LATEST NEWS
 
Κόσμος /ΕυρώπηΔημοσίευση: 12 Ιουνίου 2017 19:16

Συντριπτική νίκη του κόμματος του Μακρόν

Το κόμμα του Μακρόν και το συμμαχό του κατέλαβαν με διαφορά την πρώτη θέση. Η ριζοσπαστική αριστερά πλήρωσε βαρύ το τίμημα της διάσπασης. Αποκλείσθηκε ο Μπενουά Αμόν.

Το προεδρικό κόμμα Republique en Marche του Εμανουέλ Μακρόν και το συμμαχό του MODEM κατέλαβαν με διαφορά την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,32% των ψήφων.

Ακολουθούν η δεξιά συμμαχία των Ρεπουμπλικάνων LR-UDI-DVD με 21,56% και το Εθνικό Μέτωπο με 13,20%, σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα στις 02:30 (ώρα Ελλάδας).

Η Ανυπότακτη Γαλλία και το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα συγκέντρωσαν 13,74% των ψήφων και η αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος PS-PRG-DVG 9,51%.

Έτσι, ο σοσιαλιστής και πρώην πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς καθώς και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, προκρίνονται στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών. Αντίθετα, ο Μπενουά Αμόν, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS) στις προεδρικές εκλογές αποκλείσθηκε από τον πρώτο γύρο.

Η  πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν δήλωσε πως «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της. Η Λεπέν ανακοίνωσε επίσης πως ήρθε «πρώτη με διαφορά» σ' αυτόν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με σχεδόν 45% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, υπό της επευφημίες των οπαδών της που είχαν συγκεντρωθεί στο Ενέν-Μπομόν.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ συνεχάρη τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για τη «μεγάλη επιτυχία» του κόμματός του στις βουλευτικές εκλογές. «Τα ειλικρινή συγχαρητήριά μου στον Emmanuel Macron για τη μεγάλη επιτυχία του κόμματός του στον 1ο γύρο. Μια ψήφος υπέρ των μεταρρυθμίσεων», έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος της Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.

AP - ΓΑΛΛΙΑ - ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ

Η ριζοσπαστική αριστερά πλήρωσε βαρύ τίμημα για τη διάσπασή της

Η ριζοσπαστική αριστερά πλήρωσε βαρύ τίμημα για τη διάσπασή της σημειώνοντας μια επίδοση πολύ κατώτερη από εκείνη του Ζαν-Λικ Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές.

Μολονότι ο Ζαν-Λικ Μελανσόν βρίσκεται σε καλη θέση για να κερδίσει στη Μασσαλία, όπου θα μονομαχήσει στον δεύτερο γύρο με την Κορίν Βερσινί του προεδρικού κόμματος Republique en Marche, η κατρακύλα της Ανυπότακτης Γαλλίας ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα θεωρηθεί ήττα του πρώην υποψηφίου για την προεδρία, του οποίου η στρατηγική μετά τις 23 Απριλίου μπέρδεψε πολλούς από τους ψηφοφόρους του.

Ορισμένοι μεταξύ αυτών δεν κατάλαβαν ούτε την άρνησή του να ζητήσει να ψηφιστεί ο Εμανουέλ Μακρόν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, ούτε τις δραστικές προϋποθέσεις που έθετε στα άλλα κόμματα της αριστεράς πριν από οποιαδήποτε συμμαχία στις βουλευτικές εκλογές.

Όμως χθες το βράδυ, καθώς οι προβολές τού έδιναν περίπου 11% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, ο Μελανσόν έκανε λόγο για ένα «καλό αποτέλεσμα» λέγοντας πως «δεκάδες υποψήφιοι» του κόμματός του περνούν στον δεύτερο γύρο.

AP - Μακρόν - εκλογές - Γαλλία

Η δήμαρχος του Παρισιού καλεί σε κινητοποίηση

Η δήμαρχος του Παρισιοού Αν Ινταλγκό, που ανήκει στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, κάλεσε σήμερα σε κινητοποίηση για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών ώστε να εκλεγούν «αυθεντικές σοσιαλδημοκρατικές, οικολογικές και ευρωπαϊκές φωνές».

«Στο πνεύμα της Πέμπτης Δημοκρατίας, οι Γάλλοι θέλησαν να δώσουν μια ισχυρή πλειοψηφία στον νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό θα μεταφραστεί σε πολλούς βουλευτές που προέρχονται από το κίνημα En Marche», έγραψε η δήμαρχος του Παρισιού στον λογαριασμό της στο Facebook, κάνοντας λόγο για αποτελέσματα «ιδιαίτερα σκληρά για τους Ρεπουμπλικάνους και το Σοσιαλιστικό Κόμμα».

«Σε αυτό το πλαίσιο, μου φαίνεται πολύ σημαντικό να κινητοποιηθούμε στον δεύτερο γύρο προκειμένου αυθεντικές σοσιαλδημοκρατικές, οικολογικές και ευρωπαϊκές φωνές να είναι παρούσες στην Εθνοσυνέλευση», συνέχισε η Ινταλγκό.

«Το Παρίσι δεν ξεφεύγει από αυτό το κύμα (…) Λυπάμαι που πολλοί απερχόμενοι βουλευτές της Αριστεράς καθώς και της Δεξιάς, πιστοί και χρήσιμοι στους Παριζιάνους, πολύ αφοσιωμένοι στη θητεία τους, ήταν θύματα αυτών των ειδικών περιστάσεων», έγραψε η Αν Ινταλγκό.

Στην 16η περιφέρεια του Παρισιού, της οποίας ήταν βουλευτής από το 1997, ο πρώτος γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς αποκλείστηκε από τον πρώτο γύρο, δήλωσαν πολλές πηγές του Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Γαλλικό Πρακτορείο προτού το επιβεβαιώσει στη συνέχεια και ο ίδιος.

AP - Μακρόν - εκλογές - Γαλλία - νίκη

Η αποχή ρεκόρ "φρένο" στη... «Μακρόν-μανία»

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε την νίκη του από το πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών, σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, αλλά η αποχή ρεκόρ δεν επιτρέπει να μιλάμε για «Μακρόν-μανία».

«Ο Μακρόν Ολοταχώς για Συντριπτική πλειοψηφία» (Le Figaro), «Ο Μακρόν καθαρίζει το παιγνίδι» (L'Opinion), «L' OPA» (επιθετική εξαγορά, Liberation), οι κεντρικοί τίτλοι των εφημερίδων δεν αφήνουν περιθώριο για αμφιβολίες σχετικά με το χρώμα που θα έχει η Γαλλική Εθνοσυνέλευση την επόμενη Δευτέρα. «Βουλή Μπλέ Μακρόν», είναι ο τίτλος της L' Humanite.

«Ποιος να το πίστευε; Ποιος να τό 'λεγε; Ενα πολιτικό σχήμα που δεν υπήρχε εδώ και δύο χρόνια πορεύεται προς μία αναιδή πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, συνταράζοντας ένα πολιτικό πεδίο που για πολύ καιρό θεωρούσαμε αμετακίνητο», σχολιάζει ο Πολ-Ανρί ντι Λεμπέρ στην εφημερίδα Le Figaro.

Με 32,32% των ψήφων και προβλέψεις για την εξασφάλιση 400 έως 455 εδρών στην 577μελή Γαλλική Εθνοσυνέλευση για τo προεδρικό κόμμα La Republique en Marche (LREM), «Ο Μακρόν μπορεί να καταλάβει όλες τις εξουσίες», γράφει ο Λοράν Ζοφρέν στην Libération.

Πρόκειται για την απόλυτη νίκη της στρατηγικής της ανανέωσης που υποσχέθηκε ο αρχηγός του κράτους», γράφει ο Λοράν Μποντέν της τοπικής εφηερίδας L'Alsace. Ομως οι σχολιαστές επισημαίνουν το γεγονός ότι η αποχή σε ποσοστό ρεκόρ εμποδίζει το συμπέρασμα της πλήρους προσχώρησης του εκλογιικού σώματος στο πρόγραμμα Μακρόν. «Ούτε το 24% του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών, ούτε το 50% της χθεσινής αποχής δεν πρέπει να δώσουν την ψευδαίσθηση μίας Γαλλίας που βρίσκεται σε "Macron-mania" , γράφει η Νικολά Μπετού στην επιχειρηματική L'Opinion.

Τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν την νύκτα φέρνουν το ποσοστό της αποχής στο 51,29% και για την κομμουνιστική L'Humanité, «η αποχή είναι ο νικητής της εκλογικής αναμέτρησης». «Για να κυβερνήσει κανείς πρέπει να υπολογίζει σε μία σαφή προσχώρηση στο πρόγραμμά του και να έχει μία αντιπολίτευση στο Κοινοβούλιο παρά στον δρόμο. Προς το παρόν, δεν υπάρχει ούτε το ένα ούτε το άλλο», διαπιστώνει ο Μισέλ Ουρβοά στην Ouest-France, ενώ σύμφωνα με την Les Echos, «ο Εμανουέλ Μακρόν κινδυνεύει να εξασφαλίσει μία πληθωρική πλειοψηφία που θα είναι πολύπλοκο να χειρισθεί».

Σημαντικότερες ειδήσεις στη κατηγορίαΦονική έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στην Τσεχία (βίντεο)Σήμερα 12:45 | Κόσμος

Τρόμος από έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τέθηκε νοσοκομείο της Πράγας.

Handelsblatt: η Μέρκελ προσπαθεί να αποφυλακίσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούςΣήμερα 10:16 | Κόσμος

Στην μεσολάβηση της Καγκελαρίου στον Ερντογάν αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, ενόψει της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στην Βάρνα

Βίντεο: Η στιγμή που ταξί της Uber χωρίς οδηγό τραυματίζει θανάσιμα πεζή!Σήμερα 07:51 | Κόσμος

Κάμερα κατέγραψε τον θανάσιμο τραυματισμό της άτυχης γυναίκας. Η οδηγός που βρισκόταν στο ταξί είχε ενεργοποιήσει το αυτόνομο σύστημα και την ώρα της σύγκρουσης κοίταζε αλλού.

Σαρκοζί: οι συκοφαντίες έχουν κάνει την ζωή μου κόλασηΣήμερα 11:31 | Κόσμος

Μετά από κράτηση δυο ημερών ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας αφέθηκε ελεύθερος. Ποιες κατηγορίες του απαγγέλθηκαν. Τι είπε στους ανακριτές.

Pοή στη κατηγορία: Κόσμος
Μητροπολίτης Μεσσηνίας: οι αποφάσεις Φίλη για τα Θρησκευτικά έχουν ήδη καταργηθεί από τον Γαβρόγλου13:56Παυλόπουλος σε Τουρκία: Η “Συνθήκη της Λωζάννης” δεν αλλάζει13:44Πυρπόλησαν αυτοκίνητα εταιρείας στην Θεσσαλονίκη (βίντεο)13:31Λάκης Γαβαλάς: Η ζωή στην φυλακή, το επισκεπτήριο και… ο τραχανάς (βίντεο)13:22“Μάχη” στο Τελ Αβίβ για τον Παναθηναϊκό13:10Ούτε ο Λυκουρέντζος θα πάει στην Προανακριτική για την Novartis12:58Φονική έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στην Τσεχία (βίντεο)12:45Συμβολαιογράφοι: δεν έχει ματαιωθεί ούτε ένας πλειστηριασμός12:32Φίλης: Το σχολείο δεν είναι Κατηχητικό – Αντισυνταγματική η απόφαση του ΣτΕ για τα Θρησκευτικά12:19Μπακαλιάρος σκορδαλιά από τον Βασίλη Καλλίδη12:07Ζώδια: οι προβλέψεις της Πέμπτης11:56Πετρόπουλος για την εξαίρεση - πρόκληση: η ΕΚΤ ορίζει το καθεστώς για τους συνταξιούχους της ΤτΕ11:44Σαρκοζί: οι συκοφαντίες έχουν κάνει την ζωή μου κόλαση11:31Το Πρωινό: Έρχονται τα “Όσκαρ” του σεξ στην Ελλάδα – Όλες οι λεπτομέρειες (βίντεο)11:19Προκλητική εξαίρεση από τις περικοπές για συνταξιούχους της ΤτΕ – Μεταξύ αυτών ο Μάκης Μπαλαούρας11:00Νέα “μύδροι” Σαμαρά για την Novartis – Δεν θα πάει στην Προανακριτική της Βουλής10:54Βίντεο από σύγκρουση πλοίων– Δεκάδες κοντέινερ κατέληξαν στην θάλασσα10:41Οι όροι του Βασιλειάδη για την επανέναρξη του πρωταθλήματος10:28Handelsblatt: η Μέρκελ προσπαθεί να αποφυλακίσει τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς10:16Πάιατ: “Δεν νίπτουμε τας χείρας μας” για την υπόθεση των δύο στρατιωτικών10:03
00:01:33Ποιος είναι ο Έλληνας που “έχασε” τα κλειδιά του FacebookΧθες 20:22 
00:01:36 
Δίπλα στον Νεύτωνα και τον Δαρβίνο ενταφιάζεται ο Στίβεν ΧόκινγκΧθες 20:53
00:03:50 
Σφοδρές χιονοπτώσεις στις ανατολικές αμερικανικές πολιτείεςΧθες 20:40
00:05:15 
Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης τίμησε την Ολυμπία ΔουκάκηΧθες 21:46
00:02:09 
Χιονοστιβάδα οι αποκαλύψεις κατά του Facebook για την “βοήθεια” στον ΤραμπΧθες 20:22
00:01:22 
Επίθεση Μέρκελ κατά Ερντογάν και Πούτιν για την ΣυρίαΧθες 20:12
00:02:14 
Πιένες για τον κινηματογράφο της προπαγάνδας στην ΤουρκίαΧθες 20:12
00:05:34 
Βίντεο του Reuters για νοθεία στις ρωσικές εκλογέςΧθες 18:52
00:01:30 
Κόσοβο: Δακρυγόνα και χάος στην ΒουλήΧθες 17:09
00:01:48 
Cambridge Analytica: σάλος για τις “πλάτες” του Facebook στην εκλογή ΤραμπΧθες 13:53
00:02:02 
Πρώην “κουνελάκι” του Playboy βγάζει στη …φόρα τη σχέση της με τον ΤραμπΧθες 13:52
00:02:41 
Η πρώτη πολική αρκούδα που γεννήθηκε μετά από 25 χρόνια στην ΑγγλίαΧθες 12:37
00:00:28 
"Μύδροι" Μέρκελ κατά του Ερντογάν για το ΑφρίνΧθες 19:17
00:00:43 
Πίδακας νερού σε κεντρικό δρόμο της ΚαλιφόρνιαΧθες 12:31
00:00:59 
Έκρηξη στην ΚαμπούλΧθες 11:58
00:01:52 
Έριξε χειροβομβίδα σε κατάστημα γιατί δεν του έδωσαν αλκοόλ!Χθες 11:52
00:00:31 
ΗΠΑ: Μαθητές κρύβονται στις σχολικές αίθουσες κατά τη διάρκεια των πυροβολισμώνΧθες 11:39
BlogsΔεν υπάρχει περιεχόμενο