Πρόγνωση καιρού

12 Ιανουαρίου 2019 17:47

Ο καιρός για τους αγρότες

Διαστήματα ηλιοφάνειας θα εναλλάσσονται µε περιόδους αυξημένης συννεφιάς και αναμένονται τοπικές μπόρες. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες

Μετά την σημερινή σύντομη χειμωνιάτικη επίσκεψη, αύριο στα Ηπειρωτικά θα βγει ήλιος αλλά οι μπόρες στα νότια, θα διατηρηθούν.

Πιο αναλυτικά για αύριο Κυριακή, ενώ στα κεντρικά και τα βόρεια, ο καιρός θα βελτιωθεί, στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και κατά τόπους στο Αιγαίο, αναμένονται βροχές και πρωινές καταιγίδες.

Η θερμοκρασία με παγετό στα Ηπειρωτικά, θα κυμανθεί στα βόρεια από -4 έως 8 , στα κεντρικά από -3 έως 12 και νοτιότερα από 6 έως 13  βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιάδες στα νοτιοανατολικά, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε βοριάδες. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φυσούν βοριάδες, εντάσεως 4 με 6, στα πελάγη έως 7 μποφόρ, που το βράδυ θα γυρίσουν σε δυτικούς.

Ο καιρός την Κυριακή σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου Χανίων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο προσδιορισμός της έκτασης της ζημιάς από παγετό στα δένδρα αβοκάντο είναι συνήθως δύσκολος αμέσως μετά το φαινόμενο.

Στις περιοχές όπου πιθανά υπάρχει ζημιά από παγετό προτείνει:

  • Να μη γίνει κλάδεμα έως ότου εμφανισθεί η τυχούσα ζημιά σε όλη την έκταση της. Όταν η νέα βλάστηση έχει μήκος περίπου 50-60 cm (μετά από μερικούς μήνες από τον παγετό) θα γίνει η αφαίρεση του νεκρού ξύλου.
  • Νεαρά δέντρα αβοκάντο που έχουν σοβαρές ζημιές από παγετό συνήθως εκπτύσσουν εύρωστους λαίμαργους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναδημιουργία των φυτών. Αν οι βλαστοί αυτοί είναι πάνω από το σημείο εμβολιασμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την απευθείας δημιουργία παραγωγικών δένδρων. Αν είναι κάτω από το σημείο εμβολιασμού θα πρέπει να εμβολιασθούν με την επιθυμητή ποικιλία. Αν οι βλαστοί που εκπτύσσονται είναι ασθενικοί συνιστάται η αντικατάσταση του δένδρου με νέα φύτευση.
  • Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν μέτρα (βάψιμο π.χ. με ασβέστη, σκίαση) για την ελαχιστοποίηση των ηλιακών εγκαυμάτων σε εκτεθειμένους βραχίονες και κλάδους. Επειδή ο παγετός μπορεί να προκαλέσει φυλλόπτωση, τα δένδρα πιθανά το καλοκαίρι να μη πράλαβουν να δημιουργήσουν αρκετή φυλλική επιφάνεια για προστατεύσουν τα κλαδιά τους από την έκθεση στον ήλιο. Τα ίδια μέτρα προστασίας από ηλιακά εγκαύματα θα πρέπει να ληφθούν και σε δέντρα με εκτεταμένες ζημιές από σπασίματα κλάδων λόγω του βάρους από το χιόνι ή σε δέντρα που έχουμε επέμβει με βαρύ κλάδεμα.
  • Προσοχή στην άρδευση. Δένδρα με μεγάλη φυλλόπτωση, ή εκτεταμένη μηχανική ζημιά (σπασμένα κλαδιά από το χιόνι) ή που έχουν υποστεί βαρύ κλάδεμα έχουν μικρότερη ανάγκη σε νερό. Η υπερβολική υγρασία στο έδαφος δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας που το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με παθογόνα εδάφους, μπορεί να προκαλέσει σήψη ριζών.  

Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO