρόπο, σχήματα και καμπύλες. Τα δύο πρώτα είναι ήδη έτοιμα και μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιήσει, το τρίτο αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή» σημειώνει.

Από την πλευρά του, ο δρ. Γιώργος Γιαννακόπουλος, συνιδρυτής και επικεφαλής τεχνικός της SciFY, αναφέρει: «Είχαμε την ευκαιρία να ξεκινήσουμε το έργο με εξαιρετικούς συνεργάτες, το Τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου και τη μη κερδοσκοπική CafeBabel Greece. Καθοριστική ήταν και η χρηματοδότησή μας από τις χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, μέσω του χρηματοδοτικού μηχανισμού γνωστού ως EEA Grants, στο πλαίσιο του προγράμματος "Είμαστε Όλοι Πολίτες", που διαχειρίζεται το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Έτσι, εδώ και λίγους μήνες, δουλεύουμε ακριβώς επάνω στην κεντρική αποστολή μας, στο να φέρουμε την προηγμένη τεχνολογία στην καθημερινότητα όλων μας, ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα ότι με το έργο απευθυνόμαστε στα τυφλά παιδιά, γιατί δίνεται η ευκαιρία να αναδειχθεί το ανθρώπινο πρόσωπο της τεχνολογίας σε μια ομάδα πληθυσμού που το αξίζει».

«Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο προσφέρει στο έργο την πλούσια τεχνογνωσία του στο κρίσιμο κομμάτι του ηχητικού σχεδιασμού και, συγκεκριμένα, της υλοποίησης του τρισδιάστατου, αμφιωτικού ηχητικού περιβάλλοντος. Είναι πολύ σημαντικό για όλους, από όποια πλευρά και να το εξετάσει κανείς, να αξιοποιούμε τις όποιες ευκαιρίες, ώστε η ερευνητική δουλειά που γίνεται στα ακαδημαϊκά εργαστήρια να φτάνει στην κοινωνία με τρόπο πρακτικά αξιοποιήσιμο και σε χρήσιμη μορφή» επισημαίνει ο καθηγητής Ανδρέας Φλώρος, πρόεδρος του τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας.

Πώς προέκυψε αυτή η ανάγκη; Πώς σας ήρθε η ιδέα; Πώς τα πήγατε με τα παιδιά; ρωτάμε τον Βασίλη Γιαννακόπουλο, marketing manager της εταιρείας SciFY. «Οι ανάγκες υπάρχουν πολυάριθμες εκεί έξω, αρκεί να μπορείς να τις αφουγκραστείς και να τις αξιολογήσεις μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους. Και από ιδέες, το πρόβλημά μας είναι μάλλον η υπερπαραγωγή, παρά η έλλειψή τους.

Αυτό που μετράει, όμως, είναι η υλοποίηση μιας ιδέας και, μάλιστα, με τέτοιο τρόπο ώστε να λύνει ένα πραγματικό, πρακτικό πρόβλημα και να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη. Όσο για τα παιδιά, είναι αδύνατον να σας μεταφέρω τη συγκίνηση και τη χαρά που μας έχουν δωρίσει με το ενθουσιώδες ενδιαφέρον τους, την άμεση συμμετοχή τους, την άδολη διάθεσή τους να μοιραστούν μαζί μας ανάγκες, επιθυμίες, όνειρα και προβλήματα. Αυτό δεν το αλλάζω με τίποτα».

Η Ελίνα Μακρή, επικεφαλής της ομάδας επικοινωνίας του έργου, σημειώνει: «Είχαμε την τρελή περιέργεια για το αν θα μπορούσαμε να σχεδιάσουμε ένα χαμόγελο στα χείλη των τυφλών παιδιών. Δεν έχουμε πια περιέργεια, έχουμε μια μεγάλη φιλοδοξία και μια υποχρέωση να κάνουμε στο μέλλον, όσα περισσότερα μπορούμε για τους μικρούς φίλους μας και, ταυτόχρονα, καλόπιστα αυστηρούς κριτές μας. Και δεν σας κρύβουμε ότι ήδη αναζητάμε χρηματοδότηση και σχεδιάζουμε το επόμενο παιχνίδι. Σύντομα, θα σας πούμε ποιο θα είναι ακριβώς».

Pοή στη κατηγορία: Κοινωνία
Τραυματίες από την εισβολή άνδρα με μαχαίρι σε σχολείο11:32Σπυράκη: ξέχασε ήδη το “Βόρεια” η πρέσβυς της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ11:20Θανάσης Γιαννακόπουλος: Να με θάψετε με την σημαία του Παναθηναϊκού (βίντεο)11:07Θανάσης Γιαννακόπουλος: Το “αντίο” από τον Δημήτρη (εικόνες)10:55Νέα τουρκική πρόκληση μετά τα περί “γκιαούρηδων”: Ατυχής η ανακοίνωση της Αθήνας10:41Κρίσιμα παιχνίδια για τους “αιώνιους” στην Euroleague10:28Σοκ: διαμελίστηκε οδηγός μηχανής σε τροχαίο δυστύχημα10:16Πέθανε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος10:02Αλεξιπτωτιστής μπλέχτηκε σε καλώδια της ΔΕΗ09:49Τηλεφώνημα για βόμβα στον σταθμό του Μετρό στο Αιγάλεω09:36Ο Ερντογάν “βάφτισε” την Κωνσταντινούπολη… “Ισλαμπόλ”09:23Κυπριακό και τουρκικές προκλήσεις στην ατζέντα Κατρούγκαλου – Αναστασιάδη09:09Δεν θα παρελάσει μόνος του φέτος ο μικρός Χρήστος στους Αρκιούς (βίντεο)08:56Κατολίσθηση βράχων σε δρόμο στην Σαντορίνη (βίντεο)08:42Ραγδαία αύξηση του αριθμού των νεκρών από τις πλημμύρες στην Ινδονησία08:29Τον κατάπιε φάλαινα αλλά κατόρθωσε να βγει από το στόμα της (βίντεο)08:15Στοιχεία-σοκ για τους θανάτους από καρκίνο στην Ευρώπη08:02Εγκύκλιος της ΑΑΔΕ στα τελωνεία για τις συναλλαγές με την Βόρεια Μακεδονία07:48Προβλήματα στις αιτήσεις επιδόματος ενοικίου δημιουργεί το ηλεκτρονικό μισθωτήριο (βίντεο)07:35Στο “μικροσκόπιο” των Αρχών το παρελθόν και τα κίνητρα του δράστη στην Ουτρέχτη07:21
00:01:52Φοιτήτριες και μια ανήλικη μεταξύ των δεκάδων θυμάτων κυκλώματος μαστροπών Χθες 20:47 
00:02:30 
Διάλογοι-«φωτιά» των μελών της σπείρας με τα εικονικά διπλώματα Χθες 20:23
00:05:30 
Αφή Αγίου Φωτός: η παράδοση της Εκκλησίας, οι νέες μαρτυρίες και ο …αναπτήρας!Χθες 20:24
00:02:14 
Γιατρός Ιπποκράτειου στον ΑΝΤ1: ζω από θαύμα μετά το ατύχημα στο ασανσέρΧθες 20:11
00:01:55 
Αναρχικοί ξήλωσαν πόρτα του ΑΠΘ που ήταν κολλημένη με ηλεκτροκόλλησηΧθες 20:10
00:01:50 
Στους δρόμους οι μαθητές για τις αλλαγές στο Λύκειο Χθες 20:10
00:02:09 
Επαγγελματίες «κλειδαράδες» τα μέλη της σπείρας των αδίστακτων Γεωργιανών Χθες 20:48
00:01:44 
Κόλαση φωτιά σε αποθήκη των Γλυκών Νερών Χθες 20:49
00:02:43 
Μανώλης Γιαννακάκης στον ΑΝΤ1: έγινα και πατέρας της εγγονής μου, μετά την τραγωδία στον Γεροπόταμο Χθες 20:48
00:01:16 
Δεκάδες κατοικίδια κάηκαν ζωντανά από φωτιά που κατέστρεψε πλήρως ξύλινη κατοικίαΧθες 14:06
00:01:35 
Μαρτυρία-σοκ του γιατρού που κινδύνευσε να σκοτωθεί από το ασανσέρ στο ΙπποκράτειοΧθες 13:32
00:01:31 
Ένταση και επεισόδια στο μαθητικό συλλαλητήριοΧθες 13:32
00:06:21 
Αναρριχητές διαρρήκτες “μπούκαραν” από την μπαλκονόπορτα και πήραν τον …κουμπαρά του παιδιού!Χθες 09:12
00:03:24 
Νέα Μηχανιώνα: Σπίτι… “εξαφανίστηκε” μετά από φωτιάΧθες 06:25
00:01:12 
Ολλανδός τουρίστας ανέλαβε να…καθαρίσει το Ρέθυμνο από τα σκουπίδια 17-03-2019 20:46
00:01:58 
Δεκάδες χιλιάδες παιδιά μαθαίνουν πως μπορούν να σώζουν ζωές 17-03-2019 20:43
00:02:00 
Απόγνωση στην Κάλυμνο: εκτός λειτουργίας ο θάλαμος για την αντιμετώπιση της «νόσου των δυτών» 17-03-2019 20:31
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο