LATEST NEWS
 
Κοινωνία /ΓενικάΔημοσίευση: 03 Ιουνίου 2016 15:38

Βράβευση Μπουτάρη στη Νέα Υόρκη

Βραβείο για την προώθηση της ελευθερίας και της συνύπαρξης θρησκειών σε Ελλάδα και ελληνοαμερικανικές κοινότητες. Η τελετή απονομής έγινε στο Hebrew Union College, στη Νέα Υόρκη.

του Θανάση Κ. Τσίτσα

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης τιμήθηκε  με το βραβείο «Δαμασκηνός», από τον σύλλογο Αμερικανών Φίλων του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας. Η τελετή απονομής έγινε στο Hebrew Union College – Jewish Institute of Religion, στη Νέα Υόρκη. Το βραβείο απονεμήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, στον οποίο είχε απονεμηθεί για πρώτη φορά το ίδιο βραβείο το 2007. Το βραβείο απονέμεται σε άτομα που κατέχουν θέσεις εξουσίας, τα οποία υπερασπίζονται και προωθούν την ελευθερία και τη συνύπαρξη των θρησκειών στην Ελλάδα και στις Έλληνο – Αμερικανικές κοινότητες με τις πράξεις και το έργο τους.

Την απονομή προλόγισαν ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο Ραβίνος και καθηγητής εβραϊκής ιστορίας στο Hebrew Union College, κ. Μάρτιν Κοέν, ο πρόεδρος του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδας κ. Μάκης Μάτσας και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αμερικανοί Φίλοι του Εβραϊκού Μουσείου» κ. Σολομών Άσερ. Την τελετή βράβευσης έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Δημήτριος ο οποίος αναφέρθηκε στο ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης και στην Κατοχή, τα οποία έζησε.

Εκτενής αναφορά έγινε από τους ομιλητές στο έργο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης για την ανάδειξη της Εβραϊκής κληρονομιάς της πόλης, στις πρωτοβουλίες του για τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος και εκπαιδευτικού κέντρου, καθώς και στον ρόλο του Δημάρχου στην υπεράσπιση της θρησκευτικής ελευθερίας.

Ο κ. Μπουτάρης, στον ευχαριστήριο λόγο του, δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή γι’ αυτόν η βράβευσή του αλλά αποτελεί τιμή και για την πόλη της Θεσσαλονίκης την οποία εκπροσωπεί. Τόνισε ότι αν και αισθάνεται ιδιαίτερα υπερήφανος για την βράβευσή του, δεν αισθάνεται ότι έκανε κάτι εξαιρετικό. «Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έκανα ακριβώς ότι πρέπει να κάνει οποιοσδήποτε Δήμαρχος της πόλης. Αναγνώρισα τον κεντρικό ρόλο των εβραίων προγόνων και συμπατριωτών μας στο να κάνουν την πόλη μας αυτή που είναι σήμερα. Ήταν μια απλή αναγνώριση του σημαντικού ρόλου που η κοινότητα των Σεφαραδιτών είχε στην ακμή, την ευημερία και την αναγέννηση της πόλης μας κατά τη διάρκεια αρκετών αιώνων. Ήταν δική μου ευθύνη να προσπαθήσουμε και να διαιωνίσουμε τη μνήμη των Σεφαραδιτών αδελφών  μας, οι οποίοι χάθηκαν με τραγικό τρόπο, λόγω της ναζιστικής συλλογικής παράνοιας».

Στην τελετή παραβρέθηκαν, επίσης, η ΜΑ της Ελλάδας στα ΗΕ, Πρέσβης Αικατερίνη Μπούρα, ο Αναπληρωτής ΜΑ της ΕΕ στα ΗΕ, Πρέσβης Ιωάννης Βράιλας, ο Πρόξενος της Ελλάδας κ. Μάνος Κουμπαράκης και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θες/νίκης, κ. Περικλής Μίτκας.

Μπουτάρης - Βράβευση - Νέα Υόρκη

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μπουτάρης,  παραχώρησε συνέντευξη  Τύπου σε εκπροσώπους ομογενειακών ΜΜΕ και Έλληνες ανταποκριτές στο Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπίας της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη και Γραφείο ΕΟΤ Αμερικής. Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Σπύρος Πέγκας και ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Περικλής Μίτκας.

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε στις επαφές που έχει στις ΗΠΑ, με την Ελληνοαμερικάνικη κοινότητα, το Ίδρυμα Rockefeller, το Ίδρυμα Νιάρχος και άλλους φορείς. Στόχος των επαφών είναι η παρουσίαση της Θεσσαλονίκης ως τουριστικού και επενδυτικού προορισμού, για την προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ώστε να αντιμετωπιστεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της πόλης, που είναι η ανεργία. Η αποστολή παρουσίασε ορισμένα μεγάλα σχέδια στα οποία μπορούν να γίνουν επενδύσεις από τις ΗΠΑ, τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν ικανές ανταποδοτικές επενδύσεις που θα αποφέρουν κέρδος για τους επενδυτές.

Συγκεκριμένα τα σχέδια αυτά αφορούν την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών δημοσίων κτηρίων και σχολείων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ηλιακή και γεωθερμική, η αντικατάσταση του στόλου των δημοτικών αυτοκινήτων με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η αντικατάσταση των λεωφορείων των αστικών συγκοινωνιών της πόλης με ηλεκτρικά και η δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος και εκπαιδευτικού κέντρου.

Ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Διεθνών Σχέσεων Δήμου Θεσσαλονίκης, κ. Σπύρος Πέγκας τόνισε ότι κατά τις επαφές τους συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, το θέμα των τουριστικών επενδύσεων στη Θεσσαλονίκη. Σε ότι αφορά την Αμερική, η πόλη έχει κάνει ένα άλμα φτάνοντας στις 72.600 διανυκτερεύσεις Αμερικανών τουριστών από τις 27.000 πριν πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τη στρατηγική του Δήμου Θεσσαλονίκης για τη διπλωματία πόλεων, η Αμερικανική αγορά θα βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αυτής από το 2017 – 2018 και πέρα. Το δεύτερο κομμάτι που προτείνεται στους επενδυτές είναι το πρόγραμμα επιχειρηματικής καινοτομίας OKThess.

Τέλος, ο Πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Περικλής Μίτκας, αναφέρθηκε στις δυνατότητες εφαρμογής προγραμμάτων συνεργασίας με πανεπιστήμια των ΗΠΑ για ανταλλαγή φοιτητών.

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΕλεύθεροι οι 4 αστυνομικοί που απολογήθηκαν για τον θάνατο του Ζακ ΚωστόπουλουΣήμερα 13:31 | Κοινωνία

Αφέθηκαν ελεύθεροι και μάλιστα χωρίς περιοριστικούς όρους. Τι υποστήριξαν στις απολογίες τους.

Κρατούμενοι φυλακών Αυλώνα: “Παντελώς ψευδείς” οι φήμες για βιασμό του 19χρονουΣήμερα 09:48 | Κοινωνία

Τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης μετά την καταγγελία του 19χρονου για βιασμό του και η ανακοίνωση του "Ευαγγελισμού".

“Επίσκεψη” του “Ρουβίκωνα” στο Γαλλικό Ινστιτούτο της ΘεσσαλονίκηςΣήμερα 14:46 | Κοινωνία

Με «άρωμα» από «κίτρινα γιλέκα» η «παρέμβαση» του «Ρουβίκωνα» στη Θεσσαλονίκη.

Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών: Εξάρχεια - Καισαριανή, μια… μολότοφ δρόμοςΣήμερα 07:35 | Κοινωνία

Αιχμηρή ανακοίνωση μετά την νέα επίθεση στην έδρα της ΥΜΕΤ. Πρόεδρος ΠΟΑΣΥ στον ΑΝΤ1: Υπάρχει πρόβλημα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Pοή στη κατηγορία: Κοινωνία
Τραχανάς σούπα με φέτα και κεφτέδες από τον Βασίλη Καλλίδη (βίντεο)16:13Handelsblatt για Μητσοτάκη: φέρνει την ανανέωση στην Ελλάδα16:00Έκρυβε ναρκωτικά στη βαλίτσα, ανάμεσα στα καλλυντικά15:48Υπό κατάληψη το Υπουργείο Παιδείας15:36Μέι: Θα δώσω μάχη με όλες μου τις δυνάμεις15:24Σαλβίνι σε ΕΕ: αν δεν μας αντιμετωπίσετε όπως τη Γαλλία θα αλλάξουμε… τόνο15:11Καμμένος: Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική (βίντεο)14:59“Επίσκεψη” του “Ρουβίκωνα” στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Θεσσαλονίκης14:46Δεκάδες συλλήψεις στην επιχείρηση “σκούπα” για ναρκωτικά στην Θεσσαλονίκη (εικόνες)14:32Η συγκινητική στιγμή που τυφλός φίλαθλος της Λίβερπουλ πανηγυρίζει το γκολ του Σαλάχ (εικόνες)14:19ΕΛΑΣ: Αυτός είναι ο 35χρονος που εξαπατούσε ηλικιωμένους (εικόνες)14:07ΝΔ: ποιες υπηρεσίες και με ποια ανταλλάγματα προσέφερε ο Πετσίτης στο Μαξίμου;13:56Κέικ με τυρί κρέμα σοκολάτα από τον Δημήτρη Μακρυνιώτη (βίντεο)13:44Ελεύθεροι οι 4 αστυνομικοί που απολογήθηκαν για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου13:31Μαξίμου: να ανακαλέσει ο Μητσοτάκης ή να δώσει στοιχεία13:18Βράζει η θάλασσα στο Ναύπλιο! (εικόνες)13:06Θρίλερ η αναζήτηση του δράστη της επίθεσης στο Στρασβούργο12:53Συνελήφθη ο ληστής του μίνι μάρκετ στην Καρδίτσα12:41“The 2night Show”: Πούμπουρας και Λέντζας live από την Μαδαγασκάρη (βίντεο)12:28Θρίλερ με νεκρό άνδρα στην Μόρια12:16
00:01:44Επίθεση κουκουλοφόρων στο κτίριο των ΜΑΤ στην ΚαισαριανήΧθες 20:15 
00:02:55 
Άγριος ξυλοδαρμός του 19χρονου που κατηγορείται για τον φόνο της φοιτήτριας στη ΡόδοΧθες 19:58
00:03:57 
Αποκάλυψη στον ΑΝΤ1: “Θα μπορούσα να ήμουν εγώ στη θέση της φοιτήτριας”Χθες 20:00
00:04:41 
Χρυσή Βιτσιλάκη στον ΑΝΤ1: μέτρα πρόληψης για να μην κινδυνεύσουν άλλα παιδιάΧθες 20:13
00:02:17 
Επιχείρηση “σκούπα” της Αστυνομίας στο ΑΠΘΧθες 20:16
00:01:28 
Διαρρήκτες “χτύπησαν” το ίδιο πρατήριο καυσίμων μέσα λίγες ώρεςΧθες 20:19
00:00:59 
Καρέ-καρέ η ένοπλη ληστεία σε μίνι μάρκετ στην ΚαρδίτσαΧθες 20:27
00:02:06 
Αισιόδοξος ο Αρχιεπίσκοπος για την υιοθέτηση της “ιερής συμφωνίας” από την ΙεραρχίαΧθες 20:28
00:01:49 
“Βεντέτα” στην Κρήτη για το… αντικριστόΧθες 20:31
00:01:14 
Καταδικάστηκαν οι νεαροί που κακοποίησαν βάναυσα σκύλο στην ΚόνιτσαΧθες 20:32
00:01:39 
Αθωώθηκαν κατά συντριπτική πλειοψηφία οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της ΑιξωνήςΧθες 20:38
00:01:02 
Συλλήψεις για ναρκωτικά στη ΘεσπρωτίαΧθες 14:15
00:01:16 
Άγρια επίθεση σε ηλικιωμένη μέσα στο σπίτι τηςΧθες 14:14
00:04:15 
Ο Αλ. Κούγιας για τον ξυλοδαρμό του 19χρονου στις φυλακές ΑυλώναΧθες 09:35
00:04:28 
Ο δικηγόρος της οικ. Τοπαλούδη και θείος της φοιτήτριας στο «Καλημέρα Ελλάδα»Χθες 08:05
00:04:45 
Ο Σάκης Κεχαγιόγλου στον ΑΝΤ1 για την απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη10-12-2018 20:32
00:01:20 
Σοκάρει η περιγραφή της Μαρίας Κορινθίου για την επίθεση που δέχθηκε10-12-2018 20:13
00:02:06 
Διαμαρτυρία με κόκορες και …κότες από την ΠΟΕΔΗΝ έξω από το Υπ. Υγείας10-12-2018 20:21
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο