Πρόγνωση καιρού

18 Μαρτίου 2019 17:20

Ο καιρός για τους αγρότες

Για λίγο ακόμη κρατάει η καλοκαιρία, καθώς απο την Τρίτη θα αρχίσουν ξανά οι τοπικές μπόρες. Οδηγίες για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες

Μετά τις «μαγιάτικες λιακάδες» και τα… 25αρια του θερμόμετρου, σε τροχιά καθόδου θα υποχρεωθεί από την Τετάρτη ο υδράργυρος, που σταδιακά θα τον επαναφέρουν σε «μαρτιάτικα επίπεδα». 

Την Τρίτη αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες και γενικά αίθριος καιρός, με λίγες νεφώσεις το μεσημέρι και το απόγευμα στα βορειοδυτικά ορεινά με τοπικές μπόρες.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 2 έως 23 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 3 έως 24 βαθμούς και νοτιότερα από 10 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θα πνέουν άνεμοι από νότιες διευθύνσεις, εντάσεως 3 με 4 μποφόρ, στο νότιο Αιγαίο έως 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Τρίτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Καβάλας σε συνεργασία με τις  ΔΑΟΚ ΑΜΘ και τη ΔΑΟΚ Σερρών και το ΙΓΒ & ΦΡ, η Φαιά Σήψη ή Μονίλια, είναι πολύ σημαντική ασθένεια που προσβάλλει όλα σχεδόν τα καλλιεργούμενα πυρηνόκαρπα. Η ασθένεια προκαλεί μείωση της παραγωγής, αλλά και μεγάλη εξασθένηση των δέντρων. Η προσβολή ξεκινάει από τα άνθη, τα οποία ξεραίνονται και νεκρώνονται, στη συνέχεια εξαπλώνεται σε φύλλα και κλαδίσκους προκαλώντας την ξήρανσή τους.

Η ασθένεια ευνοείται από υγρό και βροχερό καιρό και μπορεί να μεταδοθεί μέσω του ανέμου σε μεγάλες αποστάσεις. Η μόλυνση στους καρπούς συνήθως γίνεται από πληγές, αρχικά εμφανίζεται μια μικρή, κυκλική κηλίδα, που γρήγορα επεκτείνεται και καλύπτει μεγάλο μέρος του καρπού ή ακόμα και ολόκληρο τον καρπό. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας οι καρποί σαπίζουν και συνήθως πέφτουν στο έδαφος, ενώ σε ξηροθερμικές συνθήκες οι καρποί συρρικνώνονται, μουμιοποιούνται και παραμένουν συνήθως πάνω στα δέντρα. 

Για την αντιμετώπιση της μονίλιας συνιστώνται τρείς ψεκασμοί:

  • στη λευκή κορυφή 
  • στην πλήρη άνθιση  
  • στην πτώση των πετάλων 

Επιπλέον, συνιστάται κλάδεμα και κάψιμο των προσβεβλημένων κλαδίσκων και κλάδων για να περιοριστούν τα μολύσματα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


VIDEO